Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Böbrek Üstü Bezi Tümörüne Dikkat!

Böbrek Üstü Bezi Tümörüne Dikkat!

Böbrek Üstü Bezi Tümörüne Dikkat!

Böbreküstü bezleri böbreklerin üzerinde yer alan sarımsı endokrin sistem hormonlarını üreten bezlerdir. Bu hormonlar kan yoluyla taşınarak vücuttaki diğer organ ya da hücrelerin aktivitesi üzerinde etkili olan kimyasallardır.

Böbreküstü Bezi Tümörünün Belirtileri

Böbreküstü bezi tümörünün belirtileri şöyledir;

  • Yüksek tansiyon
  • Düşük potasyum seviyesi
  • Kalp çarpıntısı
  • Sinirlilik
  • Endişe ya da panik atak hissi
  • Baş ağrısı
  • Aşırı terleme
  • Diyabet
  • Karın ağrısı
  • Açıklanamayan kilo alma

Böbrek Üstü Bezi Tedavisi

Böbrek üstü bezi ameliyatı için teşhis konulması rakımından hastalara radyolojik açıdan görüntüleme teknikleri yapılmaktadır.

Ameliyat öncesinde oluşabilecek olan sorunlar ve ameliyat sonrasında oluşabilecek olan komplikasyonların tümü laparoskopik uygulama tekniği ile ortadan kalkmakta ve başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Böbrek üstü bezi sorunlarının tamamı teşhis edilmesi ya da olan sorunlar ile ilgili tedavi ve ameliyat planlaması yapılması konusunda uzman doktorların dikkatli ve özenli olunması gerekmektedir.

Böbrek Üstü Bezi Ameliyatı

Böbrek üstü bezi ameliyat öncesinde, böbrekte bulunan tümörlerin kontrolü ve gereken tetkiklerin yapılması gerekmektedir.

Hormonal değerlendirmelerin tümünün yapılması ve ameliyat süreci ile ilgili olan planların yapılması gerekmektedir.

Ameliyattan önce yapılması gerekli olan tetkikler şöyledir; EKG, tam kan sayımı, idrar tahlili, açlık kan şekeri, karaciğer ile ilgili testler yapılmalıdır.

Herhangi bir kronik hastalığı olan kişilerin kontrollerini yaptırması gerekmektedir. Yüksek tansiyon hastalığı olanlarda ameliyata girmeden önce tansiyon ile ilgili tüm kontrollerine başlanmalıdır. Ameliyat olacak kişi bir gün öncesinde hiç bir şey tüketmemelidir. Yapılacak ameliyat genel anestezi ile olacağı için bir şey tüketilmemesi oldukça önemlidir. Stresten uzak durulmalıdır. Mutlaka anestezi uzmanının kontrolünde ameliyat gerçekleştirilmelidir. Ameliyat süresince açık cerrahi ekip ve laparoskopik açık cerrahi deneyimli olan uzman doktorlar olmalıdır.

Böbrek Üstü Bezlerinin Nedenleri

  • Addison hastalığı olarak da isimlendirilen böbrek üstü yetmezliği, böbrek üst kabuğunun zarar görmesiyle ve kortizol ve aldosteron hormonlarını üretememesiyle ortaya çıkmaktadır.
  • Kişinin stresli durumlarına karşı verilebilecek reaksiyonları kortizol düzenlemektedir. Buna bağlı olarak protein ve yağ kullanımları da düzenlenmektedir.
  • Mantar enfeksiyonları, vücuttaki diğer enfeksiyonlar, kanser ve tümörlerin ilerlemesi, çok fazla kan sulandırıcı ilaç kullanılması.
  • Bağışıklık sisteminin böbrek üstü bezlerini etkilemesi ile ortaya çıkan hastalık ayrıca otoimmun hastalığıdır. Buna bağlı olarak vücudun bağışıklık sistemi bir virüs veya organ tarafından saldırganlaşması ile birlikte ortaya çıkmaktadır.

Benzer Yazılar

Prostat Kanseri Olduğum Takdirde Beni Neler Bekliyor?
Prostat Kanseri Olduğum Takdirde Beni Neler Bekliyor?

Yalnızca erkeklerde bulunan bir bez olduğu için yalnızca erkekler prostat kanserine

Devamı

Erkeklerde Cinsel İktidarsızlığın Fiziksel ve Psikololojik Nedenleri
Erkeklerde Cinsel İktidarsızlığın Fiziksel ve Psikololojik Nedenleri

İktidarsızlık; penisin, cinsel birlikteliği sağlayacak kadar yeterince sertleşememesi durumudur.

Devamı

Böbrek İltihabında En Çok Merak Edilen Sorular!
Böbrek İltihabında En Çok Merak Edilen Sorular!

Toplumumuzda sıkça ve her yaşta görülebilen böbrek iltihabı nedir? Nedenleri ve belirtileri nelerdir? Tedavisi nedir, önleyebilir mi? Böbrek enfeksiyonuna dair merak ettiğiniz tüm soruları sizler için yanıtladık.

Devamı

Sistit Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Sistit Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Sistir, idrar yollarının iltihaplanması anlamına gelmektedir. Üreme sisteminde en sık gördüğümüz hastalıklardan birisi olan sistitin görülme oranı, kadınlarda daha yüksektir. Zamanında tedavi edilmemesi durumunda ise, böbrekleri de olumsuz yönde etkiler ve mesane ile böbreklerde kalıcı hasarlara yol açabilir.

Devamı

Hidrosel Nedir?
Hidrosel Nedir?

Testisi saran zarların içerisinde bulunan sıvı miktarlarının artarak, testis torbalarında çok fazla su birikmesine denir.

Devamı

Prostat Büyümesi Böbrek Sağlığına Etki Eder mi?
Prostat Büyümesi Böbrek Sağlığına Etki Eder mi?

Orta yaşların sonuna doğru erkeklerde görülme riski artmaya başlayan prostat büyümesi, zamanında tedavi edilemezse böbrek yetmezliğine kadar giden bir dizi sağlık problemine neden olabilir.

Devamı

Sünnet Hakkında Merak Edilen Her Şey!
Sünnet Hakkında Merak Edilen Her Şey!

Sünnetsiz erkek çocuklarında, sünnetli olanlara göre 10 kat daha fazla idrar yolu enfeksiyonu görülmektedir.

Devamı

Prostat Belirtileri
Prostat Belirtileri

Belirtileri, büyüme oranı ve kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı kişiler büyüme başladığı halde bu büyümenin farkında olmayabilirler.

Devamı

Kortizon Nedir?
Kortizon Nedir?

Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.

Devamı