Cinsel Tiksinti Bozukluğu Nedir?

Cinsel Tiksinti Bozukluğu
Cinsellikten soğuma, cinsellikten iğrenme ve cinsellikten tiksinti şeklinde görülen soruna cinsel tiksinti bozukluğu denir. Böyle bir problemi olan kişilerde cinsel isteksizlik görülür. Artık cinselliğe karşı isteksizlik, nefret ve öfke duygularını besler.
Cinsel Tiksinti Bozukluğunun Sebepleri
- Çok katı ahlaki kurallar ile yetiştirilme
- Cinsellik ile ilgili koyulan yasaklar
- Cinsel baskılar
- Cinsellik ile ilgili yanlış bilgiler
- Yaşanmış olan taciz, cinsel istismar vb. psikolojik travmalar
Cinsel Tiksinti Bozukluğunun Belirtileri
Cinsel organa dokunmaya, öpüşmeye, vajinal sıvı ya da sperme karşı olarak cinsel tiksinti olabilir. Cinsel travmalar cinsel tiksintinin en önemli belirtilerinden olabilir. Daha önce yaşanılan cinsel taciz ve tecavüz travma etkisi yaşatır ve cinsel tiksinti bozukluğunun önemli sebeplerinden biridir. Cinsel ilişki hem fiziksel hem ruhsal olarak ağrılı bir duruma gelmiş ve durumun şiddeti gittikçe artabilir.
Cinsel İstek Bozukluğu Tedavisi Nasıldır?
Cinsel istek bozukluğu olan kişilere cinsellik ile ilgili öğretici ve ilgilerini arttıracak bir cinsel terapi uygulanır. Bu şekilde uygulanan cinsel tedaviler bilişsel ve davranışsal cinsel terapiler olarak adlandırılmaktadır. Cinsel tiksinti bozukluğu tedavisinde ilk önce cinsellik ile ilgili eksik ve yanlış bilgileri düzeltmek için uzman doktor tarafından cinsel bilgiler verilir. İlerleyen süreçlerde cinsel egzersizler önerilerek kişiyi cinsel hayata adapte etmek için bir takım tedaviler uygulanır. Örneğin; kişinin kendi vücudunu tanıması, cinsel organını tanıması, bir takım kas egzersizleri, masaj vb. bilgiler ve uygulamalar verilerek adaptasyon çalışmaları sağlanır. Bütün cinsel sorunlarda olduğu gibi kişi ile doğru ve uygun bir iletişim sağlanmalı, kişiye güvenli bir ortam sağlanmalı, en önemlisi olarak eşinin desteği ve tedavi için uzman doktorlar tarafından verilen bilgilerin uygulanması çok önemlidir.
Benzer Yazılar
Kadınlar ve erkeklerin ürogenital sistemlerinde, çeşitli mikroorganizmalardan kaynaklanan enfeksiyonlar görülebilir.
Polikistik Over Sendorumu, üreme çağında olan yaklaşık her dört kadından birini etkileyen ve çok sık görülen kadın endokrin bozukluklarından biridir.
Yalancı sancılar normal kabul edilirken gerçek sancıların varlığı erken doğumun habercisi olabilmekte, bazı durumlarda hastanede yatış gerektirebilmektedir.
Annenin içgüdüsel olarak çocuğunu koruyup kollaması, gebe kalındığı anda başlayıp hayat boyu devam eder. Bebek ana rahmine düştüğü andan itibaren bütün ihtiyaçlarını plasenta ve göbek kordonu yolu ile annesinden karşılar.
Vajinada kaşıntı problemi birçok kadında görülen yaygın bir jinekolojik şikâyettir.
Adet ağrısı, kramp tarzında, bele ve kasıklara, bazen de bacaklara vurabilen şiddetli bir ağrıdır.
Birçok farklı neden bulunmakla birlikte en sık karşılaşılan durum doğumsaldır.
Genital bölgedeki kuruluk ve temizlik enfeksiyonu önlemek yolunda yardımcı olacaktır.