Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Gastrit Neden Oluşur?

Gastrit Neden Oluşur?

 

Gastrit Neden Oluşur?

Gastrit mide iç duvarında oluşan bir inflamasyon halidir. Yani bu bölgedeki normal yapının herhangi bir etkene maruz kalarak zedelenmesi, tahriş olması halidir. Gastroskopi ile bakıldığında olduğundan daha kızarık, ödemli görülen mide duvarından biyopsi alındığında mikroskopik incelemeler sonucunda burada değişik derecede farklı hücresel olayların geliştiği bir yangısal sürecin olduğu görülür. Mide iç duvarı dış etmenlere açıktır. Temelde bu bölgeyi koruyan ve bu bölgeye zarar vermeye çalışan terazinin karşılıklı iki kefesindeki faktörlerden hangisi ağır basarsa sonuçta normal halin devamı ya da gastrit süreci oluşur. Fazla asid üretimi, gastrin hormonu, ağrı kesiciler, sigara, alkol stres, Helicobacter pylori denilen bakterinin varlığı gibi saldırgan fakörler ağır basarsa ya da mide mukus tabakası, kan dolaşımı, prostoglandinler gibi bazı maddelerin azlığı gibi koruyucu faktörlerde bir problem olursa gastrit hatta ülserler oluşabilir

Gastritin Belirtileri Nelerdir?

Çoğu insan hayatının bir döneminde az ya da çok mide şikayeti hisseder. Beslenme, stres, zararlı maddelere maruziyet gibi durumlarda; değişik süre ve şiddette mide bölgesinde yanma, ekşime, kaynama, kazınma, şişkinlik, geğirme, bulantı, kusma, ağrı şikayetleri hissedebilir. Bu şikayetler başta gastrit olmak üzere aynı zamanda başka mide-safra kesesi-pankreas-yemek borusu hastalıklarında da görülür.

Gastritin Tanısı Nasıl Konur?

Gastrit birinci basamak hekimlerinin iyi bir hikaye ve muayenesi sonrası rahatlıkla tanı koyabileceği bir durumdur. Hastayı iyi dinleyip bu duruma yol açan neden tahmin edilebilir. Tedavisi kolaydır. Önemli olan altta yatan ya da beraberinde eşlik eden daha önemli bir sorunun olup olmadığının tespit edilmesidir. Bu yüzden kilo kaybı, inatçı kusmalar, yutma güçlüğü, ilaca cevapsızlık, demir eksikliği, kansızlık gibi durumlarda, anormal bir fizik muayene bulgusu varlığında mutlaka başta gastroskopi olmak üzere ileri tetkikler planlanmalı, hasta bir gastroenteroloji uzmanı tarafınca değerlendirilmelidir.

Mide Rahatsızlıklarından Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Acıkmadan yememek, yemeği hızlı tüketmemek, yeterli çiğnemek önemlidir. Mevsiminde tüketilen her türlü sebze meyve, genel olarak poşete-kavanoza girmemiş, koruyucu gibi içermeyen gıdalar daha sağlıklıdır. Özellikle; yaş ilerledikçe, fazla kilosu olanlarda sofradan tam doymadan kalkmak önemlidir. İçerik olarak bir gıda ne kadar fazla kalori içeriyorsa mideyi terketme süresi o kadar uzun olur. Bu tip gıdaları daha az miktarda yemek gereklidir. Yatmadan önceki son 3 saat içinde bir şey yememek daha sağlıklıdır. Kızartma, yağlı gıdalar, bol soslu-kremalı gibi gıdalar, ateşte fazla kızarmış-kömürleşmiş gıdalar sağlıklı değildir.

Hangi Besinler Mideye Zarar Verir?

Fazla tüketilen kahve, gazlı içecekler, sigara, alkolün mideye zarar verir. Başta ağrı kesiciler, çoğu kan sulandırıcı ilaçlar olmak üzere birçok ilaç midemize zarar verebilir. Stres mide asid üretimini artırabilir. Soğan, sarımsak, baharat, salata gibi aslında zararlı olmayan bazı sağlıklı gıdalar da her insana değil bazı kişilere mide ile ilişkili rahatsızlıklar verebilir.

Benzer Yazılar

Bu Besinler Kabızlığa İyi Geliyor
Bu Besinler Kabızlığa İyi Geliyor

Hastalarda daha çok on gündür tuvalete çıkamıyorum kabız oldum düşüncesi gelir.

Devamı

Karın Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Karın Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Kişiler arasında oldukça sık karşılaşılan rahatsızlıklardan birisi olan karın ağrısı; bademcik iltihabından, apandiste kadar pek çok önemli hastalığın belirtisi olabilir. Bu bölgede hissedilen ağrıların tümüne karın ağrısı diyor olsak da asıl ağrının kaynağı; bazen karnın içindeki, bazen de karnın dışındaki organlar olabilir.

Devamı

Regürjitasyon ve Reflü Arasındaki Fark Nedir?
Regürjitasyon ve Reflü Arasındaki Fark Nedir?

Regürjitasyon ve Reflü Arasındaki Fark Nedir?

Devamı

Karın Şişliği ve Ağrı Mide Tembelliğine İşaret Ediyor
Karın Şişliği ve Ağrı Mide Tembelliğine İşaret Ediyor

Midenin besinleri normal süresinde sindirememesi sonucu mide boşalmasında oluşan gecikmeye mide tembelliği..

Devamı

Gastroskopi Nedir?
Gastroskopi Nedir?

Son yıllarda yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik mide ve bağırsaklarda olumsuz etkilere neden oluyor. Sindirim sistemi tanı ve tedavisinde kullanılan, ucunda kamera bulunan bir cihazla organların incelenmesine endoskopi denilirken,

Devamı

Bağırsak Polipleri Nedir?
Bağırsak Polipleri Nedir?

Polipler hücrelerin, normale oranla daha fazla arttığı kitlelerdir. Polipler, kalın bağırsakta en sık karşılan tümör çeşitleridir. Ancak vücudun diğer kısımlarında da görülebilmektedirler.

Devamı

Anti Reflü Mukozektomi Nedir?
Anti Reflü Mukozektomi Nedir?

Anti Reflü Mukozektomi Nedir?

Devamı

Vücuttan Gaz Çıkarmak Önlenebilir Bir Davranış mıdır?
Vücuttan Gaz Çıkarmak Önlenebilir Bir Davranış mıdır?

Gaz çıkarma, aşırı havanın vücuttan çıkarılmasına denilmektedir. Herkeste olabilen doğal bir vücut tepkisidir. Ancak gaz çıkarma, toplum içerisinde kaba bir davranış kabul edildiği için kişileri zor durumda bırakabilir veya kişiyi alay konusu yapabilir.

Devamı

Divertikülit Hastalığı Nedir?
Divertikülit Hastalığı Nedir?

Divertikülit; kolondan dışarı çıkan balon şeklinde olan keseciklere verilen isimdir. Genelde kalın barsak kasının zayıf alanlarında gelişir.

Devamı

Bu Öneriler İle Bayramı Daha Sağlıklı Geçirin!
Bu Öneriler İle Bayramı Daha Sağlıklı Geçirin!

Kurban kesimini takiben, eti en azından 1 gün buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketin.

Devamı

Bölüm Doktorlarımız