Ciddiye Alınmayan Omuz Ağrıları Yaşam Kalitesini Düşürüyor
Omuz ağrıları iki sınıfta inceleniyor…
Omuz, vücudun en hareketli eklemidir. Eğer; bu bölgede gelişen ağrılar tedavi edilmezse; hareket kısıtlığı yaşanabilir. Karın organlarından ve boyundan kaynaklanan ağrılar olmak üzere iki sınıfa ayırılan omuz ağrıları; farklı nedenlerle meydana gelebilir.
Omuz ağrılarına iç organlar neden oluyor olabilir!
Kalp krizi, akciğer tüberkülozunun akciğerlerin yukarısına yerleşmesi, akciğer tümörleri, diyaframın iltihaplanması gibi durumlar omuz ağrılarına neden olabilir. Bu durumların yanı sıra; karaciğerin diyaframa yakın olması; karaciğer rahatsızlıklarının, omuzlarda ağrı olarak görülmesine yol açabilir. Bir başka durum ise; safra kesesi rahatsızlıklarının yol açtığı sorunlardır. Bu rahatsızlıklar, sağ kürek kemiğinin arkasında ağrılara neden olur.
Ciddiye alınmayan omuz ağrısı yaşam kalitesini düşürüyor…
Omuz ağrısı ciddiye alınmadığında; yaşanan bu ağrı kişinin yaşam standartlarını ciddi bir şekilde etkiliyor. Omuz ağrısına yaklaşım çok önemlidir. Bu ağrının kaynağı doğru bir şekilde tespit edilmeli ve bu doğrultuda tedavi planı oluşturulmalıdır. Uygulanacak tedavi; tamamen ağrının şiddetine ve kaynağına bağlı olup; farklılık gösterir. Örneğin:
- Spor ve egzersiz kaynaklı omuz ağrıları için dinlenme ve soğuk uygulamaları yapılması gerekir.
- Ofis çalışanı olmanız nedeniyle omuz ağrısı yaşıyor olabilirsiniz. Bunun için ise gün içerisinde belli aralıklarla omzunuzu ve boynunuzu çalıştıracak esneme egzersizleri yapmalısınız.
- Yaralanma sonucunda gelişen omuz ağrıları için; kortizon iğnelerinden ve fizik tedavi uygulamalarından yararlanılır.
- Yaralanma sonucunda gelişen omuz ağrıları için son yöntem cerrahidir. Bu karar doktorun değerlendirmesi neticesinde hasta bilgilendirilerek verilir.
Omuz ağrılarında teşhis MR ile yapılıyor…
Omuz ağrılarının büyük kısmı yumuşak dokulardan kaynaklanır. Kireçlenme gibi durumlarda istenilen röntgen filmi bu yüzden omur ağrıları için istenmez. Omuz tomografisi nadir durumlarda istenebilir. Ama aslında en etkili görüntüleme yöntemi; manyetik rezonans görüntüleme yöntemi; yani MR’dır. Omuzun yumuşak dokuları ve kemikleri hakkında son derece net bilgi verir.
Benzer Yazılar
Eğer hemen fark ettiyseniz; doktorunuzun da önerdiği egzersizlerle, 6 ay kadar bir süreyle boyun eğriliklerini düzeltebilirsiniz.
İş hayatında artan rekabet; günlük yaşamın pek çok saatinin ofiste geçirilmesine neden oluyor.
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü kas-iskelet sistemi hastalıklarının tanısı
Osteomiyelit; enfeksiyon nedeniyle kemik iliği ve çevresindeki kemiğin iltihaplanmasına verilen isimdir.
Boy uzatma ameliyatı; büyüme plağı kapanmış bireylerde bazen tedavi, bazen ise estetik amacıyla tercih edilen operasyondur. Amaç; kol ve bacak kemiklerinin uzatılmasıdır.
Kemik tümörlerinin görülme sıklığı yaklaşık olarak %5’tir ve yaş ayırt etmeksizin herkeste görülebilir.
Kalça çıkıklığının fark edilmesi günümüz teknolojisi ile artık daha kolay.
Skolyoz konusunda anne babaların çok dikkatli olmaları gerekir. Erken tanı için çocukların aileleri tarafından çok sıkı ve düzenli kontrol edilmeleri çok önemlidir.