Burun Alerjisi Yaşam Standartlarınızı Kötü Yönde Etkilemesin

Burun Alerjisi Nedir?
Alerjiye dayalı burun nezlesi gibi hastalıklar gözlerin kaşıması burunda akıntı boğazlarda yanma olarak kendini gösterir. Alerjide en büyük nedenlerden biri havadır. Kişiler arasında oldukça sık rastlanan alerjik bir durumdur. Bazı insanlarda çok hafif ve kolay geçerken bazı insanlarda tersi bir tutum göstererek daha ağır ve geç geçiyor. Genetik nedenli olabiliyor. Tedavi edilmezse yıllarca süren bir hastalık sorunu haline gelebiliyor.
Kaç Tip Alerjen Vardır?
Alerjik hastalık tipi 2 tiptir. Bunlar Mevsimsel oluşan ve yıl boyu devam eden alerjik hastalıklardır. Mevsimsel olarak kişiye rahatsızlık veren alerjik rinitleri şöyle açıklayabiliriz;
İlkbahar ayları başlangıcında havada bulunan polenlerle de birlikte burunda kaşıntı, gözlerde yaşarma, hapşırma, burunda tıkanıklık mevsim sonuna kadar devam eder. Mevsimsel alerjik hastalarda polenler etkilidir.
Yıl boyu devam eden alerjik rinitler; Bu alerjik hastalık yıl boyuncaya hastaya sıkıntı çıkarabilir. Sabah kalkar kalmaz hapşırma şikayetleri ve nezle gibi akıntı başlar. Burunda tıkanıklık sürekli şikayet haline gelebilir. Yıl boyunca devam eden alerjik rinitlerde en çok şikayet haline gelmiş durum ev tozlarıdır.
Alerjik Belirtiler Nelerdir?
Alerjik hastalıklarda 4 tane belirti vardır. Burunda kaşıntı, hapşırma, burunda nezle gibi akıntı ve sürekli burun tıkanıklığı hissi. Kaşıntı, hapşırma ve akıntı şikayetleri mevsimsel alerjik hastalarda daha baskındır. Burunda sürekli oluşan tıkanıklık ise yıl boyu devam eden alerjik durumlarda görülür. Bu şikayetlerin daha ilerleyen durumunda baş ağrısı gibi şikayetler olabilir. Bu da sinüzite yol açabilir. Eğer belirtileri kendinizde görüyorsanız daha kaliteli rahatsızlık vermeyen yaşam standartları için uzman bir hekime başvurunuz.
Nasıl Tedavi Olurum?
Alerjik sıkıntılardan korunmak için alerjenden korunma, medikal tedavi yöntemleri olmak üzere 3 tip tedavi seçeneği vardır.
Alerjenlerden koruma yolu ilk olarak kişinin tanı ve alerji testi yapıldıktan sonra nelere alerjisi varsa onlardan kendini bilinçli bir şekilde korumasıyla başlar. Örnek vermek gerekirse ev tozuna alerjisi varsa evde hijyen sağlanmalı, köpek veya kedi tüyüne alerjisi varsa uzak durmalı, polenlere alerjisi varsa o dönemlerde pek çayır çimene oturulmamalıdır.
Medikal tedavide hastaya alerjenlerini geçirmesi ve azaltması için burun spreyleri verilebilir.
Benzer Yazılar
Farenks, boğazın tıbbi adına denilmektedir. Boğaz 3 kısımdan oluşmaktadır.
Cerrahi yöntemler esnasında birçok sıcak enerji tekniği kullanılmaktadır.
Halk arasında iç kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak bildiğimiz vertigo (BPPV); başın pozisyonu ile birden başlar ve kısa sürerek tüm dünyanın başınıza yıkılmış olduğu hissini veren bir baş dönme çeşididir.
Dış kulak iltihabı, kulağın dış kulak yolunda meydana gelen iltihabi durumdur. Tıpta bu iltihaba otitis externa adı verilir. Yüzücülerde çok sık görülüyor olmasından dolayı, yüzücü kulağı olarak da bilinen bu hastalığın en önemli nedeni, kulak kanalını istila eden bakterilerdir.
Yaz Mevsiminde “Burun Ameliyatı” Olmak Sakıncalı mıdır?
Burun eti diğer adı ile konka isimli yapı; burun solunumu esnasında alınan havanın ısıtılarak nemlendirilmesini sağlar.
Kulağın duyma fonksiyonunu sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için; kulak zarının dış kulak yoluna bakan tarafındaki; yani dış kulak yolunun basıncıyla kulak zarının arkasındaki orta kulak boşluğundaki basınç aynı olmalıdır.
Burun, havanın vücuda giriş yaptığı yeridir ve hava burada ısıtılır.