Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Bahar Aylarında Vücut Şişliği

Bahar Aylarında Vücut Şişliği

Ödem neden gelişir?

Ödem, damar içinde dolaşmakta olan sıvıların damarların dışına çıkmasıyla ve doku arası ile cildin altında birikmesiyle gelişen bir durumdur. Günlük alınan su ve tuz miktarları; şişme ve ödem oluşumlarında oldukça etkilidir. Gözle fark edilir bir ödemin oluşması durumunda vücutta 3 litre kadar fazla sıvı birikmiş olduğu anlamına gelir. Böbreklerden suyun ve tuzun tutulumu, ödem gelişiminde büyük önem taşır. Meydana gelen ödemlerin bölgesel dağılımı, nedenleri hakkında bilgi verir. Bu nedenle öncelikle bu göz önünde bulundurulmalıdır.

1 gram tuzun 200 ml. sıvı birikmesine neden olabileceğini biliyor muydunuz?

İnsan vücudunun büyük bir kısmını içine alarak, vücudu kaplamasıyla sonuçlanan yumuşak doku şişme olayına sıvı birikimleri yol açar. Bacaklardaki ödemler uzun süre ayakta kalmayla bağlantılı olarak gelişebilir. Bu durumda akıllara fazla tuz tüketimi gelir. Çünkü, fazla alınan 1 gram tuz vücutta 200 ml sıvı birikimine neden olur. Kalp yetmezliğinde de her iki ayağın şişmesi erken bir belirtidir. Bu durumda akciğerlerde sıvı birikebilir ve nefes darlığına neden olabilir.

Sabah uyandığınızda göz çevrenizde meydana gelen şişlikler, özellikle böbrek hastalıklarını ve azaltılmış tuz atılımını akıllara getirir. Böbrek rahatsızlığı dışındaki ileri derecede karaciğer yetmezliği de bu tipi ödemlere sebebiyet verebilir. Özellikle protein kayıplarına neden olan nefrotik sendrom varlığında da yüz ve vücudun bazı diğer bölgelerinde şişme gözlemlenebilir.

Besinlerdeki tuz ve kimyasal madde miktarları da ödem oluşumlarında önemli bir faktördür. Normalde alınması gereken tuz miktarı; yaşa ve aktiviteye göre değişebilir; fakat aşırı tuz tüketilmesi durumunda, yeteri miktarda tuzun böbreklerden atılamaması halinde vücutta sıvı birikir. Ayak bileği, göz çevresi öncelikli olmak üzere bu yumuşak doku bölgelerinde şişlik meydana gelir. Bu riski artıran faktörler; hazır soslar, yapay tatlandırıcılar, baharatlı gıdalar, alkol, kafein içecekler öncelikli olarak sıralanabilir. Bazı ağrı kesici ilaç ve romatizma ilaçları da su ve tuz tutulumunu neden olarak ödeme yol açabilir. Hareketsizliğe bağlı lenf dolaşımı ve toplardamar dolaşımı azalabilir, bu durum özellikle kol ve bacaklarda ödem oluşturabilir.

Ödemler için doğru beslenme ve egzersizler önemli

Fazla tuz alımının engellenmesi, alkol alınmaması, hazır soslu gıdalardan kaçınılması, sigara ve kafeinden uzak durulması; ödemi azaltan en önemli unsurlardır. Başlıca tedavisi, bu alışkanlıklardan uzak kalmaktır. İlaç kullanımı gerekiyorsa; ağrı kesici ve romatizma gibi ilaçların dozu iyi bir şekilde ayarlanmalıdır. Eğer, hareketsizlik mevcut ise egzersiz takvimleri planlanmalı ve bu programa uyulmalıdır.

Kalp yetmezliği olan kişilerde tansiyon ve kalp atışlarının düzenlenmesi, idrar söken tedavi planı uygulanması birincil önceliktir. Hasta idrarını artar ise ödem azalmaya başlar; fakat bu ilaçların da yan etkileri kontrollü bir şekilde takip edilmelidir. Çünkü fazla idrar söktürücü kullanmak, aşırı tuz ve su kaybına neden olarak halsizlik, tansiyon düşüklüğü ve kalpte ritim bozukluklarına neden olabilir.

Benzer Yazılar

7 Soru İle Organ Nakli Hakkında Bilmediklerinizi Öğrenin
7 Soru İle Organ Nakli Hakkında Bilmediklerinizi Öğrenin

Hayır, asla satılamaz. Beyin ölümü gerçekleşen kişinin organlarının bağışlanması durumunda

Devamı

Organ Bağışı İle İlgili Bu 6 Maddeyi Gözden Geçirin
Organ Bağışı İle İlgili Bu 6 Maddeyi Gözden Geçirin

Organ bağışındaki istatistikler, ülkemizde ve dünya genelinde oldukça yetersizdir.

Devamı

Böbrek Sağlığınız İçin Günlük Alışkanlıklarınıza Dikkat!
Böbrek Sağlığınız İçin Günlük Alışkanlıklarınıza Dikkat!

Vücudumuzda iki adet böbreğimiz vardır. Her biri yaklaşık 11 cm büyüklüğünde ve yaklaşık 125 gram ağırlığındadır.

Devamı

Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri ve Tedavisi
Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri ve Tedavisi

Karaciğer yağlanması; normalin üstünde yağ birikintisi nedeniyle gelişen bir karaciğer rahatsızlığıdır. Yağlanma derecesinin artmasıyla karaciğerde iltihaplanma oluşumları başlar ve organ fonksiyonları azalır. Sonuç olarak ise karaciğer hücrelerinde nekroz; yani harabiyet yaşanır.

Devamı

Böbrek Naklinin Aşamaları
Böbrek Naklinin Aşamaları

Canlıdan böbrek nakli güvenli ve başarılı bir tedavi yöntemidir.

Devamı

Mucizevi Güç: Su!
Mucizevi Güç: Su!

Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Devamı

Canlı Vericiden Böbrek Naklinde  Retroperitonoskopi Tekniği Güven Veriyo...
Canlı Vericiden Böbrek Naklinde Retroperitonoskopi Tekniği Güven Veriyo...

Retroperitonoskopi tekniği ile böbrek vericileri ameliyatlarını daha

Devamı

Belirtilerin Ortaya Çıkmasını Beklerseniz Böbreğinizi Kaybedebilirsiniz!
Belirtilerin Ortaya Çıkmasını Beklerseniz Böbreğinizi Kaybedebilirsiniz!

Kronik böbrek hastalığı; önemli bir toplum sağlığı sorunudur.

Devamı

Beyin Ölümünün Geri Dönüşü Var Mıdır?
Beyin Ölümünün Geri Dönüşü Var Mıdır?

Beyin hasarı almış hasta, hastanenin yoğun bakım merkezine yatırılır.

Devamı

Böbrek Nakli Sonrası Cinsel Yaşam
Böbrek Nakli Sonrası Cinsel Yaşam

Başarılı bir böbrek nakli operasyonundan yaklaşık 2 ay sonra cinsel yaşamınıza dönebilirsiniz.

Devamı

Bölüm Doktorlarımız