Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Alerjik Reaksiyonları Önemseyin!

Alerjik Reaksiyonları Önemseyin!

Alerji; pek çok insanın önemsemediği faktörlere karşı, bağışıklık sisteminin gösterdiği reaksiyon olarak tanımlanmaktadır. Alerjisi olan kişiler, genellikle birden fazla etkene karşı hassasiyet göstermektedirler. Bu etkenler; polenler, ev tozları, küf, hayvan dokularını meydana getiren hücreler, gıdalar, ilaçlar ve böcek sokmaları olabilirler.

Alerji belirtileri nelerdir?

Bazı alerjik rahatsızlıkların görülen belirtileri; genlerimizde başlayan bir reaksiyon sonucunda, bağışıklık sisteminin verdiği cevap haline geliyor. Bu belirtiler alerjilerin çeşitlerine göre değişiklik gösterdikleri için tanıları çok iyi bir şekilde koyulmalıdır.

Bağışıklık sistemi, vücudun kendisini nasıl savunması gerektiğini kontrol eder. Örneğin; kişinin polenlere karşı alerjisinin olması; bağışıklık sisteminin, polenleri alerjen olarak tanımlamasını sağlar. Bağışıklık sistemi aşırı reaksiyon gösterir ve Immunglobulin E (IgE) olarak isimlendirilen antikoru üretir. Üretilen antikorlar, hücrelere gider ve alerjik reaksiyonlara yol açan kimyasalların salınmasına sebep olur. Bu reaksiyonlar ise çoğu zaman; burun, akciğer, boğaz, sinüs, kulak ya da deri gibi bölgelerde kendisini belli eder.

Alerjik reaksiyonlarda belirtilere göre tanı nasıl konulur?

Alerjik reaksiyonlara neden olan faktörlerin belirlenmesi için deri ya da kan testleri yapılır. Öncelikli olarak; alerjiye neden olan faktör tanımlanır ve takiben en uygun tedavi planı oluşturulur. İmmünterapi tedavisi etkili, maliyetsiz ve uzun süreli tedavi seçeneğidir; fakat mevcut alerji hastalığı için henüz bir kür oluşturulamıyorsa, doktorunuz sizin için başka bir tedavi planı geliştirebilir.

Alerji tiplerine göre alerji belirtileri nelerdir?

  • Mevsimsel alerjiler; ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde görülür. Belirtileri; hapşırma, burun akıntısı, gözlerin sulanması ve ağızda kaşıntıdır. Eğer; bu belirtiler yıl boyunca devam ediyorsa, nedeni; ev tozlarından, küften ya da evcil hayvanlardan kaynaklanıyor olabilir.
  • Alerjik konjonktivitda ise alerjenler ile reaksiyon sonucunda, gözlerde; kızarma, kaşıntı ve şişme gibi durumlar gelişebilir.
  • Atopik dermatit ya da egzemanın varlığı söz konusuysa, alerjene karşı meydana gelen reaksiyon deride gelişir. Belirtileri; derinin kaşınması, soyulması ve kızarmasıdır.
  • Ürtiker; kaşıntı, kırmızı şişlikler, geniş veya dar alanda kümelenmeler ile kendisini belli eder. Bunu başlatan etkenler, genellikle; gıdalar veya ilaçlar olmaktadır.
  • Astım, öksürük, göğüs sıkışması, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi belirtiler ile kişide kronik akciğer hastalığının varlığı saptanmaktadır. Astım ve alerji yetişkinlerden daha çok küçük çocuklarda görülür.
  • Ağrı kesiciler ve antibiyotikler; anafilaksiye neden olarak, ölüm riski oluşturabilir. Anafilaksinin belirtileri; sıcaklık, hararet, kabarıklıklar veya kırmızı kaşıntılı kurdeşenler olarak ortaya çıkmaktadır. Diğer belirtileri; baş dönmesi, nefes darlığı, boğaz bölgesinde daralma hissi, anksiyete, ağrı, kramp ve kusma gibi durumlardır.
  • Gıdalar, çeşitli ilaçlar ve böcek sokmaları anafilaksiyi başlatabilmektedir. Anafilaksi, farklı alerjik reaksiyonlar gibi çok hızlı bir şekilde; hafifinden, şiddetlisine kadar vücudun birçok bölümünü etkilemektedir.
  • Sinüzit ya da kulak enfeksiyonu; alerjik rinitin neden olduğu alerjik hastalıklar arasında yer almaktadır. Çocuklarda oldukça sık görülen kulak enfeksiyonunun tedavisi geciktirildiği takdirde; konuşma ve dil yeteneği gelişimi engellenmiş olunur.

