Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Çörekotu İle Sindirim Sisteminizi Baştan Aşağı Yenileyin

Çörekotu İle Sindirim Sisteminizi Baştan Aşağı Yenileyin


Akne, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt sorunlarına iyi gelen aynı zamanda sindirim sorunlarını gideren ve sindirim sağlığını destekleyen çörekotunun faydaları anlatmakla bitmez. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet bölümünden Dyt. Selin Yavuz çörekotunun bilinmeyen birçok faydasına dikkat çekti. 

Çörek otu (Nigella sativa), **Düğün çiçeğigiller** (Ranunculaceae) familyasından bir çiçekli bitkidir. Bu bitki, halk arasında siyah tohum, siyah kimyon ve bereket tanesi gibi isimlerle tanınır. Çörek otunun doğal olarak yetiştiği bölgeler Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Güneybatı Asya'dır. Ayrıca, Orta Doğu'nun Akdeniz Bölgesi, Hindistan, Pakistan, Suriye, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi pek çok bölgede de yetiştirilmektedir.

Çörek otu tohumları, karaciğerde A vitaminine dönüşebilen karotenler ve çeşitli mineraller açısından zengindir. Özellikle kalsiyum, potasyum, fosfor ve demir bakımından önemli bir kaynaktır. Ayrıca, magnezyum, selenyum ve çinko gibi minerallerin yanı sıra A vitamini, B vitaminleri (B1, B2, B3, B6, B9) ve C vitamini de içerir.

Farmakolojik araştırmalar, çörek otu tohumu ve bileşenlerinin çeşitli sağlık yararlarını ortaya koymuştur. Bu çalışmalar, çörek otu tohumunun antioksidan, antidiabetik, antibakteriyel, antikanserojenik, antifungal, antitümoral, antikonvülsan, antienflamatuar, antiülserojenik, hipoglisemik ve bağışıklık sistemi güçlendirici özellikler göstermektedir.


Binbir Derde Deva Olan Çörek Otu Yağının Şaşırtıcı Faydaları

Antioksidan Etkisi

Çörek otu yağının, serbest radikallerin neden olduğu beyin ve kalp anoksisi ve iskemisi, aterosklerozis, romatizma ve kanser gibi hastaliklarda lipid peroksidasyonunu azaltmada kullanılmaktadır.

Bağışıklık Sistemine Etkisi

İmmün sistem, vücudu hastalıklardan koruyan ve patojenler ile tümör hücrelerini yok eden bir savunma mekanizmasıdır. Bu sistem, bağışıklığı sağlayan çeşitli hücreleri barındırır. Çörek otu yağı, özellikle timokinon içeriği sayesinde, T hücrelerinin ve bağışıklık yanıtında rol oynayan fagositik hücrelerin sayısını artırabilir. Ayrıca, bu bileşenlerin bağışıklık sistemini destekleyici önemli etkiler sağlamaktadır.

Şeker Hastalığı (Diyabet) Yönetimi

Diabetes mellitus, canlılarda insülin üretiminin yetersizliğinden ya da insülin direncinden kaynaklanan, kan glikoz seviyesinin artığı ile karakterize olan metabolik bir hastalıktır. Tip 2 diyabetli hastalarda insülin hassasiyetini artırabilir ve kan şekeri seviyelerini dengeler.

Kardiyovasküler Sağlık

Çörek otu yağı alımının stabil koroner arter hastalığı olan hastalarda trigliseritler, LDL, HDL ve toplam kolesterol seviyeleri üzerinde önemli rol oyanamaktadır.

Sindirim Sistemi Sağlığı

Bilimsel çalışmalar, çörek otu esansiyel yağı ve onun en önemli fenolik bileşenlerinden biri olan timokinonun, gastrik asit sekresyonunu, serbest asitliği, toplam asitliği ve ülser indeksini azaltarak mide ve bağırsak sisteminde mukoza koruyucu etkiler sağladığını göstermektedir. Ayrıca, çörek otu tohumu ekstraktı ve çörek otu esansiyel yağında bol miktarda bulunan timokinonun, mide mukozasında histamin salınımını önemli derecede azalttığı, müsin içeriğini ve glutatyon düzeyini artırdığı araştırmalarda görülmüştür. Bu etkiler, çörek otunun mide ve bağırsak sisteminde koruyucu ve sindirim düzenleyici bir rol oynadığını ortaya koymaktadır.

Cilt Sağlığı Üzerine Etkisi

Diyetlere eklenen çörek otu yağının anti-aging etkiler sunduğunu göstermiştir. Ayrıca, çörek otu yağının sedef hastalığı ve Behçet hastalığı gibi durumların prognozunda anti-inflamatuar etkiler sağlayarak olumlu bir rol oynadığı gözlemlenmiştir. 

**Önemli Not**: Çörek otu yağı kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmak her zaman en iyisidir, özellikle de mevcut bir sağlık sorununuz varsa veya düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız. Ayrıca, bitkisel yağların etkileri kişiden kişiye değişebilir ve bu nedenle bireysel ihtiyaç ve sağlık durumlarına göre değerlendirilmelidir.

 

Benzer Yazılar

Kış Mevsiminde Bağışıklığınızı Güçlü Tutmanın Yolları
Kış Mevsiminde Bağışıklığınızı Güçlü Tutmanın Yolları

Kış Mevsiminde Bağışıklığınızı Güçlü Tutmanın Yolları

Devamı

Bağışıklık Sisteminiz Kışa Hazır Mı?
Bağışıklık Sisteminiz Kışa Hazır Mı?

Bağışıklık Sisteminiz Kışa Hazır Mı?

Devamı

Koronavirüse Karşı Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin!
Koronavirüse Karşı Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin!

Hipokrat’ın dediği gibi “Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun”

Devamı

Gebelikte Oruca Dikkat!
Gebelikte Oruca Dikkat!

Ramazan ayı ruhen ve bedenen arınma ayı olmakla birlikte yaz aylarında nefsin tutulması gereken süre 17 saatten fazladır. Bu süreye adaptasyon ilk günlerde gebe olmayan insanlar için dahi kolay olmazken gebelerin bu kadar uzun süre yemek yemeden, su içme

Devamı

Sağlıklı Beslen Meme Kanseri Riskini Düşür!
Sağlıklı Beslen Meme Kanseri Riskini Düşür!

Sağlıklı beslenme, kadınlarda en sık görülen meme kanseri görülme olasılığını da düşürüyor!

Devamı

Kan Şekeri Değeri Ne Olmalı?
Kan Şekeri Değeri Ne Olmalı?

Kan Şekeri Değeri Ne Olmalı?

Devamı

Malnütrisyon Nedir?
Malnütrisyon Nedir?

Malnütrisyon Nedir?

Devamı

Ara Tatil Döneminde Çocuklarınızın Bağışıklığını Koruyun!
Ara Tatil Döneminde Çocuklarınızın Bağışıklığını Koruyun!

Ara Tatil Döneminde Çocuklarınızın Bağışıklığını Koruyun!

Devamı

Kalitesiz Hurmalardaki Gizli Tehlike: Glikoz Şurubu
Kalitesiz Hurmalardaki Gizli Tehlike: Glikoz Şurubu

Kalitesiz Hurmalardaki Gizli Tehlike: Glikoz Şurubu

Devamı