Baklofen Pompası ile Spastisite Azalıyor!

Baklofen Pompası ile Spastisite Azalıyor!

Baklofen nedir?

Baklofen; kaslarda gelişen istemsiz kasılmayı giderici bir ilaçtır. Multipl skleroz (MS - EMES), omurilik yaralanmaları, tıp dilinde serebral palsi olarak geçirilmiş beyin felci ve nörolojik bazı hastalıkların neden olduğu spastisiteyi yani istemsiz kasılma, kramp ve katılığı azaltmak için kullanılır. Spastisite yani istemsiz kasılma, kramp ve katılık; omurilikteki uyarıcı ve uyarı önleme sistemlerindeki dengesizlikler nedeniyle ortaya çıkar. Söz konusu bu dengesizlik, kas germe reflekslerinde aşırı artışa neden olur. Bu artış neticesinde bireylerde; şiddetli istemsiz kasılmalar, kramplar, katılıklar ve artan kas bozuklukları görülür. Bu kasılma problemlerini özellikle bebeklik veya çocukluk döneminde geçirilen ve tıp dilinde serebral palsi (cerebral palsy) olarak bilinen beyin felci geçirmiş bebek ve çocuklarda görmekteyiz.

Omurilik içi Baklofen neden ağızdan Baklofene tercih edilir?

Baklofen, ağız yoluyla ya da omurilik içine verilerek uygulanabilir. Ağızdan verilen baklofenin çok çok düşük bir kısmı omurilik ve beyin bölgesine ulaşmaktadır dolayısıyla ilacın etkili olması için çok yüksek dozlar gerekmekte olup bu dozların yan etkiye sebep olma ihtimali oldukça yüksektir. Bu sebeple ne yazık ki şiddetli spastisitesi kasılması katılığı olan hastalar ağız yoluyla alınan baklofenden ya çok az ya da hiç fayda görmezler. Ayrıca ağızdan alınan Baklofen vücudun her yerine yayılma özelliğine sahip olduğundan tüm dokulara ve organlara zarar verme potansiyeline sahiptir.

Baklofen ağızdan verilmek yerine direk omurilik içine de verilebilir. Omurilik zarının içinde beyin omurilik sıvısı ve bu sıvının içerisinde ise sinir kökleri vardır. Baklofeni direk omurilik içine verirsek yalnızca hedef organ olan omuriliğe geçer. Bu durum ilacın sadece olması gereken yere verilmesi gibi oldukça büyük bir avantaj sağlamaktadır. Dolayısıyla ağızdan verilenden çok daha düşük dozlarda bile çok etkili olmasını sağlayacak, ilacın tüm dokulara ve organlara yayılmasını engelleyecek ve böylece zarar verme ve yan etki ihtimallerini oldukça düşürecektir.

Baklofen pompa sistemi nedir?

Baklofen pompası, Baklofen ilacının omurilik içine otomatik olarak verilmesini sağlayan bir sistemdir. Bu sistem; kateter (ince silikon hortum) ve pompadan oluşmaktadır. Pompa; yuvarlak ve metalik bir diskten yapılmış olup; kalınlığı 2.5 santimetre, çapı ise 7.5 santimetredir. Karın bölgesinde cilt altına, ameliyatla yerleştirilir. Bu pompaya bağlanan kateterin (ince silikon hortum) diğer ucu omurilik içine yerleştirilir, bu sayede pompa içindeki ilaç belli miktarda direk omuriliğe geçer. Bu durum ilacın çok etkili olmasını spastisite yani kasılmanın tamamen çözülmesini sağlamasının yanı sıra hastanın sürekli ilaç almasının da önüne geçmektedir.

Baklofen pompa ameliyatı nasıl yapılır?

Ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır. Öncelikle bel bölgesinden omurilik zarı içerisine yerleştirilen kateter (ince silikon hortum) cilt altından geçirilerek karın bölgesinde cilt altına yerleştirilen pompaya bağlanır. Tecrübeli ellerde kısa sürede başarıyla gerçekleştirilebilen bu ameliyat için hastanın 1 gün önce hastaneye yatması yeterli olup ameliyattan sonraki gün taburcu olabilmektedir.

Baklofen pompa sistemi nasıl çalışır?

Pompa, içerisine doldurduğumuz 6 aylık – 1 yıllık ilacı, ayarlandığı dozlarda katetere dolayısıyla omuriliğe iletir. Pompa içindeki ilaç bitince bir enjektör yardımı ile pompa kolaylıkla yeniden doldurulabilir. Uzaktan kumanda ile ayarlanabilen bu pompa istenilen düzeyde ilacı omuriliğe göndermektedir. Pompanın pil ömrü; genellikle 8-10 yıl arasında olup, pil bittiğinde pompanın değiştirilmesi gerekmektedir.

