Baklofen Pompası Nedir?

Baklofen Pompası Nedir?

Baklofen pompası nedir?

Baklofen pompası; çeşitli sebeplerle uzuvlarda (kollarda bacaklarda) ve/veya gövdede gelişen ve ilaç tedavisine yanıtsız istemsiz katılık ve kasılmalarda (spastisite) kullanılan bir tür otomatik ilaç salınımı sağlayan bir cihazdır. Cihazın kasılma ile mücadelesi oldukça güçlü olup çok yüksek şiddetteki kasılmaları dahi kolaylıkla çözebilmektedir.

Bu kasılma bazı hastalarımızda o kadar şiddetlidir ki hastanın dizi, dirseği, bileği bükülemez halde olduğundan hasta tekerlekli sandalyeye ve hatta klozete dahi oturtulamaz altı temizlenemez. Ne yazık ki çoğu hastada bu kasılmalar hiçbir ilaç tedavisine yeterli yanıt vermemektedir. Baklofen pompası bu tip hastalarda kasılmayı tamamen çözdüğünden hastaların bakımı ve konforu açısından oldukça fayda sağlamaktadır.

Hastalarımızda görülen bu şiddetli kasılmaların sebepleri arasında MS (Multiple Skleroz) hastalığını, çocuklarda görülebilen beyin felci (serebral palsi) hastalığını ve geçirilmiş omurilik hasarını vs. sayabiliriz.

Baklofen pompası ameliyatı nasıl yapılır?

Genel anestezi altında yapılan bu işlem tecrübeli ellerde oldukça kısa süreli ve güvenli bir girişimdir. Yan yatar pozisyonda ameliyat masasına yatırılan hastanın ilk etapta belinden girilen bir iğne ile omurilik bölgesine kalıcı katater (oldukça ince hortum) yerleştirilir. Ardından bu katater karın bölgesinde cilt altına yerleştirilen içi ilaç dolu otomatik pompaya bağlanmaktadır. Pompanın içindeki ilaç karar verilen dozdaki ilacı sürekli omuriliğe zerk eder. Bu şekilde ilaç tedavisi ile bir türlü çözülemeyen katılık / kasılma sürekli olarak gevşemektedir.

Baklofen pompası ameliyatına kimler adaydır?

Baklofen pompası ameliyatı beyin felci olarak bilinen serebral palsi hastalığından dolayı oluşan şiddetli kasılmalarda, açılımı Multipl Skleroz olan MS (EMES) hastalığından dolayı oluşan kasılmalarda, omurilik yaralanması, inme veya felç sonrası gelişen kasılmalarda kısacası her ne sebeple olursa gelişen katılık ve kasılmaların çözülmesinde oldukça güçlü bir tedavi seçeneğidir. Burada üzerinde önemle durulması gereken nokta bu gevşeme işleminin istemli hareketleri engellemediği gerçeğidir. Yani kişi normalde ayağını oynatıyor veya yürüyebiliyor ise ve mevcut kasılma sebebiyle bunları gerçekleştiremiyor ise kasılmanın düzeltilmesi ile hasta yeniden uzuvlarını kullanabilir yürüyebilir hale gelebilir.

Baklofen pompası ameliyatına nasıl karar verilir?

Ameliyatın uygulanmasına Nöroloji, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hekimlerinden oluşan bir heyet ile karar verilmektedir. Heyetin tüm üyeleri öncelikle hastayı muayene eder, İlaç tedavisinin yetersiz olduğu veya ilaç kullanımının yan etkilere sebep olduğu gözlenir ise hastaya test girişimi yapılmasına karar verilir. Test girişimi; hasta yatağında iken oldukça düşük dozda baklofen ilacının belinden girilerek omurilik kanalına uygulanması şeklinde yapılmaktadır. Eğer bu uygulama sonrası kişinin ayaklarında veya ellerinde gevşeme saptanır ise baklofen pompası ameliyatı uygulanmasına karar verilir.

Test uygulaması bu ameliyatın en büyük avantajları arasında sayılabilir. Bu sayede kişinin bu ameliyattan fayda görüp görmeyeceği net olarak anlaşılır.

Baklofen pompası ameliyatının avantajları nelerdir?

Ekinliği

  • En önemlisi ağızdan alınan ilaçlar zaten hastada gerekli olan gevşemeyi sağlamamaktadır dolayısıyla etkinliği zaten en önemli avantajıdır. 
  • Hasta sürekli ağızdan ilaç almaktan kurtulur.
  • Ağızdan alınan ilaç miktarının çok çok daha düşüğüne çok daha güçlü gevşeme sağlanabilir.
  • Yan etki riskinin düşük olması.
  • İlaç ağızdan alınmadığı için organlara hasar verme ihtimali yan etki gelişme ihtimali çok daha düşüktür.

