Aşırı Terleme Neden Olur?

Aşırı Terleme Neden Olur?

Aşırı terleme (hiperhidrozi) nedir?

Terleme, vücudun ısı kontrolünü yapabilmesi için meydana gelen bir durumdur. Aşırı terleme (hiperhidrozi) ise çevre koşulları ve vücut ısısının kontrolünden bağımsız fazla terleme olayıdır. Hiperhidrozu olan hastalar hareket etmeden terleyebilir, hatta oturdukları yerde ellerinden ter damlayabilir. Hastalık; primer, ilaç veya tıbbi öyküye bağlı olarak gelişebilmektedir.

Aşırı terleme belirtileri nelerdir?

Belli bir sebebi olmayan aşırı terlemeye, primer hiperidroz adı verilir. Kadın ve erkek bireylerde eşit oranlarda görülmektedir. Ortalama olarak başlangıç yaşı 25 civarındadır. Ancak, el  ve ayak terlemesi daha erken yaşlarda başlayabilir. Primer bölgesel hiperhidroz tanısının konulması için en az 6 aydır devam eden bölgesel ve aşırı terleme yanında şu belirtiler de olmalıdır:

  • Haftada en az bir terleme atağı
  • Terlemenin simetrik olması
  • Hayat kalitesine etki etmesi
  • 25 yaşından önce ortaya çıkması
  • Aile geçmişinde bulunması
  • Uyku esnasında terleme olmaması

Aşırı terleme, psikososyal sorunlara yol açabilir. Ayrıca, terleyen bölgelerde mantar enfeksiyonlarına da sık sık rastlanabilir.

Aşırı terlemeye bağlı gelişen komplikasyonlar

Aşırı terleyen bölgeler; bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarına, egzamaya, deri döküntülerine maruz kalabilir; kişi sosyal ve duygusal problemler yaşayabilir. Bu komplikasyonlar en sık görülen komplikasyonlar arasındadır.

Aşırı terlemenin tanısı nasıl konmaktadır?

Hastadan alınacak detaylı bir hastalık öyküsü önem arz etmektedir. Belirli bir neden ile ilişkili olduğu düşünülmeyen primer bölgesel hiperhidrozda ek testlere ihtiyaç duyulmamaktadır. Fakat, genel hiperhidroz mevcut ise kişinin kan basıncına ve kilosuna bakılması, Nörolojik muayenesinin ve kan tetkiklerinin yapılması gerekmektedir.