Bebeklerde Sedasyon ile Göz Muayenesi Nedir?
Bazı durumlarda bebeklerde yapılan göz muayenesi esnasında anestezi gerekmektedir. Sedasyonlu göz muayenesi ile kısa sürede muayene yapılabilir. Anestezi uzmanı eşliğinde yapılmaktadır. Bu işlem esnasında bebeğe sedasyon verilerek kısa sürede bütün tetkikler uygulanır. Böylelikle güzel sonuçlara ulaşılır. Erken dönemde fark edilen göz hastalıkları başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Rop hastalığı nedir?
Erken zamanda dünyaya gelen bebeklerde görülmektedir. Prematüre retinopatisi olarak adlandırılır. Hastalık gözün damarlanmasının tam olarak damarlanmamış olmasına bağlı olarak oluşur. Rop hastalığı eğer tedavi edilmezse körlüğe sebep olabilir. Fakat hastalık tüm bebeklerde aynı ilerlemez. Hastalık gebelikte 32. Haftadan sonra oluşabilir.
Rop hastalığının risk faktörleri nelerdir?
Bu hastalığın birçok risk faktörü vardır. Bunlar; erken doğum yapma, beklenilen kilodan az olması, retina damarlanmasının durması olarak gösterilebilir.
İlk göz muayeneleri ne zaman yapılmalıdır?
Bebeklerin ilk göz muayeneleri ailede özellikle bir göz hastalığı hikayesi varsa aksatılmamalıdır. Örneğin; şaşılık, göz tembelliği göz numaralarında farklılık, doğumsal tümörler gibi. Eğer bu tür rahatsızlıklar varsa mutlaka ilk 1 ayda göz muayenesi yapılmalıdır. Fakat ailede herhangi bir risk barındıracak hastalık hikayesi yoksa 6. Aydan sonra yapılabilir. Yetişen çocuklarda 7 yaşına kadar görmesi normal olan çocuklarda bu yaştan sonra miyopi görülme olasığı artar. Bu nedenle göz muayeneleri aksatılmamalıdır.
Bebeklerde görülebilecek göz problemleri nelerdir?
Bebeklerde göz muayeneleri aksatılmamalıdır. Göz kapaklarında düşüklük, iki göz arası farklılıklar, göz bebeği aralığında beyazlık olması gibi. Göz bebeği aralığında beyazlığa birçok neden gösterilebilir. Sıklıkla görülme nedeni ise doğuştan olan kataraktlar gösterilebilir. Bebeklerin gözlerinde oluşabilecek herhangi bir sağlık sorunu yaşam kalitesini ve başarılarını etkileyecektir. Bu sebeple 6. Aydan itibaren bebeklerde göz muayeneleri yapılmalıdır. Kontrolü sağlanmayan ve dikkat edilmeyen sorunlar ilerde tedavi başarısını da etkileyecektir.
Benzer Yazılar
Entübe hasta kalıbını çok sık duyar hale geldik. Bu, hastaya entübasyon işleminin uygulanmış olduğu anlamına gelir. Hava kontrolünü sağlayamayan veya yardım almadan solunumunu gerçekleştiremeyen hastalar için uygulanır.
Epidural doğum, normal doğum planlanan gebeliklerde anne adayının doğum işleminde duyduğu ağrıları ciddi anlamda azaltarak doğum eyleminin gerçekleşmesini sağlayan destekleyici anestezi yöntemidir.
M. 48 yaşında 2 çocuk babasıdır. Kocaeli’nde yaşamakta olan M. (48), özel bir hastanede boyun fıtığı ameliyatı olduğu işlem sırasında boyun fıtığı patladı. Bütün vücudu felç olan hasta tedavi sürecine İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nde devam ediyor.