Düztabanlık Yaşam Kalitenizi Etkilemesin
Düztabanlık nedir?
Düztabanlık, halk arasında taban düşüklüğü olarak bilinir. Ayak ve ayak bileğinde bulunan 26 farklı kemik ve bu kemikleri birbirine bağlayan pek çok eklem vardır. Ayrıca; yine birçok kas, tendon ve bağ yapısını da destekler. Yetişkin bir insanın ayağına baktığınızda, ayak kemerleri görürsünüz. Bu kemerler; enlemesine ve boylamasına yerleşimli çukurlardır. Kemerlerdeki yapı, kişinin ayağındaki yük dağılımını gösterir ve yürüme şekli ile doğrudan ilişkilidir. Kemerlerin, strese ve çeşitli yüzeylere uyum sağlayabilmesi için sağlam ve esnek olması gerekir. Ayak kemerlerinin olmadığı ya da az olduğu durumlar ise düztabanlık olarak tanımlanır. Düztabanlık varlığında; vücut ağırlığını, yere üç noktadan dağıtan ayağın bu işlevi bozulur ve biyomekanik değişikliklere bağlı olarak bazı sorunlar meydana gelebilir.
Düztabanlık belirtileri nelerdir?
Düztabanlık durumunun en sık karşılaşılan belirtileri; gerilmiş kaslar ile bağlardan kaynaklanan ayak ve baldırlarda hissedilen ağrıdır. Diz ve kalça bölgelerindeki anormal stres de bu eklemlerde ağrıya yol açabilir. Ağrıların hissedildiği bölgeler;
- Ayak bileği içi
- Ayak kemeri
- Baldır
- Diz eklemi
- Kalça
- Bel
Düztabanlık çeşitleri nelerdir?
Esnek (fleksibl) düz tabanlık: En sık görülen tiptir. Yük altında ayak kemerleri görülür, yere basıldığında ise taban düzleşmesi vardır. Esnek düztabanlık durumunda; kemik yapısında sorun yokken, kas ve bağlarda gevşeklik söz konusu olabilir. Genetik yatkınlık bulunmuyor ise 8-10 yaşından sonra bu durum kendi halinde zamanla düzelebilir.
Sert (rigit) düztabanlık: Ayak boştayken ve yere basarken ayak kemeleri oluşmaz. Ayak kemiklerinin arasındaki uyumun bozulmasına bağlı olarak görülebilir ve tedavi edilmemesi halinde kalıcı sorunlara neden olabilir. Nadir görülmekle birlikte, ileri tetkik ve tedavi gerektirir. Ayak kemeri bulunmadığı için yere basıldığında bilek ve topuk dışa, ayak ise içe doğru bükülür.
Kısa aşil tendonunun neden olduğu düztabanlık: Topuk kemiğini, baldır kasına bağlayan aşil tendonun kısa olması ile oluşur. Bu durum; yürüme ya da koşma esnasında ayak topuğunun erken kalkmasına ve ağrı hissedilmesine sebep olur.
Posterior tibial tendon disfonksiyonunun neden olduğu düztabanlık: Baldır kasını, ayak bileğinin içine bağlayan tendon zarar gördüğünde ya da deforme olduğunda görülür. Ayak kemerine gerekli olan destek alınamazsa, düztabanlık ve ağrı meydana gelebilir.
Benzer Yazılar
Kemik, kendi kendini onarabilen bir yapıdır. Kemikte kırılma meydana geldiği zaman
“Hiçbir ekipman gerektirmeyen, evde veya dışarıda yeni başlayan herkesin rahatlıkla yapabileceği denge egzersizleri; yalnızca kas-iskelet sistemi değil, tüm sağlığımız için faydalıdır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaya Hüsnü Akan, denge ile alakalı merak edilenleri açıkladı.
Topuk dikeni daha çok; ayağında şekil bozukluğu bulunan, sürekli olarak çorap
Kalça çıkıklığının fark edilmesi günümüz teknolojisi ile artık daha kolay.
Kalça ekleminde gelişen sorunların tedavisinde uygulanan bir cerrahi işleme kalça protezi denir. Kalça protezi kişiye özel hazırlanmaktadır
Karlı havaların görüş mesafesini azaltması nedeniyle trafik kazalarında artış görülür.
Lipödem, özellikle kadınları etkileyen bir cilt ve yağ dokusu hastalığıdır.
Gangion kisti yumuşak doku lezyonu anlamına gelir ve iyi huyludur. Kemik yapısını birleştirmekte olan eklem kapsüllerinden ve bağlardan köken alır.
Çarpık ayak hastalığı (pes ekinovarus) kolayca tanı koyulabilen ve ayaklarda görülen