Düzenli Egzersizler Kalp Hastalıklarının Oranını Düşürür Mü?

Egzersizler kalp yetersizliğine iyi geliyor!
Fiziksel aktiviteler ve hareketlilik kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Haftada 5 gün yarım saatin üzerinde orta düzeyde egzersiz yapılabilir veya haftada 3 gün 20 dakikayı aşan egzersizler yeterli olacaktır. Bunlar sınır gösterebilecek zaman dilimi olarak kabul edilebilir. Bu aktivelerin hareketliliğin içinde bulunan kişilerin yaş aralıklarına göre kalp hastalıklarına yakalanma oranları yüzde 20-25 daha düşük orandadır. Aynı şekilde diyabet oranları da daha düşük olabiliyor. Fiziksel aktivelerin arasına girebilecek dalları bölümleri sıralarsak en önemli ve en sık yapılan hareketlilik arasında yürüyüşleri gösterebiliriz. Daha genç yaşlardaki hastalar için ufak hızlarda koşmalar, bisiklet, tenis, masa tenisi ve yüzme yapılabilir.
Düzenli egzersizler kalp hastalıklarının oranını düşürür mü?
Düzenli yürüyüşler ve egzersizler kalbimizin sağlıklı olmasında oldukça etkilidir. Yapılan egzersizler kalp hızını azaltarak kan basıncını düşürür. Buna nazaran kalbin kasılma gücünü arttır. Kılcal damarlarda artış gözlemlenebilir. Bu egzersizlerle aslında efor kapasitesi arttırılmış olur.
Egzersizler doktor kontrolünde yapılmalı!
Kalp hastalıkları bulunan kişiler doktor kontrolünde ve doktorun belirleyeceği zaman aralığında yapmalıdırlar. Kalp rahatsızlığı yaşamış bireylerde önce yatakta oturma, daha sora sandalye ve oda da yavaş yavaş yürüyüş gibi egzersiz ayarlamaları yapılmalıdır. Kalp yetersizliği ve kalp rahatsızlıkları yaşayan kişilerin doktor takibine binaen egzersizlerini yapmaları gerekir. İleri kalp yetmezliği yaşayan kişilerin spor yapmaları zor olacağından doktor kontrolü ile yürüme egzersizleri hareket etmeleri sağlanabilir.
Kalp yetmezliği ve kalp krizleri gençlerde görülür mü?
Kalp hastalıkları günümüzde ülkede en önemli sağlık sorunlarından biri haline geliyor. Kalp krizi geçirenlerin ortalama yaşı 35-65 yaş aralığında değişiyor. Fakat en büyük ve acı sorunlardan biri de genç nüfusta görülüyor olması. Genç bireylerde damar gelişimi henüz tamamlanmadığı için acı kayıplara yol açabiliyor. Gençlerde yaşlılara oranla kalp krizi riski daha tehlikelidir. Çünkü henüz köprü damarları gelişmemiş oluyor. Bu damarlar ise 50 yaşından sonra gelişmektedirler. Gençlerde kalp krizi ve türevi hastalıklara yol açan bir başka sebep ise uyuşturucu ve sigara kullanımıdır. Bunun yanı sıra aile öyküsü de önemlidir. Ailede kalp öyküsü olup olunmadığı da bilinmelidir. Ailede yapısal kalp hastalıkları bulunan bireylerde ani ölüm oranı %30’lara kadar çıkmaktadır. Çocukların küçük yaşlarda efor sarflarında nefes almada zorluk ve çarpıntı görülüyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Benzer Yazılar
Egzersiz Stres Ekokardiyografi uygulaması ile kalp krizi riskinin, yüzde 90-95 oranında ölçülebilmesi mümkündür.
Radial koroner anjiyografi; el bileğinden nabız alınan radial arter damarından girilerek yapılan koroner anjiyografi uygulamasıdır
Günümüzde oldukça sık karşılaşılan kalp ve damar hastalıklarındaki en önemli risk faktörü genetik faktörlerdir.
Ülkemizde en çok rastlanan kronik rahatsızlıklar içerisinde kalp ve damar hastalıkları yer almaktadır
Kalp yetmezliğinin 2 türü vardır. Daha doğrusu kalbin sağ ve sol tarafı vardır. İkisi ayrı ayrı görevlere sahiptir. Kalbin sağ tarafı vücuttan gelen kirli kanı akciğerlere gönderir.
Anne karnındaki bebeğin organları; gebeliğin ilk 8 haftasında gelişirken, doğumsal kalp hastalıkları da bu süreçte ortaya çıkar.
Koroner damarlardan birinin aniden tıkanarak, kan gitmemesi durumuna kalp krizi denir.
Kalp ve damar sağlığını genç yaşlarda koruyacak şekilde beslenme düzeni oluşturmak ilerleyen yaşlar için en güzel ve en değerli yatırım olacaktır.
Nefes darlığı, şiddetli öksürük, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, bayılma, soğuk terleme, çarpıntı, halsizlik, göğüste