Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Burun Eti Nedir? Butun Etinin Büyümesinin Nedenleri Nelerdir?

Burun Eti Nedir? Butun Etinin Büyümesinin Nedenleri Nelerdir?

Burun eti (konka) nedir?

Burun eti diğer adı ile konka isimli yapı; burun solunumu esnasında alınan havanın ısıtılarak nemlendirilmesini sağlar. Solunum fonksiyonunun düzenlenmesinde aktif rolü vardır.

Burun eti genellikle, geniz eti veya burun orta kemiği ile karıştırılır. Geniz eti hastalıkları daha sık çocuklarda görülürken, burun eti hastalıkları daha çok çocukluk dönemi sonrasında görülür.

Konkalar, burnun iki tarafında sıklıkla 3’er adet bulunur ve burnun içerisindeki yerlerine göre üst, orta ve alt konka olarak adlandırılırlar. Konkalar; yumuşak doku ve kemik olmak üzere; iki kısımdan oluşur. Hastalıkları ise genellikle bu iki bölgedeki büyüme, yapısal ve gelişimsel anormallikler nedenleri ile oluşabilmektedir.

Üst konka hastalıklarına hemen hemen hiç rastlanmaz iken, sık olarak en sık rastlanan rahatsızlıklar; alt konka ve daha az olarak orta konka rahatsızlıklardır.

Burun eti (konka) büyümesi kimlerde gözlemlenir?

Klinik olarak en sık rastlanan rahatsızlık konka büyümesi olup, her zaman alt konkada gözlemlenmektedir. Alk konkada meydana gelen bu büyüme genellikle yumuşak doku kaynaklı olmak ile birlikte kemiğin büyümesi veya her iki yapının birlikte büyümesi şeklinde de olabilir. Hangi yapıda büyüme olduğunun teşhis edilmesi, seçilecek tedavi yöntemi açısından oldukça önemlidir. Alt konka büyümesi en sık olarak alerjisi olan kişilerde, burun orta bölmesi eğriliği olarak bilinen septum deviasyonu bulunan kişilerde ve gebe olan kişilerde gözlemlenir.

Burun eti (konka) hastalıkları ve sebepleri nelerdir?

Alerjisi olan kişilerin burun dokularında bulunan enflamasyon bu dokularda kanlanma, ödem ve hücre artışına sebebiyet vererek; konkanın yumuşak dokusunda büyüme oluşumuna neden olur.

Burun orta bölmesi eğriliği (septum deviasyonu) olan kişilerde; var olan eğriliğin ters tarafında olan burun boşluğu daha geniş olduğu için, bu tarafta olan konka bu genişliğini daraltmak ve solunum dinamiğini korumak için büyüme gösterir. Bu duruma kompansatuar hipertrofi; yani telafi edici büyüme, yerini doldurucu büyüme ismi verilmektedir.

Gebelerde; hormonal değişimlere bağlı olarak konkalarda kanlanma ve ödem miktarlarında artışlar gözlemlenebilir. Bu durumda ise büyüme gözlemlenir.

Orta konka için en sık rastlanan anormallik ise konka bülloza ismi verilen; yani konkanın kemik yapısının içerisinde hava bulunması durumudur. Burun içerisindeki sinüsleri oluşturan hava keseciklerinden herhangi birinin orta konka kemik yapısı içerisinde bulunması nedeniyle meydana gelir. Çok ufak ve önemsiz olabildiği gibi burun pasajını önemli düzeyde daraltacak derecede büyük de olabilir.

Konka hastalıkları hangi şikâyetlere neden olurlar?

Konka rahatsızlıkları kişinin burun tıkanıklığı yaşamasına sebebiyet verir. Özellikle daha çok alt konka hipertrofisinde belirginlik gösterir. Orta konka ile ilgili olan konka bülloza ise ileride

Orta konka ile ilgili olan konka bülloza ise ileride düzeyde büyük olmadığı sürece genelde burun tıkanıklığına neden olmayıp, sinüslerin açılıyor oldukları delikleri daraltarak, kendisini tekrar eden sinüzitlere sebep olabilirler. İleri teknik için istenilen sinüs tomografisinde saptanabilirler. Yine paradoks orta konka da sinüzit gelişimini kolaylaştırarak, birtakım şikâyetlere neden olabilir.

Konka hastalıklarının tedavisi nasıl yapılır?