Kimler Baklofen pompası sistemi için adaydır?

Spastisite hastası olan ve oral ilaçlara cevap vermeyen tüm hastalar, Baklofen pompası tedavisinden yararlanabilir. Ancak en önemli nokta öncesinde yapılacak test girişimidir. Test girişiminde oldukça düşük miktarda ilaç bir şırınga vasıtasıyla omuriliğe verilir, eğer bu ilaç hastada gevşeme sağlar ise hastanın Baklofen pompası ameliyatından fayda göreceğine kanaat getirilir ve ameliyata alınarak Baklofen pompası yerleştirilir. Önceden test edilebilme avantajı Baklofen pompası ameliyatının en büyük avantajı olup, gereksiz ameliyatın önüne geçmektedir.

Spastisite tedavisinde oldukça başarılı bir tedavi yöntemi olan Baklofen pompası ameliyatı hakkında daha ayrıntılı bilgi için Nöromodülasyon merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?
Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?

Boşaltım, insanın temel fizyolojik gereksinimlerinden biridir. Besinlerin sindirilmesi sonucu oluşan ve sindirim kanalıyla atılan atık maddeler halk arasında büyük abdest, dışkı, kaka (gaita) olarak adlandırılır.

Devamı

Nöropatik Ağrılarınıza Omurilik Pili ile Son!
Nöropatik Ağrılarınıza Omurilik Pili ile Son!

Genel olarak gerçek nedeni belirlenemeyen, sinirlerde zona ve diyabet gibi rahatsızlıklara bağlı olarak devam eden tahribatlar sonucunda ortaya çıkan, karıncalanma, elektrik çarpma, üşüme, yanma vb. şeklinde ağrılardır.

Devamı

Majör Depresyon Diğer Sağlık Sorunlarıyla Bağlantılı Olabilir!
Majör Depresyon Diğer Sağlık Sorunlarıyla Bağlantılı Olabilir!

Majör depresyon, beynin işlevlerinde bozulma ve düzensizliklerin yansıması olarak duygu, düşünce, davranış ve bedensel işlevlerde bozulmanın ortaya çıktığı belirtiler kümesidir.

Devamı

Kişiye Özel Kanser Ağrısı Tedavisi
Kişiye Özel Kanser Ağrısı Tedavisi

Kanser tedavisi gören hastalarda şiddetli ağrı görülebilir. Kanser hastalığının ileri evlerinde veya tekrarlamış kanser hastalıklarında hastanın hissettiği ağrı oldukça yükselebilir.

Devamı

Baklofen Pompası ile Spastisite Azalıyor!
Baklofen Pompası ile Spastisite Azalıyor!

Baklofen; kaslarda gelişen istemsiz kasılmayı giderici bir ilaçtır.

Devamı

Epilepsi Hastalarına Müjde, Vagus Pili ile Nöbetlere Son!
Epilepsi Hastalarına Müjde, Vagus Pili ile Nöbetlere Son!

İlaç tedavisine dirençli epilepsi yani sara hastalarının cerrahi tedavisi için vagal sinir stimülasyonu öneriliyor.

Devamı

Titreme ve Yürüyememe Beyin Pili Ameliyatı ile Son Buluyor!
Titreme ve Yürüyememe Beyin Pili Ameliyatı ile Son Buluyor!

Beyin pili, vücutta meydana gelen hareket bozukluklarına neden olan bazı nörolojik hastalıkların tedavisinde başarıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Devamı

Parkinson Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Parkinson Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Parkinson hastalığı olan kişilerin yakınları için hastalık hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemli bir konudur.

Devamı

Herpes Nevraljisi Nedir?
Herpes Nevraljisi Nedir?

Nevralji, bir veya daha fazla sinirde hissedilen ağrıyı tanımlar. Bazı tür nevraljiler, Herpes enfeksiyonu yani zona hastalığı sonucu ortaya çıkabilir.

Devamı

Sinir Sisteminin Düzenleyicisi: Nöromodülasyon
Sinir Sisteminin Düzenleyicisi: Nöromodülasyon

Nöromodülasyon kelimesini, “sinir sisteminin düzenleyicisi” olarak ifade edebiliriz. Vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen ve sinir sistemine bağlı aksaklıkların yeniden düzenlenmesini sağlayan Nöromodülasyon tedavileri ile günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen hastalıklar iyileştirilir ve hastanın yaşam kalitesi artırılır.

Devamı