Bebeklerde Boyun Eğrilikleri Neden Oluşuyor
Çocuklarda Boyun Eğrilikleri Neden Oluyor?
Yeni doğmuş olan bebeklerde meydana gelen bu durum bazı zamanlarda fark edilemiyor. Bebeğinizi uzattığınızda boynu sabit olarak eğri duruyorsa ve düzelmiyorsa eğrilik mevcut demektir. Mutlaka doktora başvurun. Boyunda oluşan bu eğrilikler neden oluşuyor?
Bu eğrilikler kaslarda oluşan sebeplerden dolayı olmaktadır. Doğumdan sonra gerçekleşen bu olaylar bebeğin ters gelişinden kaynaklı olabileceği düşünülmüştür. Bu hastalığı çoğunlukla kas hastalıklarıyla genetik olarak düşünsekte henüz kesin bir nedenden oluştuğu bilinmemektedir.
Boyun Eğriliklerinin Hepsinin Nedeni Kaslar Mıdır?
Hayır değildir. Boynu eğri bir bebek gördüğümüzde aklıma gelmesi gereken nedenlerden birisi de boyun ve omurganın doğuştan şekil bozukluğu olmalıdır. Kama şekli omurga bozuklukları daha büyük boyun ağrı ve eğriliğine sebep olabilir. Boyun içi beze oluşumu ağrılı ise geçici olarak eğriliğe neden olabilir. Bunun için uzman bir hekime başvurmanız önerilir.
Bebeğimin Boynunun Eğri Olduğunu Fark Ettiğimde Ne Yapmam Gerekir?
Öncelikle telaşlı bir tavırla bebeğinize o enerjiyi geçirmemeniz gerekir. Daha sonra kesinlikle Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına başvurmanız gerekir. Eğer dikkatliyseniz ve bebeğinizin boyun eğriliğini hemen fark ettiyseniz doktorunuzun da önerdiği egzersizlerle 6 aya kadar bir süreyle düzeltebilirsiniz. Bu aşamada önemli olan tanı ve takiptir. Bebeğimizin uyuduğu ve dinlendiği yatağı kesinlikle bebeğin boyun eğriliği düşünülerek dizayn edilmelidir. Eğer tüm bu önerilerle hastada bir düzelme olmazsa doktorun vermiş olduğu uygunluk ile 1-4 yaş skalası aralığında bir ameliyat gerçekleştirebilir.
Doktora Gitmezsek Bebeğimin Tedavisi Olmazsa Neler Olabilir?
Eğer erken yaşta fark edilirse ameliyatlara gerek kalmaması için doktora başvurmanız önemli oluyor. Boyun omurga ile önemli ikili olduğu için boyunda yaşanan eğrilik omurgada da eğrilik yaratacaktır. Boyunda olan eğrilik zaman geçtikçe yüzde de asimetrik oran yaşatacaktır. 5 yaşın üzerine çıktığında her ne kadar ameliyat yapılsa da bu yüzde oluşan eğriliğin önüne geçilmeyebilir. Yaşanan bu eğrilik ve asimetrik bozukluk yeni okul çağına girecek çocuklarınızda psikolojik anlamda olumsuzluklar yaratacaktır. Bu nedenle çocuğunuzun yaşam kalitesini etkilememesi adına daha temkinli olmalı ve bir doktora başvurmanız önerilerin başında gelmektedir.
Benzer Yazılar
Her doğum, yeni bir hayata adım atmaktır. Özellikle prematüre bebeklerin dünyaya gelişi, aileler için daha hassas ve özel bir süreçtir. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi, Neonatoloji Bölümünden Prof. Dr. Şenol Bozdağ, bu sürecin aileler için daha sağlıklı geçmesi adına önemli bilgiler paylaşıyor.
Anne Sütünün Bebeklerde Koronavirüse Karşı Koruyucu Etkisi Olduğunu Biliyor Musunuz? Son zamanlarda birçok annenin, gerek Covid-19 geçirmiş olsun, gerekse aşı olmuş olsun; kaygıları, “Bebeğimi emzirmeli miyim? Yoksa emzirmemeliyim mi?” olmaktadır.
Yenidoğan bebeklerin yaklaşık olarak yüzde 5’inde yapısal anomalilere rastlanmaktadır.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Şenol Bozdağ, emzirme ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Yenidoğan bebeklerde görülen saç dökülmesi çiçeği burnunda birçok ebeveyni endişelendirir.
Fenilalanin, vücut için gereken ve gıdalarla alınan aminoasit yapı taşıdır. Bu aminoaitin vücutta fenilalalin hidroksilaz enzimiyle tirozine çevrilmesi ve işlevlerin bu şekilde yapılması gerekirken, bu çeviride yanlışlık olması durumunda kanda fenilalaninin değeri artarak hastalık gelişir.
32 hafta önce ve 1500 gramdan daha az doğmuş bebeklerde gözlemlenen prematüre retinopatisi, bebeklerin gözlerindeki retina tabakasının damarsız alanlarında ortaya çıkar. Sinir hasarına neden olabileceğinden, görme kaybı ile sonuçlanab
Ülkemizde bir yılda doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 10’u, prematüre olarak doğmaktadır. Bu bebeklerin büyük bir kısmı ise, bir kilonun altında yani; "Aşırı Düşük Doğum Ağırlıklı" olarak dünyaya gelmektedir
Sütüm gelmiyor endişesiyle hemen mamaya başlamak doğru değil.