Boy Uzatma Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler

Boy uzatma ameliyatı nedir?
Boy uzatma ameliyatı; büyüme plağı kapanmış bireylerde bazen tedavi, bazen ise estetik amacıyla tercih edilen operasyondur. Amaç; kol ve bacak kemiklerinin uzatılmasıdır. Uzatma, kemiğin cerrahi işlem ile kesilmesi ve kesilen kemik parçalarının günlere yayılarak; her gün 1 mm civarında birbirinden ayrılmasıyla yapılır. Böylelikle, açılan boşluklarda yeni kemik dokuları oluşur, kemiğin uzaması sağlanmış olur. Kemiklerin birbirinden uzaklaştırılarak, yeni kemik oluşumunun sağlanmasına distraksiyon osteogenezi adı verilmektedir.
İşlemin 8 cm’a kadar olması düşünülüyor ise yalnızca uyluk veya kaval kemiği üzerinden planlama yapılabilir. Ancak, 10 cm’den daha fazla bir uzatma planlanıyor ise her iki kemiğin birden uzatılması gerekebilir. Bu işlem; yalnızca kemiklere yapılır. Kas, bağ, sinir, damar ve diğer yumuşak dokular, kemiklere yapışmış durumda olduğu için, işlem de aşamalı bir şekilde yapıldığından dolayı otomatik olarak uzamaya uyum göstermektedir. Operasyon sonrasında ilgili bölgeye fizyoterapi uygulanarak, sürecin daha hızlı iyileştirilmesi desteklenir.
Boy uzatma ameliyatı ne zaman yapılır?
Bu ameliyat, 3 ila 4 yaş sonrası itibariyle yapılabilir. Çocuklara uygulanması planlanıyor ise operasyonun kaç aşamada gerçekleşeceği, hesaplanan kısalık durumuna göre saptanır. Kısalık miktarı fazla olan çocukların işlemleri; 10 yaş öncesi ve sonrası olmak üzere 2 aşamada tamamlanacak şekilde planlanır.
Boy uzatma ameliyatı çeşitleri nelerdir?
Aşamalı boy uzatma yöntemleri kullanılan cihazlarına göre şu şekilde sınıflandırılabilir:
- Eksternal fiksasyon (ilizarov tekniği)
- İnternal fiksasyon (motorlu çivi)
- Kombine teknik
Boy uzatma ameliyatlarında “ilizarov tekniği” olarak bilinen ve bacağa dışarıdan uygulanan eksternal fiksatörler kullanılıyordu. Fakat, bu cihazların yerini artık vücut içine konumlandırılan ve dışarıdan yönetilebilen internal fiksatörler aldı. Küçük bir kesi yardımıyla vücut içine yerleştirilen bu yöntemin estetik sonuçları daha iyidir. Çünkü, eksternal cihaz ile yapılan uzatma işlemlerinde bacaklarda iz kalabilir. Kombine teknikte ise internal ve eksternal fiksatörler beraber kullanılabilir.
Benzer Yazılar
Omurga ve omurilik tümörleri birincil ve ikincil tümörler olmak üzere iki farklı şekilde meydana gelmektedir.
Serebral Palsi (SP), gelişimini sürdüren beyinde oluşan bir hasara bağlı kalıcı hareket ve postür bozukluğudur.
Hareketsizliğin yol açtığı sağlık sorunları, spor yaparak önlenebilir. Ama bu esnada kazaların meydana gelmemesi için birtakım tedbirler alınmalıdır.
Çocuklarda kalça eklemlerinde gelişimler sorunların görüldüğü bir rahatsızlıktır. Daha gevşek bir eklem ile dünyaya geldiklerinde görülür.
Omuz, vücudun en hareketli eklemidir. Eğer; bu bölgede gelişen ağrılar tedavi edilmezse; hareket kısıtlığı yaşanabilir
Diz eklemini oluşturan kemikler; uyluk, bacak kemiği ve önde bulunan diz kapağıdır.
Daha çok ileri yaşlarda çok sık görülen ve eklem hareketlerini zorlaştırarak ağrı yapan hastalığa kireçlenme denir. Eklem bölgelerinde kemiklerin yapısının birleşim yerleri vardır. Birleşim yerlerinde eklemlerin hareketlenmesine yardımcı olan sıvıların çekilmesi ya da eklemlerde oluşan sorunlar sonucunda kireçlenme meydana gelir.
Omuz rahatsızlıkları kendisini omuz ağrıları ile belli eder.
Eklem kıkırdağının yok olması, eklem yıpranmasına; yani eklem artrozuna yol açar.
Kalça ekleminde gelişen sorunların tedavisinde uygulanan bir cerrahi işleme kalça protezi denir. Kalça protezi kişiye özel hazırlanmaktadır