Çocuklarda Gece Altına Kaçırma Nedenleri Nelerdir?
Altına kaçırma, çocuklarda sıklıkla rastlanan bir durumdur. İdrar kaçırma bazı çocuklarda yalnızca gece görülebilmekle birlikte bazı çocuklarda hem gece hem gündüz de görülebiliyor. Sağlıklı olan çocuklarda gündüzleri idrar kontrolü 2 ve 4 yaş aralığında sağlanırken, geceleri ise 3 ve 5 yaş arasında sağlanır. Ergenliğe girmiş kişilerin ise %1’inde idrar kaçırma görülebiliyor. Bazı çocuklarda bu şikayetler kendiliğinden yok olurlar. Okul çağına gelmiş çocuklarda idrar kaçırma görüldüğünde çocuklar üzerinde psikolojik olarak olumsuzluklar gözlemlenebilmektedir. Kişilerin arkadaşlık ilişkilerinde olumsuz kaygılar yaratabilmektedir. Bu durum daha sonra travmalar yaratabilir. Bazı ciddi olabilecek hastalıklarda idrar kaçırmaya neden olabilir.
Bu hastaların belirli kısmında altta yatan hastalıklar düşünülebilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- İdrarda oluşan enfeksiyonlar,
- Şeker hastalıkları,
- Tiroid,
- Böbrek yetmezliği,
- Epilepsi,
- Uyku düzensizlikleri.
Aileler bu durumda ne yapmalılar?
Ailelerin bu gibi durumlarda çocukların sıvı alımlarına dikkat etmeleri gerekir. Uyumadan önce gazlı içecek ve fazla sıvı alımına izin verilmemesi gerekir.
Çocuklar uykuya daldıktan sonra 1,5 – 2 saatlik sürenin ardından uykudan uyandırarak tuvalete götürülmeleri gereklidir. Bunun tam tersi gündüzleri ise 3 saatte bir tuvalete götürülmeleri gerekir.
Çocuklarda bez kullanımı yaygınlaştırılmamalı. Bez kullanımı çocuğun gece altına ıslatmasını kolaylaştıracaktır.
Gündüz neden idrar kaçırılır?
Gündüz kaçırılan idrarın nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Çocukta yaşanan stres ve kaygı,
- Gazlı içeceklerin tüketilmesi,
- Tuvalete yeteri kadar gidilmemesi,
- İdrar yolu enfeksiyonları,
- Genetik problemler.
İdrar kaçırma sebebi ile çocuklarda kendine olan güvensizlik gibi nedenler ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda gerektiğinde uzman görüşleri alınmalıdır.
Nasıl tanı konulur?
İdrar kaçırma problemi nedeni ile hekiminize başvurduğunuzda hekiminiz size birkaç soru soracaktır. Ardından gerekli testler yapılacaktır.
- Çocuğun işeme alışkanlığının olup olmadığı,
- Dışkılama yapma da problem yaşayıp yaşamadığı,
- Hangi aralıklarla sıvı aldığı,
- Uyku problemlerinin olup olmadığı,
- Ailede başka bir bireyde bu sorunların varlığı,
- İdrarda yanma oluşuyor mu,
Gibi sorular sorulur. İdrar kaçırma tek başına bir hastalık olmadığı gibi altta yatan başka hastalıkların habercisi olabilir. Bu gibi şikayetlerin görülmesi anında uzman bir hekime başvurmanız gerekir.
Benzer Yazılar
Testisler anne karnında gelişirken böbrek bölgesinde oluşur. Testisin damar ve sinirleri böbrek bölgesinden gelir. Yani uzun bir sap ile aşağıya iner. Bu yerleşme tam anlamıyla olmayabilir. Herhangi bir yerde takılı kalır.
Testisi saran zarların içerisinde bulunan sıvı miktarlarının artarak, testis torbalarında çok fazla su birikmesine denir.
Frengi; cinsel yol ile bulaşan yaygın hastalıklardandır. Bu hastalığa treponema pallidum ismi verilen mikroorganizma sebep olur.
Prostat hastalığı genellikle ilerleyen yaşlarda idrar yollarında görülen, idrar kesesinin alt kısmında mesane çıkışanda bulunan idrar kanalının etrafına..
Uzmanı Uyardı: Sık İdrara Çıkıyorsanız Dikkat!
Yalnızca erkeklerde bulunan bir bez olduğu için yalnızca erkekler prostat kanserine
Gonore; gonokok adı verilen bakterinin yol açtığı bir enfeksiyon çeşididir. Cinsel yol ile bulaşan hastalıkların en sık görülenidir.
Halk arasında su fıtığı olarak bilinen hidrosel; torbaların şişmesi ve su toplaması anlamına gelir. Özellikle yeni doğan bebeklerde yaygın bir şekilde görülür.
Tam olarak sebebi belirlenmemiş olan bu hastalığın her yaşta görülmesi mümkün olduğu gibi, çoğunlukla 60 yaş üstünde görüldüğünden ileri yaş hastalığı olarak düşünülebilir.