Böbrekleri Tehdit Eden Nedenler Nelerdir?
Böbreklerin vücudumuzdaki önemi nedir?
Böbrek; tansiyonu düzenleyen ve kandaki alyuvar sayısının dengede olmasını sağlayan, besin atıkları vücuttan uzaklaştırmak konusunda önemli görevleri bulunan organdır. Böbreklerin korunması için ise bazı önemlerin alınması gerekiyor. Peki, bu konuda nelere dikkat edilmesi gerekir? Gelin, birlikte inceleyelim:
Fazla tuz kullanmayın!
Sağlıklı bir insanın günde tüketeceği tuz miktarı; 4 gramdır. Daha fazla tüketilmesi durumunda; kan basıncı artar ve damar ile böbrek hastalıklarının ortaya çıkar. Bu yüzden yapılacak ilk şey; masadan tuzun kaldırılmasıdır.
Vücudunuz ihtiyaç duyduğu suyu tüketin!
İnsan metabolizması temelinde suya ihtiyaç duyar. Normal işleyişte; bir dakika içinde kalbin pompaladığı kanın %20’si böbreklerden geçiyor. Eğer; vücut yeterli miktarda su alamaz ise kan basıncı yavaşlayacağı için bu durum böbreklere zarar verir. Bunun yanı sıra; vücudun ihtiyaç duyduğu suyun alınmaması böbreklerde taş oluşumlarına yol açar.
İdrarınızı bekletmeyin!
Sağlıklı bir insanın gün içerisinde 4 ila 6 kez idrara çıkması gerekir. Vücut nasıl suya ihtiyaç duyuyorsa; idrarın yapılması da sıvı atıkların böbreklerden uzaklaştırılması için gerekli bir eylemdir. Fakat; pek çok kişi birtakım nedenler yüzünden idrarlarını gün içerisinde tutmak zorunda kalıyor. Bu nedenlerin temelini; bazen hijyenik nedenler bazen ise alışkanlıklar oluşturuyor. Ama unutulmamalı ki; bu durum devam ettirilirse böbrek yetmezliğe kadar ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.
Sigara içmeyin!
Böbrekler, kalp gibi tamamı damarlardan oluşan bir yapıdadır. Sigara kullanımı, bu damarlarda tıkanıklık oluşmasına neden olur. Dolayısıyla kan basıncı artar ve bu durum böbreklere zarar verir. Böbrek rahatsızlığı olan kişilerin sigara içmesi, yaşam kaybı riskini artırmaktadır.
Doktor reçetesi haricinde ilaç kullanmayın!
Doktor reçete etmediği sürece antibiyotik ve ağrı kesici kullanılmamalıdır. Kişinin bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanması böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Tansiyonu kontrol altında tutun!
Kasın basıncının yüksek olması; kalp ve damar rahatsızlıklarına neden olabileceği gibi böbrek yetmezliğine de sebep olabilir. Kan basıncı mutlaka 130 ila 80 olmalı; bunun ne altında ne de üstünde olmalıdır. Kullanılan ilaçlar, eğer; kan basıncını olması gerektiği aralıkta tutmuyorsa, hiçbir anlamı yoktur.
Peki, böbrekler hangi belirtiler ile alarm verir?
- El, yüz ve ayak bileklerinde şişlik
- Hızlı yorulma ve halsizlik
- Mide bulantısı ve kusma
- İdrar alışkanlığında değişiklik (gece idrara çıkma ve benzeri gibi)
- Yüksek tansiyon
- Nefes alma da zorluk çekme
- Tat alma duyusunda kayıp ve bozukluk
- Nefesin kötü kokması
Benzer Yazılar
Aşırı tuz tüketimi, diyabet rahatsızlığı, kiloda artış, tansiyon ve bazı tedavisi zor olan idrar yolu enfeksiyonları kronik böbrek yetmezliğine neden olan faktörlerdir.
Dönemimizin en sinsi rahatsızlıklarından biri olan ve herhangi bir belirti seyretmeden ortaya çıkan böbrek yetmezliği hızlı bir şekilde yaygınlık göstermektedir.
Bel bölgesinde omurganın her iki tarafında görüntü olarak fasulyeye benzeyen küçük gibi görünen ama çok önemli görevleri olan iki tane organdır
Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin uzun bir süreçte ilerleyici kaybı ile karakterizedir.
Kalp, kan pompalarken basınç oluşturur. Bu basınca tansiyon ya da kan basıncı adı verilir. Kişi yaş aldıkça, sabit olan tansiyon değerleri artış gösterir.
Ramazan ayının yaz mevsiminde olmasıyla birlikte oruç süresinin günde 16-17 saati bulması ve artan hava sıcaklığının sıvı kayıplarını arttırması böbrek sağlığının bozulmasına yol açabilir.
Hayır, asla satılamaz. Beyin ölümü gerçekleşen kişinin organlarının bağışlanması durumunda
Organ nakli operasyonu; nakile ihtiyaç duyan hastaların yaşamlarını devam ettirebilmeleri ve sürdürüyor
Nefrotik sendrom önemli bir hastalık grubunu temsil eder. Küçük yaşlarda olan çocukları etkisi altına almaktadır. Böbreklere zarar veren bu hastalık, nefronların deforme olması ile kendini göstermektedir.
Karaciğer yağlanması; normalin üstünde yağ birikintisi nedeniyle gelişen bir karaciğer rahatsızlığıdır. Yağlanma derecesinin artmasıyla karaciğerde iltihaplanma oluşumları başlar ve organ fonksiyonları azalır. Sonuç olarak ise karaciğer hücrelerinde nekroz; yani harabiyet yaşanır.