Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Çocuklarda Akut Karın Ağrısı: Akut ve Perfore Apendisit

Çocuklarda Akut Karın Ağrısı: Akut ve Perfore Apendisit

Çocuklarda Akut Karın Ağrısı: Akut ve Perfore Apendisit

Akut karın ağrısı acile sık başvuru nedenlerinden biridir. İki yaş ve üzerindeki çocuklarda üç günden kısa süreli karın ağrısı yakınmasıyla hastaneye başvuru akut karın ağrısı olarak değerlendirilmektedir. Çocuklarda karın ağrısı çoğunlukla kendiliğinden ya da basit tedavilerle düzelen sebeplerden kaynaklanmakta, daha küçük bir kısmında ise acil tanı ve tedavi gerektiren cerrahi ya da medikal sorunlar saptanmaktadır. Ayrıntılı öykü ve dikkatli fizik bakı ile cerrahi girişim, medikal tedavi ya da tedavisiz izlem gerektiren basit hastalıklar ayırt edilmeye çalışılmalıdır. Çocuklukta çoğu belirti ve bulgunun (ateş, kusma, karın ağrısı, ishal gibi) özgün olmayışı ve fizik bakıda yaşanan zorluklar nedeniyle, cerrahi sorunlarla basit medikal hastalıkları ayırt etmek her zaman kolay olmamaktadır.

Akut karın ağrısının en sık nedenleri 2-16 yaş arasındaki çocuklar arasında üst solunum yolu hastalıkları, viral hastalıklar, nedeni belirlenemeyen karın ağrısı, ve akut gastroenterittir.  Akut karın ağrısının diğer dikkat çekici nedenlerinden biri de onkolojik hastalıklardır (lösemi, lenfoma, karın içi organ tümörleri vb).

Akut apendisit çocukluk çağında en sık saptanan travma dışı cerrahi acildir. Akut karın ağrısı ile başvuran çocuklarda akut apendisit sıklığı %1-10 arasında değişen oranlarda bildirilmektedir. Çocuklarda akut apendisit tanısını zamanında ve doğru olarak koymanın (özellikle küçük yaş grubunda) erişkinlere göre daha zor, perforasyon oranının daha yüksek olduğu bilinmektedir. Hastaları değerlendirmede dikkatli alınan öykü ve ayrıntılı yapılan fizik bakı temel olup, başta akut apendisit olmak üzere cerrahi girişim gerektiren acil durumlar basit hastalıklardan ayırt edilmeye çalışılmalı, daha sonra gerekli görülen laboratuvar incelemeleri planlanmalıdır. Akut apendisitin teşhisini %100 doğrulukta koyacak muayene yöntemi, test (kan testi, röntgen, ultrason, BT) yoktur. Teşhiste gecikme tehlikeli olduğundan kesin teşhis bazı durumlarda ameliyatta konur. Acil apendisit ameliyatlarında apendiksin % 5-10 hastada normal olduğu görülür. Bunların bazılarında doğumsal veya sonradan gelişmiş bir hastalığın teşhisi konularak farklı ameliyatlar yapılması gerekebilir. Özellikle küçük çocuklarda akut apendisit tanısı zor konulduğu için erişkinlere göre daha yüksek (%30- 65) oranlarda perforasyon görülmektedir.

Akut ve perfore (patlamış) apandisitin ameliyat dışında tedavisi yoktur. Apandisit ameliyatı hastalığın başlangıç zamanı ve teşhis edildiği zaman arasında geçen süreye göre açık ya da kapalı (laparoskopik) cerrahi olarak yapılır. Akut apendisitler ameliyattan sonra genellikle 24-48 saat içerisinde taburcu edilirken, perfore (patlamış) apendisit saptanan hastalar daha uzun süre hastanede kalırlar (ortalama4-5 gün) ve antibiyotik tedavisi alırlar.