Benzer Yazılar

Egzama (Atopik Dermatit) Nedir?
Egzama (Atopik Dermatit) Nedir?

Egzama (Atopik Dermatit) Nedir?

Devamı

Egzamadan Korunmak İçin 6 Altın Kural!
Egzamadan Korunmak İçin 6 Altın Kural!

Soğuk Havalarda Egzamaya Dikkat!

Devamı

Koronavirüs Alerjisi Olan Hastaları Nasıl Etkiler?
Koronavirüs Alerjisi Olan Hastaları Nasıl Etkiler?

Koronavirüsün alerji hastalıklarının üzerindeki etkisi nasıldır?

Devamı

MADx ALEX2 (Allergy Explorer) Moleküler Alerji Testi
MADx ALEX2 (Allergy Explorer) Moleküler Alerji Testi

Günümüzde yeni geliştirilen alerji testi olan Moleküler alerji testi ile artık alerjik hastalıkların teşhisi daha kapsamlı bir şekilde ortaya çıkarılmaktadır. Bu testle çok az bir kan ile nano teknoloji ile yapılan bu testle kişinin alerjisi varsa klasik alerji testleri ile elde edemediğimiz çok önemli bilgiler vermektedir.

Devamı

Çocuklarda Güçlü Bağışıklık Sistemi İçin Öneriler
Çocuklarda Güçlü Bağışıklık Sistemi İçin Öneriler

Birçok çocuk kış aylarının belli bir dönemini hastalanarak geçiriyor.

Devamı

Alerjik Reaksiyonları Önemseyin!
Alerjik Reaksiyonları Önemseyin!

Alerji; pek çok insanın önemsemediği faktörlere karşı, bağışıklık sisteminin gösterdiği reaksiyon olarak tanımlanmaktadır.

Devamı

İklim Değişikliği ve Orman Yangınları Astımı Alevlendirebilir
İklim Değişikliği ve Orman Yangınları Astımı Alevlendirebilir

Son zamanlarda ülkemizde meydana gelen orman yangınları, ekosisteme verdiği zararın yanı sıra kötü hava koşulları nedeniyle astım hastalarının da belirtilerinin alevlenmesine neden olabilir. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, iklim değişikliğinin ve orman yangınlarının astım üzerinde yarattığı riskleri anlattı.

Devamı

Bahar Alerjisine Karşı Önleminizi Alın!
Bahar Alerjisine Karşı Önleminizi Alın!

Mart sonu ile Haziran ayı arasında kalan dönem, havadaki polenin en yoğun olduğu dönemdir

Devamı

Arı Sokması Ölüme Neden Olur Mu?
Arı Sokması Ölüme Neden Olur Mu?

Ankara’daki Tıp Fakültesi öğrencisinin ölüm nedeni olarak arı sokması düşünülünce akıllara arı alerjisi ölüme neden olabilir mi geliyor. Arı sokmaları genellikle soktuğu yerde biraz şişliğe neden olurken bazen de çok ciddi, alerjik şok olarak tanımladığımız alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Arı sokmalarına bağlı ciddi alerjik reaksiyonların çocukların yaklaşık %1’inde ve yetişkinlerin %3’ünde görüldüğünü belirten İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, açıkladı.

Devamı

Egzamalar Alerji ve Astıma Sebep Olabilir!
Egzamalar Alerji ve Astıma Sebep Olabilir!

Egzama ile başlayan bu durum; besin alerjisi, astım ve alerjik rinit gelişmesine neden olabilir.

Devamı