Doldurulabilirliği

  • Pompa içindeki ilaç bittiğinde oldukça basit bir girişim ile yeniden doldurulabilir.
  • Test girişimi şansı.
  • Öncesinde test işleminin gerçekleştirilmesi hastanın bu tedaviden fayda görüp görmeyeceğini net bir şekilde ortaya koyar.

Ayarlanabilirliği

  • Cihaz bir kumanda aracılığıyla yönetilebildiği için doz ayarı her zaman kolaylıkla yapılabilir. Gerekli gevşeme elde edilmemişse doz arttırılarak gevşeme sağlanır.
  • İstemli hareketi engellemediğinden kişi uzuvlarını kullanabiliyor ise kullanmaya devam eder.

Baklofen pompası ameliyatının riskleri nelerdir?

Enfeksiyon riski

Ameliyat öncesi verilecek antibiyotik dozu ve ameliyat sırasında sterilizasyon koşullarına azami özen gösterilmesi ile oldukça azaltılabilmektedir.

Omurilikte oluşabilecek hasarlar

Bu tip risklerin oluşma oranı oldukça düşük olup tecrübeli ellerde oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır.

Hangi koşullarda uygulanmamalıdır?

Baklofen pompası ameliyatı şu durumlarda uygulanmaz:

  • İlaca yanıt yeterli ise, 
  • Test dozuna yanıt alınamamış ise,
  • Hastada Aktif bir enfeksiyon mevcut ise.

Benzer Yazılar

Derin Beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Ameliyatı Nedir?
Derin Beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Ameliyatı Nedir?

Halk arasında “beyin pili” olarak bilinen derin beyin stimülasyonu; beynin bazı özellikli bölgelerinin elektrotlar ve bir pil aracılığıyla uyarılması ve bu sayede beynin ürettiği anormal sinyallerin baskılanması mantığına dayanmaktadır.

Devamı

Epilepsi Hastalarına Müjde, Vagus Pili ile Nöbetlere Son!
Epilepsi Hastalarına Müjde, Vagus Pili ile Nöbetlere Son!

İlaç tedavisine dirençli epilepsi yani sara hastalarının cerrahi tedavisi için vagal sinir stimülasyonu öneriliyor.

Devamı

Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?
Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?

Boşaltım, insanın temel fizyolojik gereksinimlerinden biridir. Besinlerin sindirilmesi sonucu oluşan ve sindirim kanalıyla atılan atık maddeler halk arasında büyük abdest, dışkı, kaka (gaita) olarak adlandırılır.

Devamı

Omurilik Pili Tedavisi Nedir?
Omurilik Pili Tedavisi Nedir?

Halk arasında omurilik pili olarak bilinen spinal kord stimülasyonu tedavisi, omurilik zarının üzerine konulan bir elektrot (elektrik kablosu) aracılığıyla uygulanan elektrik akımının ağrının hissedilmesini engellemesi mantığına dayanmaktadır.

Devamı

Başarısız Bel Cerrahisi Nedir? En Çok Kimlerde Görülür?
Başarısız Bel Cerrahisi Nedir? En Çok Kimlerde Görülür?

Genel olarak daha önce bel fıtığı omurilik darlığı veya kaması nedeniyle ameliyat olan kişilerin şikayetlerinin belirli süre içerisinde geçmemesi veya daha kötüye gitmesi olarak açıklayabiliriz.

Devamı

Spastisitenin Neden Olduğu Sorunlar Baklofen Pompası ile Çözülüyor!
Spastisitenin Neden Olduğu Sorunlar Baklofen Pompası ile Çözülüyor!

Kasların sürekli olarak kasılması olarak adlandırılan spastisite terimi, istemsiz kasılma anlamına gelmektedir. Halk arasında; kasılmalı felç ya da spastik felç olarak da bilinmektedir. Spastisite, kasların şiddetli derecede kasılı halde kalmasına denilmektedir.

Devamı

Baklofen Pompası ile Spastisite Azalıyor!
Baklofen Pompası ile Spastisite Azalıyor!

Baklofen; kaslarda gelişen istemsiz kasılmayı giderici bir ilaçtır.

Devamı

Baklofen Pompası Nedir?
Baklofen Pompası Nedir?

Baklofen pompası; çeşitli sebeplerle uzuvlarda (kollarda bacaklarda) ve/veya gövdede gelişen ve ilaç tedavisine yanıtsız istemsiz katılık ve kasılmalarda (spastisite) kullanılan bir tür otomatik ilaç salınımı sağlayan bir cihazdır.

Devamı

Buerger Hastalığı Hakkında Bilinmeyenler
Buerger Hastalığı Hakkında Bilinmeyenler

Buerger hastalığı atardamarların yapısında tıkanma ve hasar oluşumu ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

Devamı

Tourette Sendromu Nedir?
Tourette Sendromu Nedir?

Tikler, kişilerin kendi iradeleriyle kontrol edemediği hareketlerdir. Tourette sendromu, ilk kez 1985 yılında tanımlanmış olup bir tür sesli ve bedensel tik hastalığıdır.

Devamı