Benzer Yazılar

Çocuklarda Akut Karın Ağrısı: Akut ve Perfore Apendisit
Çocuklarda Akut Karın Ağrısı: Akut ve Perfore Apendisit

Akut karın ağrısı acile sık başvuru nedenlerinden biridir. İki yaş ve üzerindeki çocuklarda üç günden kısa süreli karın ağrısı yakınmasıyla hastaneye başvuru akut karın ağrısı olarak değerlendirilmektedir.

Devamı

Yenidoğan Sünnetinin Avantajları
Yenidoğan Sünnetinin Avantajları

Yenidoğan döneminde sünnet yapılması ile ilgili olarak farklı görüşler olmakla birlikte, hipospadias, epispadias, penis eğrilikleri ve rotasyonları gibi yapısal bozukluklar olmadıktan sonra doğumdan sonraki ilk 24 saat dahil olmak üzere ilk 3 aylık döneme kadar yenidoğan sünneti yapılabilir.

Devamı

Genel Anestezi ile Sünnet
Genel Anestezi ile Sünnet

Sünnet, öncelikle dünyanın belirli bölgelerinde dini ve kültürel inançlar sebebiyle yapılırken bazen de tıbbi amaçlarla belirli endikasyonlarda ya da tıbben yararlı olduğu düşünülerek yapılmaktadır.

Devamı

Hidrosel ve Kordon Kisti
Hidrosel ve Kordon Kisti

Bebeğin anne karnında gelişimi sırasında, erkek çocuklarda testis denilen yumurtalıklar ilk önce böbreklerin üst kutbunda oluşmaya ve gelişmeye başlar, sonra karın içinde göç ederek, kasık kanalından geçer ve skrotum adı verilen torbalara iner.

Devamı

Hipospadias Nedir?
Hipospadias Nedir?

Hipospadias, çocuğun idrar yaptığı deliğin penisin ucunda değil de altında olmasıdır. Bu delik ile penis ucu arasındaki bölgede idrar kanalı tam olarak oluşmamıştır.

Devamı

Büyük Çocuklarda Sünnet
Büyük Çocuklarda Sünnet

Cerrahi anlamda sünnet, glans penisi (penis başını) saran prepisyum ya da sünnet derisi denen içi mukoza kaplı deri parçasının kesilerek çıkarılması ve bu kesme sonucunda açıkta kalan deri ve mukozanın emilebilen dikişlerle tekrar dikilmesi demektir.

Devamı

Dilatı Frenilimu (Ankiloglossi, Dil Bağı)
Dilatı Frenilimu (Ankiloglossi, Dil Bağı)

Dilaltı bağı (Ankiloglossi), dilin gelişim bozukluklarından biridir ve bu duruma dilin hareket oranını önemli derecede kısıtlayan genioglossus kas ve/veya anormal kısa bir frenulum sebep olur.

Devamı

Yenidoğan Testis Torsiyonuna Dikkat!
Yenidoğan Testis Torsiyonuna Dikkat!

Testisler anne karnında gelişirken böbrek bölgesinde oluşur. Testisin damar ve sinirleri böbrek bölgesinden gelir. Yani uzun bir sap ile aşağıya iner. Bu yerleşme tam anlamıyla olmayabilir. Herhangi bir yerde takılı kalır.

Devamı

Çocuklarda Penis Eğrilikleri Hakkında Merak Edilenler
Çocuklarda Penis Eğrilikleri Hakkında Merak Edilenler

Çocukluk çağındaki penis eğrilikleri (kurvatürler) doğumsaldır. Anne karnında penis gelişimindeki anormallikten ortaya çıkar. Görülme sıklığı 1000 canlı doğumda 2’dir.

Devamı

Labial Füzyon Açılması (Vaginal Yapışıklık)
Labial Füzyon Açılması (Vaginal Yapışıklık)

Labiyal füzyon kız çocukların vaginasında küçük dudaklar olarak tanımlanan ve iki yanda bulunan yapıların birbirlerine yapışmasıdır.

Devamı

Bölüm Doktorlarımız