Delta Mutasyonu ve Delta Plus Mutasyonu Nedir? Hangi Aşı Daha Etkili?

“Virüsler mutasyon yoluyla sürekli değişir ve bir virüsün yeni mutasyonlarının ortaya çıkması beklenir. Mutasyona uğrayan virüsün belirtileri farklı olabildiği gibi yapılan aşıların da mutasyona etkisi farklı olabilir. Hindistan’da ortaya çıkan delta mutasyonu nedir? Belirtileri ve yapılan aşıların bu mutasyona etkisi var mı?” İşte tüm bu soruların cevaplarını, İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, açıkladı.
Delta mutasyonu belirtileri nelerdir?
Bu mutasyona uğrayan virüs daha bulaşıcı ve akciğerlerde daha fazla hasar bırakmasının yanı sıra kullanılan ilaçlara da daha dirençli olması nedeniyle daha tehlikelidir. Kovid-19 enfeksiyonu belirtileri öksürük, ateş, koku ve tat kaybıyken delta varyantına yakalananlar arasında en çok baş ağrısı, boğaz ağrısı ve burun akıntısı gibi belirtiler görülmektedir. Genç yaştaki hastalar ağır bir soğuk algınlığı geçiriyormuş gibi hissetmektedir. Bu nedenle de Kovid-19 enfeksiyonu yanlışlıkla soğuk algınlığı gibi düşünülmekte ve bu da hızlı bir yayılmaya neden olabilmektedir. Bu nedenle de bu dönemde nezle, baş ağrısı ve boğaz ağrısı şeklinde ağır soğuk algınlığı geçiriyorsanız Kovid-19 testi yapılması faydalı olabilir. Mutlaka tat ve koku sorunu yaşamanız gerekmez.
Aşıların delta mutasyonuna etkisi nasıldır?
Delta varyantına karşı Biontech aşısının etkisi yüzde 90 olarak bildirilmiştir. İsrail’de yapılan bir çalışmada ise yüzde 70 etkili olduğu bildirilmiştir. Sinovac aşısının ise delta mutasyonua etkisi 2-3 kat daha az olduğu ancak 3. doz yapıldığında delta mutasyonuna daha etkili olabileceği bildirilmiştir.
Sonuç olarak özetleyecek olursak;
-Delta mutasyonu Hindistan'da ortaya çıkan bir mutasyondur.
-Delta mutasyonu nezle, boğaz ağrısı ve baş ağrısı belirtileri gösteren ve ağır soğuk algınlığı gibi kendini göstermektedir. Tat ve koku kaybı görülmez.
-Delta mutasyonu daha bulaşıcıdır, akciğerleri daha çok etkiler ve Kovid-19 ilaçlarına etkisi daha azdır.
-Aşılardan Biontech delta mutasyonuna en az yüzde 70 olmakla birlikte yüzde 90’a kadar etkili olabilmektedir.
-Sinovac aşısı delta mutasyonuna etkisi daha az olmakla birlikte 3'üncü dozu yapılırsa delta virüsüne karşı daha fazla koruma sağlayabileceği bildirilmektedir.
Benzer Yazılar
Ebola virüsü hastalığı ölümle sonuçlanan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlanır. Şüpheli bir durumda kanda virüs ya da virüse karşı antikorların bulunmasıyla tanı konulabilir. Ebola virüs hastalığının insan ya da hayvanlar için herhangi bir aşısı yoktur.
Kimler 3. Doz Aşı Olmalı? Hangi Aşıyı Olalım? Aşı Hakkında Merak Edilenler!
Besin alerjisini yönetmek zaten bir stres konusuyken, COVID 19 hastalığı bunu daha da artırmaktadır.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Servet Öztürk, okula başlayan çocuklar için koronavirüse karşı korunmada bilgilendirmelerde bulundu.
Hava sıcaklıkları değişmeye başladı, grip kendini gösterdi. Gribal enfeksiyonların arttığı bu dönemde gribe yakalanmadan ne gibi önlemler almalıyız?
Su ve Besinler ile Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?
Delta Mutasyonu ve Delta Plus Mutasyonu Nedir? Hangi Aşı Daha Etkili?
Hijyenik koşulların sağlanamadığı veya temizliğinde gereğinden fazla kimyasal madde kullanılmış havuzların gözümüze verebileceği zararların farkında mıyız?