Bebeklik Döneminde Boyun Eğriliği ve Sebepleri
Bebeklik Döneminde Boyun Eğriliği ve Sebepleri
Eğri boyun genel olarak bebeklik döneminde ortaya çıkmaktadır. Doğum sırasında oluşan problemler ya da genetik durumlar eğriliğin en çok görülen sebeplerindendir.
- Boyun bölgesindeki kaslara ya da baş bölgesine darbe almak
- Botun bölgesinde oluşan lenf bezlerinde şişlik oluşumu ve iltihaplı hastalıklar
- Tümör, omurga romatizması, doku yaralanmaları ve damar sorunları
- Uyuşturucu madde kullanılması ile beraber kas kontrollerinin kaybedilmesi
Kas Gerilmesi
Köprücük kemiği ile kafatasını bağlayan boynun iki yanındaki kas ya da ensede olan kaslar boyun kasları eğriliğine neden olabilmektedir. Boyun eğriliğine neden olan etkenler şöyledir;
- Boyun ve baş egzersizi yapmak
- Boyun kaslarını hareket kapasitelerinin üstünde gerilmesi
- Başın uzun süre aynı pozisyonda kalınması
- Aşırı su kaybı
- Nadiren de olsa damar tıkanıklığı
Kas Tümörü
Boynun iki yanında bulunan kasın herhangi birinde görülen kist ya da tümör oluşumu boyun eğriliğine yol açabilmektedir. Genellikle iki ya da üç haftalık bebeklerde ortaya çıkmaktadır. Çoğu zaman kas üzerinde gözle görülür şişkinliğe yol açmaktadır.
Sinir Ağı Yaralanması
Omurgadan omuzlara, kollara ve ellere dağılan bu bölgelerden beyine sinyal taşıyan sinir ağında oluşabilecek yaralanmalar boyun eğriliğine neden olabilmektedir.
- Hafif vakalar spor yaralanmaları ile ortaya çıkabilmektedir.
- Ciddi olan yaralanmalara en çok motosiklet kazaları neden olmaktadır.
Boyun Eğriliği Tedavisi
Boyun kaslarınızı açmak, rahatlatmak ve yumuşatmak; kas gerilmesi, krampı veya spazmından kaynaklanan boyun eğriliklerini tedavi edecektir. Bu nedenle;
- Sıcak uygulama yapılmalı.
- İltihap giderici ağrı kesiciler alabilir, kas gevşetici ilaç ve kremler kullanılmalı.
- Susuz kalınmaması.
- Egzersiz ve ağır iş öncesinde ısınılmalı.
- Sorunlu olan boyun kasını hafifçe esnetilmeli.
- Şiddetli vakalarda boyunluk kullanımı gerekli olabilmektedir.
Cerrahi Müdahale
İleri seviyede olan veya doğuştan gelen bazı boyun eğriliği vakalarında cerrahi müdahale gerekli olabilir. Vakaya göre aşağıdaki amaçların herhangi biri için cerrahi operasyon uygulanabilir:
- Anormal kaynamış bir omuru eritip açmak
- Boyun kasını uzatmak
- Sinir ağını kesmek, kas kısaltmak
- Tümör almak
- Sinirlerden gelen sinyalleri kesmek için derin beyin uyarımı yapmak.
Benzer Yazılar
Anne Sütünün Bebeklerde Koronavirüse Karşı Koruyucu Etkisi Olduğunu Biliyor Musunuz? Son zamanlarda birçok annenin, gerek Covid-19 geçirmiş olsun, gerekse aşı olmuş olsun; kaygıları, “Bebeğimi emzirmeli miyim? Yoksa emzirmemeliyim mi?” olmaktadır.
Yenidoğan tarama testleri yaşamın ilk evrelerinde istenilen belirtilerin verilmemesi ile bebeğe ilerde sıkıntılar yaşatmaması adına sağlık için yapılan tarama testleridir.
Bebekler aç hissettiklerinde, altını ıslattıklarında veya kaka yaptıklarında, uykusu var ise, çok fazla sıcak veya çok fazla soğuk hissettiklerinde, gaz çıkaramama durumunda, giydirilen kıyafetlerin rahatsız hissettirmesi gibi birçok durumda kendi rahatsızlıklarını ifade edebilmek adına ağlamaya başlarlar.
32 hafta önce ve 1500 gramdan daha az doğmuş bebeklerde gözlemlenen prematüre retinopatisi, bebeklerin gözlerindeki retina tabakasının damarsız alanlarında ortaya çıkar. Sinir hasarına neden olabileceğinden, görme kaybı ile sonuçlanab
Yeni doğan bebeğin topuğundan alınan birkaç damla kan, doğumsal hastalıkların araştırılmasına yardımcı olur. Bu test topuk kanı taraması olarak bilinir.
Gebelik sırasında daima büyümekte olan bebeğiniz için besin ve oksijen taşıyan göbek kordonu, doğum sonrasında artık ihtiyaç kalmayacağı için uzun kısmı kesilerek alınır ve kısa bir parçası bırakılır. Bırakılan bu kısa parçanın da kendiliğinden düşmesi beklenir.
Sütüm gelmiyor endişesiyle hemen mamaya başlamak doğru değil.
Eğri boyun genel olarak bebeklik döneminde ortaya çıkmaktadır.