Doğum Kontrol Hapları ve Meme Kanseri İlişkisi

Doğum Kontrol Hapları Ve Meme Kanseri İlişkisi
Birçok kadın günümüzde doğum kontrol yöntemi olarak doğum kontrol haplarını kullanmaktadır. Yıllardır süregelen araştırmalara dayanarak günümüzde bu ilaçların meme kanseri başta olmak üzere kanser riski üzerindeki etkileri tartışılmaktadır.
Doğum kontrol haplarının direkt kanser yapıcı etkisi bulunmamaktadır. Meme kanserine olan etkisini değerlendirmemiz gerekirse bu riskte genel olarak hafif bir artış olduğu ortaya koyulmuş olsa bile aslında yalnızca bazı durumların riski arttırdığından söz edilebilir. Bu durumları şu şekilde sıralayabiliriz;
- 20 yaş öncesinden başlayarak genç yaşlardan itibaren doğum kontrol ilacını uzun yıllar boyunca kullananlarda meme kanseri riski yavaşça artmaktadır.
- Asıl riskli gruplar: Geç menopoza girenler, ilk regl yaşı erken olanlar (11 yaş ve öncesi), hiç çocuk sahibi olmayanlar, ilk hamileliğini geç yaşlarda yaşayanlardır. Bu gruplardaki risk rakamları da oldukça düşüktür.
- İlaç kullanımı bırakıldıktan 10 yıl sonra bu risk hiç ilaç kullanmayanlarla eşitlenmektedir.
Ayrıca doğum kontrol hapları karaciğer kanseri riskini arttırmaz ama karaciğerde görülen iyi huylu adenom riskinde hafif bir artış olabilmektedir. Bu adenomlar sonradan nadiren karaciğer kanserine dönüşebilir.
Doğum kontrol haplarının hem yumurtalık hem de rahim içi kanserlerini önlediği de saptanmıştır.
Kısacası, doğum kontrol ilaçları güvenle kullanılabilir. Fakat 30 yaşından itibaren kişilerin meme kontrollerini ihmal etmemesi gerekmektedir. Tedaviler kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir bu yüzden bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemlidir.
Benzer Yazılar
Kemik sağlığı için düzenli olarak, kemik mineral yapısını destekleyici multivitaminler kullanın.
Vajinada kaşıntı problemi birçok kadında görülen yaygın bir jinekolojik şikâyettir.
Kadınların cinsel hazzında, orgazm olmasında her zaman adı geçen
Bir de hamileliğiniz içerisinde bulunduğumuz bu döneme denk geldiyse, normalden biraz daha zorlanacaksınız demektir.
Hamileliğin bazı dönemlerinde nezle oldukça sıkıntılı yaratır. Hamileliğin üçte birinde alerjik reaksiyonlar görülmediği gibi burun tıkanıklıkları görülebilir.
Gestasyonel Diyabet yani gebelik şekeri, ilk kez gebelikte saptanmış kan şekeri yüksekliği demektir.
Genital bölge, karın ve kasık bölgesinde; sancı, ağrı, yanma, akıntı, kötü koku ve kaşıntı gibi belirtilerle kadınlarda sık sık görülen rahim ağzı enfeksiyonu, kadınların korkulu rüyası diyebiliriz.