Bu Belirtiler Var İse, Kalp Krizi Geçiriyor Olabilirsiniz!

Kalp Krizi Nasıl Anlaşılır?
Nefes darlığı, şiddetli öksürük, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, bayılma, soğuk terleme, çarpıntı, halsizlik, göğüste 20 dakikadan fazla süren kollara kadar yayılan şiddetli ağrı ve ölüm korkusu duyulmaktadır.
Bazı hastalarda görülen kalp krizi ani ve şiddetli başlar, kolaylıkla tanı koyulabilmektedir. Fakat bazı durumlarda ise yavaş, hafif ağrılarla başlamaktadır.
Kalp Krizi Belirtileri
Hissedilen ağrı ile birlikte soğuk terleme, mide bulantısı, nefes alamama hissi, öksürük, baş dönmesi, kusma, bayılma, göğüste oluşan sıkışma hissi, hareket edince oluşan ve artan ağrı.
Bazı hastalarda bu belirtiler görülmemektedir. Örnek olarak, şeker hastaları hiç ağrı duymayabilmekte ve sadece soğuk terleme ve nefes darlığı şikayetleri yaşamaktadırlar.
Kalp Krizine Neden Olan Faktörler
Düzenli olarak egzersiz yapılmaması, stresli yaşam tarzı, kötü kolesterolün yüksek olma durumu, fazla kilolu olma durumu, sigara kullanımı, 35 yaş üzerindeki erkekler, 45 yaş üzeri ya da menapozdaki kadınlar, diyabet hastaları, hipertansiyon gibi faktörler kalp krizine sebep olabilmektedir.
Kalp Krizi Anında Neler Yapılmalıdır?
Kalp krizi geçirmekte olan bir kişinin tıkalı olan damarını açmak adına yapabilecekleri hastaya zaman kazandırabilmektedir. Ağrı başladığı andan itibaren ilk olarak, telefon ile ambulans çağrılmalı ve yakınlarına haber verilmelidir.
Bir bardak su içilmelidir. Bunun dışında hiçbir şey yenilip, içilmemelidir.
O anda bulunduğunuz yerin kapısını aralamalı ve gelecek yardımları beklemelisiniz.
Öksürük kan akışını arttırmaktadır. Böylelikle burun delikleri kapatılarak kuvvetli bir şekilde öksürülmelidir.
Bulunduğunuz yerin penceresi açılmalı ve bol oksijen girmesi sağlanmalıdır.
Yardımın gelmesi oturur pozisyonda veya yatar pozisyonda beklenmelidir. Ayakta durulmamalıdır.
Sıcak veya soğuk suyun altına girilmemelidir. Özellikle kalp krizi durumlarında soğuk suya girilmesi oldukça tehlikelidir. Çünkü bu durumda kalp damarları büzüleceğinden daha kötüye gidilebilmektedir.
Benzer Yazılar
Kalp Hastalıklarından Korunmak İçin 7 Altın Kural!
Şeker hastalığı, kan şekeri olarak da isimlendirilen kan şekerinin yüksek çıktığında görülen bir hastalıktır.
Kalp yetersizliği, kalbin kasılma gücünü yitirdiğinde veya esnekliğini kaybettiğinde, kalbin doku ve organlara gerekli kanı pompalayamaması sonucu ortaya çıkar.
Normal değerlerinin üstünde olan kan basıncına hipertansiyon denir
Sıcak havaların etkisi ile bazı insanlarda kalp çarpıntısı şikayeti görülmektedir.
Kalp, kan pompalarken basınç oluşturur. Bu basınca tansiyon ya da kan basıncı adı verilir. Kişi yaş aldıkça, sabit olan tansiyon değerleri artış gösterir.
Uzmanı Uyardı: Diyabet Hastaları Oruç Tutabilir mi? Kalp Hastalıkları Olan Kişilere Oruç Tutulması Önerilmiyor!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için kalp sağlığının korunması büyük önem taşıyor. Yaşam tarzınızda yapacağınız küçük değişikliklerle hem kalp hem de genel sağlığınızı korumanız mümkün.
Kalp kası hastalıkları, kalbin kas dokusunda meydana gelen rahatsızlıklardır.
Egzersiz uygulamaları ya da kalbin atımını hızlandıracak ilaçlar ile yapılan ekokardiyografi görüntüleme yöntemidir