Dermatoloji
Dermatoloji (Deribilimi), deri, saç, tırnak, vücut giriş kapıları ve Zührevi Hastalıkların (cinsel yolla bulaşan hastalıklar) tanı ve tedavisi ile ilgilenir.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Kliniği’nde dermatolojik muayene, tanı, takip ve tedavi süreleri üstün nitelikli ekiple ve modern gelişmiş teknolojik yöntemlerle birlikte yapılmaktadır. Bölümümüzde alerjik cilt hastalıklarında tanı koyma sebebi ile çeşitli testler yapılmaktadır.
Hangi Cilt Hastalıkları Kaşıntıya Neden Olur?
Öncelikli kaşıntı nedenleri içerisinde cilt hastalıkları, sinire bağlı nedenler, ilaçlara bağlı kaşıntılar, alerjik septomlara bağlı kaşıntılar ve devamında iç hastalıkları kaşıntı sebebi olabilir.
Dermatolojiye Bağlı Olarak;
- Mantar
- Egzama
- Kurdeşen
- Cilt kuruluğu
- Su çiçeği
- Uyuz
- Bit
- İltihaba bağlı deri hastalıkları
Ciltteki deri hastalıklarına tabi olarak deri hastalıklarında çoğunlukla cilt üzerinde gözle görünür görüntü hasarı olur. Deri üzerinde kızarıklık, dökülme, kabuk oluşumu gibi sorunlar söz konusudur. Ciltte eğer bir görüntü bozukluğu varsa bunun deri hastalığına tabi olarak kaşıntı olduğunu anlayabiliriz.
Ciltte yukarıda ki belirtileri göstermeyerek ortaya çıkan olası durumlarda kaşıntının sebebini anlamak için kan tahlili ile birlikte tetkiklerin yapılması gerekir.
Dermatoloji Kliğinin Hizmet Verdiği Başlıca Hastalıklar
- Bulaşıcı hastalıkların tedavisi: Mantar hastalıkları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, temas alerji (kontakt dermatit) hastalıkları, cinsel bölgedeki siğil, uçuk (viral) hastalıklar,
- Saç hastalıkların tedavisi: Tüylenme tedavisi, saç dökülmesi, erkek tipi saç dökülmeleri, Saç biti, vücut biti ve uyuz
- Egzama hastalıkları tedavisi
- Tırnak hastalıklarının tedavisi: Mantar hastalıkları, tırnak kırılması ve kalınlaşma hastalıkları, tırnak batması hastalıkları
- Behçet hastalıkları tedavisi
- Kurdeşen (ürtiker) tedavisi ve ilaç alerjilerine bağlı hastalıkların tedavisi
- Yaşlılık lekeleri ve doğum lekelerinin tedavisi
- Deri hastalıklarının tedavisi: Deri kanserleri, deride yağlanma, kepeklenme ve sivilcelerin (ergenlik gibi), alerjik hastalıklar
- Işık sebebiyle oluşan hastalıkların tedavisi
- Genetik geçişli deri hastalıklarının tedavisi: Sedef hastalıkları, doğuştan itibaren bazı benler
- Akne ve sebore deri hastalıklarının tedavisi
- Bebek ve çocuk hastalarda “atopik egzema” hastalıklarının tedavisi
- Kırışıklık hastalıklarının tedavisi: Aşırı terleme, dolgu maddesi enjeksiyonları ile kırışıklık tedavisi
- Kozmetik tedavisi: Kimyasal peeling uygulamaları, jessner peeling, TCA peeling, glikolik asit peeling, AFA peeling, amelan peeling, botilinium toksin (botoks) uygulamaları
Benzer Yazılar
Batık tırnak; kişinin ayak sağlığını tehdit ederek, yaşam kalitesini düşürür.
Balık pulu hastalığı genetik geçişli bir hastalık olarak bilinir. Fakat bazı vakalarda genetik geçiş olmadan da görülebilir. Balık pulu hastalığı görülen kişilerin ciltlerinde oluşan ölü deri hücreleri dökülmez ve atılamazlar.
Kanser, bir organ veya dokuda beliren bazı anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla gelişen, kötü huylu tümörlerdir.
Sık Duş Alanlar Dikkat! Cilt Kuruluğuna Sebep Oluyor!
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.
Terlemek, insan doğasında oldukça normal bir şeydir, fizyolojik bir durumdur. Ancak bazı durumlarda; eller, ayaklar veya koltuk altları terleyerek kişileri rahatsız etmektedir.
Ortak kullanılan havuzlar; ishal, mantar, idrar yolları, kulak ve göz enfeksiyonlarına sıklıkla sebep olur.
Kronik bir hastalık olan sedef hastalığı bulaşıcı olmamakla birlikte sıklıkla dirseklerde, saçlarda, el veya ayaklarda ve dizlerde pullu ve kırmızı renkte görülebilmektedir.
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Senem Özge Turaçlı cilt kanserleri hakkında merak edilenleri cevapladı.