Alt konka hipertrofilerinin tedavi edilmesi için bugüne kadar pek çok tedavi yöntemi geliştirilmiştir. Bu tedavi yöntemleri; radyofrekans, argon plazma ile küçültme, krioterapi (dondurma yöntemi) ile küçültme, keserek çıkartma ve benzeridir. Her tekniğin avantaj ve dezavantajları vardır.

Son zamanlarda herkes tarafından kabul görülen görüş ise hangi teknik seçilecek olur ise olsun; muhakkak yumuşak dokuyu döşeyen mukoza bölgesine zarar verilmesinden sakınılmasıdır. Bu yüzden cerrahi olarak kesilip çıkarılması gibi mukozaya zarar veren teknikler hemen hemen hiç uygulanmamaktadır. Daha çok mukoza altındaki dokuların ısıtılması ve burada bir nedbe dokusunun yaratılması ile küçültülme operasyonu uygulanmaktadır. Ayrıca; konka kemik bölgesinde büyüme görülmesi durumunda sadece kemik bölgesi çıkarılarak olumlu sonuçlar alınabilmektedir.

Alt konka hipertrofisi bulunan ve alerjisi olan kişilerde kortizon ve benzeri içeren burun spreylerinin kullanılması ile konka boyutunda ve kişinin şikâyet ettiği noktalarda azalma sağlanabilmektedir.

Orta konka büyümesi eğer kişide burun tıkanıklığı ve sinüzit gibi herhangi bir rahatsızlığa sebep olmamış ise bir işlem yapılması tavsiye edilmemektedir. Fakat; eğer bu büyüme burun tıkanıklığına, kronik sinüzite sebep olmuş ise sıklık ile cerrahi müdahele gerektirebilir. Konka büllozanın tedavi edilmesinde cerrahi olarak; bir bölgesini çıkartma veya ezilmesi ile küçültme tekniği uygulanabilir.

 

Benzer Yazılar

Kilolu İnsanlar Daha Çok Horluyor
Kilolu İnsanlar Daha Çok Horluyor

Kilolu İnsanlar Daha Çok Horluyor

Devamı

Lazer Konkaplasti Operasyonu
Lazer Konkaplasti Operasyonu

Cerrahi yöntemler esnasında birçok sıcak enerji tekniği kullanılmaktadır.

Devamı

Ramsay Hunt Sendromu Nedir?
Ramsay Hunt Sendromu Nedir?

Ramsay hunt sendromu, zona ve suçiçeğine neden olan, varicella zoster adındaki virüs nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır.

Devamı

İç Kulak Kristalleri Neden Baş Ağrısı Yapar?
İç Kulak Kristalleri Neden Baş Ağrısı Yapar?

Halk arasında iç kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak bildiğimiz vertigo (BPPV); başın pozisyonu ile birden başlar ve kısa sürerek tüm dünyanın başınıza yıkılmış olduğu hissini veren bir baş dönme çeşididir.

Devamı

Grip Gelmeden Tedbirinizi Alın!
Grip Gelmeden Tedbirinizi Alın!

Hava sıcaklıkları değişmeye başladı, grip kendini gösterdi. Gribal enfeksiyonların arttığı bu dönemde gribe yakalanmadan ne gibi önlemler almalıyız?

Devamı

Kış Aylarında Nezle Hastalığına Dikkat!
Kış Aylarında Nezle Hastalığına Dikkat!

Burun, havanın vücuda giriş yaptığı yeridir ve hava burada ısıtılır.

Devamı

Klima Kullanımındaki Riskler ve Hastalıklar
Klima Kullanımındaki Riskler ve Hastalıklar

Düzenli bir şekilde bakımı yapılmayan ve temizlenmeyen klimalar; gribal hastalıklardan, yüz felcine kadar pek çok hastalığın habercisi olabiliyor. Hemen hemen artık her evde ve tüm iş yerlerinde olan klimaların kullanımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini bu yazıda ele aldık.

Devamı

Ses Sağlığını Korumak İçin Neler Yapılmalıdır?
Ses Sağlığını Korumak İçin Neler Yapılmalıdır?

İnsanlar sesine çok değer verir ve genellikle ses sağlığını korumak için hiçbir şey de yapmazlar. Sesi hasar gören kişiler daha sonra bu sorunu araştırır; ancak sesi zarar görmeden sesini korumak daha önemlidir.

Devamı

Bebeğinizin Sizi Duyduğuna Emin Misiniz? (3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü)
Bebeğinizin Sizi Duyduğuna Emin Misiniz? (3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü)

Bebeğinizin Sizi Duyduğuna Emin Misiniz? (3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü)

Devamı