Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Koku alma bozukluklarının tedavisi var mıdır?

Koku alma bozukluklarının tedavisi var mıdır?

Çevremizi algılamamızı sağlayan şey 5 duyu organlarımızdır. Koku duyusu da bunlardan biridir. Anne karnındaki bir bebeğin ilk gelişen duyusu kokudur ve bebeğin annesinin kokusuna olan hassasiyetinin sebebi de budur.

 

Koku alma duyusunun yok olması, koku duyusu bozukluklarından en sık rastlanandır. Koku alma bozukluklarının tedavisinde öncelikle, sorunun hangi sebeple ve ne kadar süredir var olduğunu tespit etmek gerekir. Hastalığın nedeni hakkında bilgi edinmek için öncelikle şiddeti, ne kadar süredir var olduğu, nasıl ve ne aralıklarla hissedildiği sorularının cevapları belirlenmelidir. Koku alma bozukluğunun tedavisi ve sonucu kaynaklandığı sebebe bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Koku alma bozukluğu doğrudan bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmasa da, hastaların yemeklerden lezzet alamaması zamanla yeme bozukluğuna ve aşırı kilo kaybına yol açabilir. Bu durum ise kişinin depresyona girmesine sebep olabilir. Koku alamayan hastalar, bozuk besinleri fark etmez ya da soba zehirlenmesi gibi durumlarda algılayamayacakları için risklerle karşı karşıya kalabilirler.

 

Koku alma bozukluğunun sebebi yaşlılık ve beyin tümöründen kaynaklanıyorsa tedavi sonuç vermeyebilir ancak polip ve tümörler sebep oluyorsa tıkanıklığın açılmasıyla hasta sağlığına kavuşur. Herhangi bir ilacın sebep olduğu koku alma bozukluğunda ilaç kesildikten sonra hasta sağlığına kavuşurken, kafa travmalarına bağlı olarak gelişen bozukluklarda hastaların yüzde 20’si 1-3 ay içerisinde iyileşmektedir.

 

Koku alma bozukluğu şikayetiyle doktora giden hastalara öncelikle KBB muayenesi yapılır. KBB muayenesi yapılan hastaya koku alanı endoskopisi yapılarak koku alma bozukluğunun iletim tipi bir kayıp olup olmadığı anlaşılmaktadır. Bu muayenenin ardından hastaya Koku eşiği, Koku ayırt etme, koku tanılama ve koku hedonik skala testleri yapılır. Yapılan testler sonucunda koku alma bozukluğunun türü tespit edilir. Daha sonra ise koku alanı tomografi ile görüntülenir ve MR çekilerek koku soğancığının hacmi değerlendirilir. Böylece koku alma bozukluğunun sinirsel bir sorun sebebiyle mi yoksa iletim tipi mi olduğu anlaşılır. Eğer hala anlaşılamıyorsa beyindeki koku bölgelerine sinyalin ulaşıp ulaşmadığı test edilir.

 

Tedavi sürecinde, ilaç tedavisi, cerrahi tedavi ve rehabilitatif terapi olmak üzere üç seçenek bulunmaktadır. Koku alma bozukluğu tedavisinde A vitamini desteği sıklıkla kullanılmaktadır. Bozukluğun sebebine bağlı olarak kullanılacak ilaçlar değişiklik göstermektedir. İlaç tedavisiyle sonuç alınamayan durumlarda cerrahi tedavi ile koku alanı önündeki engel ortadan kaldırılarak sorun çözülür. Hastalığın sebebi sinirsel bir bozukluksa Koku Eğitimi ile destek tedavi uygulanabilir.

Benzer Yazılar

Ameliyatsız Sinüzit Tedavisi
Ameliyatsız Sinüzit Tedavisi

Günümüzün en yaygın hastalıklarından biri olan sinüzit, nasıl tedavi edilir, sinüzit olmaktan kendimizi nasıl koruruz, sinüzitin belirtileri neler?

Devamı

Afoni Nedir?
Afoni Nedir?

Tıbbi sözlükteki terimi afoni, sesin tamamen kaybı olarak karşılık bulurken; disfoni terimi, sesin kaybı veya sesin bozukluğu olarak tanımlanır.

Devamı

Dış Kulak İltihabı Ağrısı Evrelerine Göre Daha Şiddetli Olabiliyor
Dış Kulak İltihabı Ağrısı Evrelerine Göre Daha Şiddetli Olabiliyor

Dış kulak iltihabı, kulağın dış kulak yolunda meydana gelen iltihabi durumdur. Tıpta bu iltihaba otitis externa adı verilir. Yüzücülerde çok sık görülüyor olmasından dolayı, yüzücü kulağı olarak da bilinen bu hastalığın en önemli nedeni, kulak kanalını istila eden bakterilerdir.

Devamı

Uçak Seyahatinde Görülebilecek Kulak Rahatsızlıkları
Uçak Seyahatinde Görülebilecek Kulak Rahatsızlıkları

Kulağın duyma fonksiyonunu sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için; kulak zarının dış kulak yoluna bakan tarafındaki; yani dış kulak yolunun basıncıyla kulak zarının arkasındaki orta kulak boşluğundaki basınç aynı olmalıdır.

Devamı

Horlama ve Apne Kabusunuz Olmasın!
Horlama ve Apne Kabusunuz Olmasın!

Horlama, apne ve uyku bozuklukları kişilerin; hayat kalitesini, özel hayatlarını, günlük performanslarını, iş ve okul başarılarını doğrudan etkileyen önemli bir sağlık sorunudur.

Devamı

Nazofarenks (Geniz Kanseri) Nedir
Nazofarenks (Geniz Kanseri) Nedir

Farenks, boğazın tıbbi adına denilmektedir. Boğaz 3 kısımdan oluşmaktadır.

Devamı

Kulak Çınlaması Nedir?
Kulak Çınlaması Nedir?

Kulakta ya da kafanın içinde duyduğunuz sesleri kulak çınlaması olarak tanımlanır.

Devamı

RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) Nedir?
RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) Nedir?

Respiratuar sinsisyal virüsü grip ve nezle belirtilerine benzer şikayetler olarak görülmektedir. Tedavisinin geciktirilmemesi gerekiyor. Tedavisi geciktiğinde akciğerde olumsuz izler bırakabilmektedir. Bu virüs tüm yaş aralığında yaşamı tehdit edebiliyor.

Devamı

Koku alma bozukluklarının tedavisi var mıdır?
Koku alma bozukluklarının tedavisi var mıdır?

Çevremizi algılamamızı sağlayan şey 5 duyu organlarımızdır. Koku duyusu da bunlardan biridir.

Devamı