Akalazya Hastalığına Dikkat

Akalazya hastalığı nedir?
Akalazya hastalığı yemek borusundaki hareket bozukluğu olarak tanımlanır. Kelime anlamı gevşeme güçlüğüdür. Yutma ile meydana gelen kasılma lokmayı yemek borusundan mideye doğru iletir. Bu sırada yutmayla birlikte alt sfinkterde (büzgen kas) gevşeme meydana gelir ve lokmanın mideye geçişi sağlanır. Akalazya, özefagusta besinlerin yutulmasında rol alan kasları kontrol eden sinir hücrelerinin bozulmasından veya kaybından kaynaklanır. Alt sfinkerın dinlenme halinde dahi devamlı olarak gevşemesi reflüye neden olur. Yutma sırasında gevşememesi ise Akalazya hastalığına neden olur. Hastalığın tedavi edilmemesi yemek borusu kanseri riskini arttırır.
Akalazya hastalığının belirtileri nelerdir?
Mide bulantısı ve kusma, göğüste yanma hissi, göğüs ağrısı, katı ve sıvı gıdaların yutulmasında güçlük, boğazda dolgunluk hissi, gıdaların ağıza geri gelmesi, öksürük, kilo kaybı, ağza yemek artığı ve acı su gelmesi gibi belirtileri bulunmaktadır.
Akalazya hastalığının tanı yöntemleri nelerdir?
Akalazya hastalığında en önemli bulgu yutkunma zorluğudur. Hasta yutkunma şikayeti ile geliyorsa o hastaya öncelikli olarak fiziki muayene uygulanır.
- Baryumlu grafi
- Üst sindirim sistemi endoskopisi
- Göğüs ve akciğer filmi
- Bilgisayarlı tomografi (BT)
- Yemek borusu ve alt kısmındaki basınç ölçümü
Akalazya hastalığının tedavi yöntemleri nelerdir?
Akalazya hastalığının tedavi edilmesindeki önemli belirleyici, hastalığın evresidir. Eğer hastalık ilk evrelerindeyse medikal tedavi uygulanır. Verilen ilaçlar sayesinde yemek borusunun alt kısmında yer alan kasların kasılmalarının kontrol altına alınmasıyla birlikte gevşemeleri sağlanır. Eğer hastalık ileri evrede ise Akalazya tedavisinde uygulanan tedavi endoskopi yardımıyla yapılmaktadır. Endoskopi yardımıyla uygulanan tedavilerden bir diğeri ise yemek borusunun alt kısmının genişletilmesidir. İnce bir boru yardımıyla yemek borusunun alt kısmına balon yerleştirilmesi ve balonun burada şişirilmesi ile gerçekleştirilir. Balonun şişmesi ile yemek borusunun alt kısmın da genişlemesi sağlanır. Hastalığın tedavisinde başvurulan son yöntem ise cerrahi müdahaledir. Hastalığın derecesine bağlı olarak doktor tarafından cerrahi müdahale uygun görülebilir. Bu durumda yemek borusunun alt kısmı kesilerek genişletilir.
Benzer Yazılar
Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi olarak açılan ERCP; karaciğer, safra kesesi, safra kanalı ve pankreas gibi alanlardaki sorunları tespit etmek ve tedaviye yön vermek için uygulanmaktadır. Radyolojik ve endoskopik bir işlemdir, Gastroenteroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Vücutta kesi açılmaz, sindirim boşlukları kullanılır.
Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.
Hastalarda daha çok on gündür tuvalete çıkamıyorum kabız oldum düşüncesi gelir.
Polipler hücrelerin, normale oranla daha fazla arttığı kitlelerdir. Polipler, kalın bağırsakta en sık karşılan tümör çeşitleridir. Ancak vücudun diğer kısımlarında da görülebilmektedirler.
Karın içi organları kaplamış ince tabaklı karın zarının; kötü huylu tümör hücreleri tarafından tutulmuş olmasına karın zarı kanseri adı verilir.
Kişiler arasında oldukça sık karşılaşılan rahatsızlıklardan birisi olan karın ağrısı; bademcik iltihabından, apandiste kadar pek çok önemli hastalığın belirtisi olabilir. Bu bölgede hissedilen ağrıların tümüne karın ağrısı diyor olsak da asıl ağrının kaynağı; bazen karnın içindeki, bazen de karnın dışındaki organlar olabilir.
Gizlice gelişim gösteren hastalıklardan olan yemek borusu kanseri büyütülmeyen küçük görülen yutkunma zorluğu ile ön sinyallerini verebilir.