Aşırı Kilo İdrar Kaçırmaya Neden Olur Mu?
İdrar kaçırma nedir?
İdrar kaçırma; günlük yaşamda hijyenik ve sosyal problemlere yol açan ve hastaların yaşam kalitesini düşüren istemsiz idrar kaçırma durumu olarak tanımlanmaktadır. İdrar kaçırma yaşamı tehdit eden bir hastalık olmasa da; devamlı ıslaklık ve bu durumun yol açtığı irritasyon depresyona varan derecelerde, duygusal problemlere yol açabilmektedir. Bu durum; hastaların günlük aktivitelerini, iş yaşamlarını ve cinsel hayatlarını olumsuz etkilemektedir. Hastalar genellikle bu tür durumlarda aktivitelerden ve sıvı alımından kaçınmaktadırlar.
İdrar kaçırmada kimler risk altındadır?
Hem kadınlarda hem de erkeklerde oranlar yaşla birlikte artmakla birlikte 20-49 yaş arası kadınlarda yüzde 6-20, 50 yaş üzerinde ise yüzde 20-40 oranında idrar kaçırma görülmektedir. Erkeklerde ise bu oran yaklaşık yüzde 17 civarındadır. İleri yaş, obezite, şeker hastalığı gibi eşlik eden sistemik ve nörolojik hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonları, normal vajinal yolla çok sayıda ve zorlu doğum öyküsü, genetik yatkınlık, aşırı kilo, östrojen yetmezliği veya dışarıdan maruz kalınan hormonlar, radyoterapi ve sigara; kadınlarda en sık görülen risk faktörlerindendir. Erkeklerde ise bunlara ek olarak prostat hastalıkları ve cerrahileri idrar kaçırmaya sebep olan risk faktörlerindendir.
Aşırı kilo idrar kaçırmaya neden olur mu?
Alınan aşırı kilolar neticesinde karın içi basınç artar. Basıncın artması ile birlikte idrar torbasında da basınç oluşur. Kaslar fonksiyonunu kaybeder ve idrar kaçmasına neden olurlar. İdrar kaçırma sıkıntısını yaşayan çoğu kişilerde aşırı kilo sıkıntısı görülmektedir. Fazla kilolar verildiğinde bu sıkıntıların geçtiği görülmektedir. İdrar kaçırmanın tedavi edilebilmesi için en önemli aşama, sebeplerin doğru anlaşılmasıdır. Bunu yapmanın yolu da tecrübeli bir hekim tarafından ayrıntılı bir hastalık öyküsü alınması ve yine ayrıntılı bir fizik muayene yapılmasıdır. Sonrasında tedavi aşamasına geçmeden önce, gerekli laboratuvar incelemeleri yapılarak, sorunun sebepleri saptanır ve uygun tedavi verilebilir.
Tedavi aşamasında nelere dikkat edilmeli?
Tedaviye başlanırken bazı yöntemlere dikkat edilmeli. Bu yöntemler:
- Yaşam tarzı değişiklikleri;
- Günlük en az 1500 cc su içilmeli
- Kafeinli, asitli içecek ve alkol tüketimi azaltılmalı
- Baharatlı yiyecekler ve yapay tatlandırıcıların alımı azaltılmalı
- Kilo verilmeli
- Kabız kalınmamalı, bunun için bol lifli gıdalarla beslenilmeli
- Sigara bırakılmalı
- Mesane eğitimi uygulamaları
- Pelvik taban kas egzersizi uygulamaları
- İlaç tedavileri
- Biyo-geribildirim uygulamaları
- Sinir stimulasyonu uygulamaları
- Mesane kasına BOTOX uygulamaları
- Cerrahi tedaviler
Benzer Yazılar
Böbreküstü bezleri böbreklerin üzerinde yer alan sarımsı endokrin sistem hormonlarını üreten bezlerdir.
Sertleşme sorunsalı, penisin kadın cinsel organına girişine yeterli olmayan sertleşme ve bunun sürdürülebilmesinin yetersiz olduğu durumlardır.
Sperm Sayısı ve Kalitesini Arttırmak İçin Neler Yapılabilir?
Böbrek taşı rahatsızlıklarının en bilinen bulgusu ağrıdır. Ağrı; taşın, böbrekten mesaneye idrar akışını biraz veya tamamen engellemesinin sonucunda oluşur.
Günlük yaşamın telaşı, iş hayatındaki ağır stres, sağlık sorunları ve bunun gibi olaylar… Bunların tümü duygularınızın yanı sıra cinsel hayatınızı da olumsuz yönde etkiliyor.
Ereksiyonun oluşu esnasında, penisin 90 derecelik bir açı ile düz olarak bulunması gerekir.
Çocuklarda Gece Altına Kaçırma Nedenleri Nelerdir?
Testisi saran zarların içerisinde bulunan sıvı miktarlarının artarak, testis torbalarında çok fazla su birikmesine denir.
Sistir, idrar yollarının iltihaplanması anlamına gelmektedir. Üreme sisteminde en sık gördüğümüz hastalıklardan birisi olan sistitin görülme oranı, kadınlarda daha yüksektir. Zamanında tedavi edilmemesi durumunda ise, böbrekleri de olumsuz yönde etkiler ve mesane ile böbreklerde kalıcı hasarlara yol açabilir.