Böbrek Büyümesi Nedir?

Böbrek büyümeleri bazen tek bazen de iki böbreğin aynı anda şişmesi ile görülebilmektedir. Böbrek büyümeleri her yaş evresinde görülebilmektedir. Hidronefroz yani böbrek büyümesi, çocuklarda bebeklik evrelerinde veya doğmadan öncede ultrason ile teşhis edilebilmektedir.
Böbrek büyümesi neden olur?
Böbrek büyümeleri, idrar böbrekten atılamadığında ve böbrekte idrar birikmesi ile oluşur. Bu oluşum, üreterde tıkanıklık oluşması veya idrarın doğru şekilde boşalmasına sebep olmayan kusurlardan oluşabilir. İdrar üreter adındaki tüpten geçer, idrar kesesinden üretra adındaki idrar kanalından çıkar. Bazı durumlarda ise kolay akamaz. Bu nedenle de böbrek büyümeleri oluşur. Böbrek büyümelerinin nedenleri arasında sık karşılaşılan durumlar arasında idrar yolunda tıkanıklık ve vezikoüreteral reflü gösterilebilir. Vezikoüreteral reflü ise, idrar sıvısının böbreğe geri akması ile ortaya çıkar.
Böbrek büyümesinin belirtileri nelerdir?
- Böbrek büyümeleri her durumda kendini şikayetler ile belli etmeyebilir. Belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Karında ve kasıklara baskılı ağrı yaratan sırt ağrıları
- İdrar yaparken ağrılar ile karşılaşma
- Sürekli idrar yapma isteği
- Ateş
- Tekrar eden şikayetlerin erken dönemde tedavi edilmesi için mutlaka uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekiyor.
Böbrek büyümesi tanıları nasıl konulur?
Hasta hikayesi detaylı bir şekilde dinlendikten sonra birkaç test uygulaması yapılmaktadır. Bunlar: Böbrek fonksiyonlarının detaylı incelenmesi için yapılan kan testi, idrar testi, idrar kültürü, ultrasonografi, tomografi ve sintigrafi olarak sıralanabilir.
Böbrek büyümesi nasıl tedavi edilir?
Böbrek büyümeleri (hidronefroz), tedavileri nedenlerine göre değişmektedir. Bazı durumlarda ameliyat gerekiyor. Fakat çoğunlukla kendi kendine destekleyici tedaviler ile düzelmektedir.
Hafif böbrek büyümelerinde kişiyi etkilemiyorsa takip edilmesi yeterli olacaktır. Bazı durumlarda da antibiyotik tedavisi önerilebilmektedir. İleri seviyede ki böbrek büyümeleri sürekli şikayetlere yol açıyor ise cerrahi tedaviler önerilebilir.
Böbrek büyümesi ameliyatından sonraki süreçte nelere dikkat edilmelidir?
Ameliyat işlemlerinden sonra iyileşme aşamasında düzenli takiplerin yapılması gerekmektedir. Genellikle kapalı cerrahi işlemler ile yapılır. Bu yüzden iyileşme süreci daha kolay geçecektir.
Böbrek büyümesi kansere neden olur mu?
Böbrek büyümeleri kansere neden olmaz.
Benzer Yazılar
Böbrek yetmezliği olan kişiler tedavi edilmedikleri takdirde yaşamlarını yitirmektedir.
Yapılan araştırmalar ile erişkinlerin yaklaşık olarak %33’ünde hipertansiyon rahatsızlığının olduğu kanıtlanmıştır.
Vücudumuzda iki adet böbreğimiz vardır. Her biri yaklaşık 11 cm büyüklüğünde ve yaklaşık 125 gram ağırlığındadır.
Böbrek; tansiyonu düzenleyen ve kandaki alyuvar sayısının dengede olmasını sağlayan,
Kış ayları kronik böbrek yetmezliği olan veya böbrek nakli olmuş hastalar için zor aylardır.
Bugün organ bekleme listesinde adı olan yaklaşık 30 bin kişi bulunuyor. Bu 30 bin kişi her yeni güne taze umutlarla uyanıyor.
Başarılı bir böbrek nakli operasyonundan yaklaşık 2 ay sonra cinsel yaşamınıza dönebilirsiniz.
Yaz aylarında böbrek yetmezliği riski artıyor!
Toplumumuzda sıkça ve her yaşta görülebilen böbrek iltihabı nedir? Nedenleri ve belirtileri nelerdir? Tedavisi nedir, önleyebilir mi? Böbrek enfeksiyonuna dair merak ettiğiniz tüm soruları sizler için yanıtladık.