Dudak Çatlamasının Nedenleri Nelerdir?

Dudak Çatlamasının Nedenleri Nelerdir?

Dudak çatlaması nedir?

Dudak çatlaması; öncelikle dudağın kuruması ve dudağın soyulmasına neden olur. Dudak çatlaması vitamin eksikliği sonucu ortaya çıkabilir. Ayrıca, şeker hastalığı olan kişilerde de dudak çatlaması görülebilir. Dudak çatlaması kış aylarında daha çok ortaya çıkar. Dudağında hafif çatlaklar olan kişiler bu durumu ihmal edip tedavi olmadığı sürece ilerde derinleşip, kanamalara neden olabilir. Dudak çatlamasına bazı yanlış alışkanlıklarda sebep olabilir. Örneğin; dudak yalayan kişiler daha sonra hemen kurumasına sebep olur yani normal olan süreden daha çabuk kurumasına neden olabilir. Bu durum dudakların çatlamasını sağlar. Eğer nemlendirme yapılmaz ise daha kötü bir hale gelip soyulmalar başlar.

Dudak çatlamasının nedenleri nelerdir?

Dudak çatlamasının birçok sebebi olabilir. Örneğin; dudak çatlaması bazı kan rahatsızlığı olan kişilerde, yeterli miktarda vücutta su olmaması durumunda, A vitamini, B2 ve B3 vitamini eksikliği olan kişilerde, dudağın çok fazla kuruması durumunda, çok fazla asitli yiyecekler tüketilmesi durumunda, uyurken ağızdan nefes alınıyor ise, tiroid yetmezliği ve sedef hastalığı olan kişilerde, şeker hastalığı, down sendromu vb. hastalıkları olan kişilerde, sağlıksız ve bilinmeyen kozmetik ürünleri kullanılan kişilerde dudak çatlaması görülebilir. Ayrıca, aşırı miktarda A vitamini kullanımı da dudak çatlaklarının oluşumuna yardımcı olur. Bunların dışında, stresli zamanlarda dudakların ısırılması durumunda dudaklarda soyulmalar, yaralar ve çatlamalar oluşabilir.  İyileşme süreci uzayabilir.

Dudak çatlamasını önlemek için neler yapılmalıdır?

Dudak çatlamasını önlemek için mutlaka günde en az 2 litre su içilmelidir. Dudağın tükürük ile ıslatılmaması gerekir. Düzenli olarak dudak nemlendirici kullanılmalıdır. Bol miktarda meyve ve sebze tüketilmelidir. Dengeli ve sağlıklı beslenmek dudak sağlığını olumlu etkiler. Yalnız turunçgilleri tüketirken miktarına dikkat etmelidir. Sağlıksız ve kalitesiz kozmetik ürünleri kullanılmamalıdır. Ayrıca, kişinin bulunduğu ortamın nemli olması gerekir. Bütün bu tedbirlere uyan kişiler dudak çatlamasını önlemiş olur.