Dış Gebelik Nedir ve Nasıl Olur?

Dış Gebelik Nedir ve Nasıl Olur?
Hamilelik; döllenmeden, doğuma kadar bir kadının vücudunda birkaç adımda gerçekleşir. Bu adımlardan biri, döllenmiş bir yumurtanın uterusa (rahim) yapışmasıdır. Dış gebelik durumunda döllenmiş yumurta uterusa yapışmaz. Böylelikle gelişen embriyo taşınamaz, bu yüzden gebelik devam edemez. Normal bir hamilelik gibi başlayan ancak gebelik kesesinin rahim içi dışında bir yere genellikle de tüplere yapışması sonucunda oluşan dış gebelik, erken fark edilmemesi durumunda hastanın hayatını tehlikeye sokabilmektedir. Tüp duvarına yerleşen dış gebelik, zamanla büyüyerek tüpü yırtar ve iç kanamaya neden olur.
Dış gebeliğin oluşmasının pek çok sebebi olabilmektedir. Özellikle tüplerde oluşan tıkanıklıklar buna sebeptir. Dış gebelik belirtileri; düşükler, erken dönem normal hamilelik, apandisit, yumurtalık torsiyonu, yumurtalık kisti yırtılması, idrar yolu taşları, sindirim sistemi problemleri ve genital enfeksiyonlar ile benzediği için, ayırıcı tanıda dikkatli davranılması gerekir. Dış gebelik belirtileri de normal gebelikteki gibi mide bulantısı, kusma, adet gecikmesi ya da kanda gebelik testinin pozitif çıkması gibi durumları içerir. Dış gebelik, çoğunlukla hamileliğin 5. ve 14. haftaları arasında belirti vermeye başlar. Karnın tek tarafında olan sürekli ve şiddetli ağrılar, adet kanamasından farklı olan vajinal kanamalar, omuz ağrıları, idrara çıktıktan sonra alt karında oluşan ağrı, ishal ve kusma gibi belirtiler dış gebelik belirtileri arasındadır.
Dış gebeliklerin bazıları, uzman doktorlar tarafından yapılacak olan fiziki muayenelerde belli olabilmektedir. Ancak kesin teşhis her zaman için ultrasonografi raporları ile elde edilmektedir. Bu tanı yöntemlerinin yanında aynı zamanda Beta-HCG hormon düzeyleri de süreç boyunca takip edilmektedir. Dış gebelikte de Beta-HCG hormonu yüksek gelebilir. Dış gebelik tespitinde sadece bir kez Beta-HCG testi yapmak yeterli değildir. Bu testin 2 gün arayla tekrarlanmasıyla birlikte ultrasonografi ile dış gebelik olup olmadığı denetlenmelidir.
Dış Gebelik Tedavi Yöntemleri
Günümüzün erken tanı ve tedavi yöntemleriyle hastanın erken dönemde başvurması koşuluyla dış gebelik henüz iç kanamaya yol açmadan tanınmakta ve enjeksiyon şeklinde ilaçlarla ameliyatsız tedavi edilebilmektedir. Operasyon için çeşitli yöntemler mevcuttur ancak en yaygın yöntem, laparoskopik yöntemlerdir. Yöntemin sağladığı avantajlar ve yapılma şekli itibariyle açtığı yaralar daha küçüktür. Eğer dış gebelik geç fark edilmiş ve tüplerde hasar meydana gelmiş ise, ciddi kanamaya yol açacak bu durumu ortadan kaldırmak amaçlı cerrahi operasyon düzenlenebilir. Cerrahi müdahale sonucunda genelde embriyo, tutunduğu yanlış bölgeden temizlenmekte, bazen de tüpler tamamen alınabilmektedir. Dış gebelikte uygulanan bir başka yöntem ise ilaç tedavisidir. Medikal tedavi yalnızca embriyonun kalp aktivitesi yoksa ve uygun hormon değerleri mevcutsa uygulanabilmektedir.
Benzer Yazılar
Sezaryen, bir doğum tercihinden ziyade anne ve/veya bebek için hayat kurtaran bir operasyon olduğunda uygulanmaktadır.
Kadınların yumurtalıklarından ultrasonografinin desteğiyle toplanan yumurtaların veya kadın üreme hücrelerinin laboratuvarda “kriyoprotektan” olarak isimlendirilen maddeler ile etkileşiminin ardından yavaş ya da hızlı dondurma işlemi görerek -196 derecede saklanması sürecini ifade eder
Sütüm gelmiyor endişesiyle hemen mamaya başlamak doğru değil.
Hemen hemen kadınların çoğunluğunda görülen vajinal enfeksiyonlar; koku, yanma ve akıntılar ile kendini belli ediyor.
Gebelik sürecinde hızla büyüyen bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması ve anne adayının doğum esnasındaki kan kaybına karşı direncinin artırılması amacıyla kalp ve dolaşım sisteminde bazı değişiklikler gözlemlenir
Prolaktin, halk arasında süt hormonu olarak da bilenen, gebelik sürecinde anne vücudunun süt üretmesini sağlayan önemli bir hormondur.
Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cihan Karadağ gebeleri gripten kurtaracak ipuçlarını anlatıyor.
Kadınlar ve erkeklerin ürogenital sistemlerinde, çeşitli mikroorganizmalardan kaynaklanan enfeksiyonlar görülebilir.
Vajinismus, cinsel ilişki esnasında kadınların istemsiz olarak kasılması, bu kasılmaların genital bölgede yoğunlaşması ve kadının erkeği kendinden iterek uzaklaştırmasıdır.