Çocuklara Ayakkabı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli? Çocuklara İlerde de Giyer Mantığı ile Ayakkabı Seçimi Yapılmamalı!
“Bebekler büyümeyle birlikte 10 ve 18 aylar arası yürümeye başlar. Yürümeye başladıktan sonra çocuklarda ayakkabı ihtiyacı olmaktadır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Dr. İftikhar Gurbanov bilgilendirdi.
İki yaşından önce çocuklarda her dört ayda 2 numara, 2 yaşından sonra ise 6 ayda bir 2 numara büyümektedir. ‘İlerde de giyer’ mantığıyla ayakkabı seçimi yapılmamalıdır.
1. Ayakkabı Her İki Ayakta da Denenmeli
Her insanda ayaklardan biri diğerine göre büyüktür. O yüzden ayakkabı alırken mutlaka her iki ayağa da giydirilerek ve yürüdükten sonra alınmasına karar verilmelidir. Gün içinde ayaklar şiştiği için akşam saatlerinde alınan ayakkabıların çocuğun ayağına tam olarak oturup oturmadığına dikkat etmek gerekir.
2. Ayakkabının Rahatlığına Dikkat Edilmeli
Ayakkabı alırken dikkat edilmesi gerek bir diğer önemli nokta da ayakkabının rahatlığı olmalıdır. Amerikan Pediatrik (ayak hastalıkları) Tıp Derneğinin önerisi de dikkate alındığında ayakkabı seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bunlar topuk kısmının sert olması(iki parmak arasında ezilmemesi), ayakkabının parmak kısımlarının katlanma yerinin ne çok sert ne de çok yumuşak olması ve ayakkabının ortadan bükülmemesidir.
3. Giydikçe Açılır Şeklinde Yaklaşılmamalı
Bunlara ek olarak ayağın en uzun parmağına mesafesine bakmalı ve eğer ki boşluk yok ise daha büyük ayakkabı denenmelidir. ‘Giydikçe açılır’ klişesine itibar edilmemelidir. Önü dar ayakkabılar çocuklarda tırnak batmalarına sebep olabilmektedir. Ayağın doğal kavislerine uygun ayakkabı seçilmelidir. Dış etkenlerden koruyabilecek ve esnek ayakkabı tercihi yapılmalıdır. Giyilen ayakkabı ayağa tam oturmalı ve çocuğun topuğuyla temas eden kısmı ayakkabı çıkarırken hafif kaygan olmalıdır. Ayakkabının topuk kısmı ise kaygan olmayan materyalden olmalıdır. Aksi halde düşmelere neden olabilmektedir.
4. Kaç Yaşından Sonra Düztaban Teşhisi Konulur?
Aileleri endişelendiren önemli bir nokta da düztabanlıktır. İki yaşına kadar çocuklarda yağ dokusu fazla olduğundan bütün çocuklar düztabandır. Gerçek düz taban diyebilmek için 8 yaşına hatta 10 yaşına kadar beklenmesi gerekmektedir.
Düztabanlık fleksible (gevşek ) ve rigid (sert) düztabanlık olarak ikiye ayrılmaktadır. Fleksible (gevşek) düz tabanlık tedavi gerektirmeyen bir durumdur. Sert düz tabanlık ise tedavi edilmesi gereken hastalıktır. Her iki durum için hekim muayenesi olmalıdır. Yumuşak düz tabanlıkta ailelerin dikkat etmesi gereken konu ayakkabıdaki şekil bozukluğudur. Eğer ayakkabının iç kısmı erken yıpranıyorsa çocuk ortopedisi görüşü alınmasında fayda vardır. En güzel egzersiz çocuğun yalınayak yürümesidir ve elbette yürüdüğü zemin cildine zarar vermeyecek zemin olmalıdır.
Benzer Yazılar
Normal bir omurgaya arkadan bakıldığı zaman tüm uzunluğu boyunca düz görünür.
Kemik tümörlerinin görülme sıklığı yaklaşık olarak %5’tir ve yaş ayırt etmeksizin herkeste görülebilir.
Bir bacağı daha kısa olarak dünyaya gelen 2 yaşındaki Alexsandır Alexsandrov İvanov, İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Çabukoğlu tarafından ameliyat edildi. Milyonda bir görülen bu rahatsızlık başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Küçük Alexsandır Alexsandrov İvanov yaşıtları gibi yürüyebilecek.
Eklem bağlarını ve kaslarını zorda bırakacak hareketlerin yapılması ayak bileği burkulmalarına yol açar.
Yaralanma tedavilerinde mümkün olduğu kadar konservatif tedavi yöntemleri (cerrahi olmayan) tercih edilmektedir
Belde omurilik kanalı daralması, yavaş gelişen bir süreçtir. Bu nedenle ilk başta şikâyet görülmeyebilir. Ancak hastalık ilerlediğinde hastaların yaşam kalitesi düşer ve günlük içerisindeki hareket kabiliyeti kısıtlanır.
Daha çok ileri yaşlarda çok sık görülen ve eklem hareketlerini zorlaştırarak ağrı yapan hastalığa kireçlenme denir. Eklem bölgelerinde kemiklerin yapısının birleşim yerleri vardır. Birleşim yerlerinde eklemlerin hareketlenmesine yardımcı olan sıvıların çekilmesi ya da eklemlerde oluşan sorunlar sonucunda kireçlenme meydana gelir.
Kemik, vücudu oluşturan dokuların en sert yapısıdır.