Erkeklerde Kısırlık Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi Hakkında Her Şey!
Kısırlık olarak bilinen infertilite nedir?
İnfertifite, diğer adı ile kısırlık olarak tanımlanan bu durum; 1 yıl içerisinde gerçekleştirilen korunmasız birlikteliğe rağmen gebelik oluşmamasıdır.
Erkek bireylerde kısırlık ile ilgili problemler fiziki muayene ve sperm tahlilinden anlaşılabiliyor olsa da bazen hormon analizi, ultrason ile görüntüleme ve özel genetik tetkikler gerekebilir.
Kısırlık şüphesinde önce erkek mi yoksa kadın mı doktora başvurmalıdır?
Her iki bireyin de aynı anda doktora başvurması gerekmektedir; fakat tetkiklerini önce yaptıracak kişinin erkek olması faydalı olacaktır. Çünkü erkek bireyler için yapılacak testler hem kolaydır hem de çok çabuk sonuçlanmaktadır.
Peki erkeklerde görülen bu kısırlığın nedenleri nelerdir?
Erkeklerde kısırlık farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenler;
- Varikosel
- Hormonal ve genetik nedenler
- Daha önce geçirilmiş iltihabı hastalıklar ve buna bağlı olarak sperm kanallarında meydana gelen tıkanıklıklar
- Daha önce geçirilmiş ameliyatlar
- Doğumsal anormallikler
- Çevresel etkenler
- Kimyasal etkenler
gibi nedenler olarak sıralanabilir. Yanlış ilaç kullanımı, tüberküloz, eroin ve morfin gibi maddelerin kullanımı, vücut geliştirme sporu ile uğraşan kişilerin kaslarını güçlendirmek adına aldığı bu ilaçlar; vücudun var olan hormonal yapısını bozarak çocuk yapılmasını engelleyebilir ya da zorlaştırabilir. Çalışma koşulları sıcak ortam olan kişilerde de kimyasal duman ile iç içe bulunmasından dolayı kısırlık tehlikesi ile karşı karşıya kalabilmeleri söz konusudur.
Kısırlığın yaygın nedenlerinden biri olan kanal tıkanıklığı nasıl oluşur?
Tüplerde meydana gelen tıkanıklık 4 farklı nedene bağlıdır;
- Zamanla gelişen kiste bağlı olarak tıkanıklar görülebilir.
- “Vazektomi” doğum kontrol tekniği ile tüpler bağlandıktan sonra görülebilir.
- Doğuştan olabilir. Genetik sebeplerle spermin dışarıya çıkış kanallarının gelişmemesi sonucunda görülebilir.
- Cinsel yol ile bulaşan; bel soğukluğu gibi bazı rahatsızlıklar sonucunda da tıkanmalar görülebilir.
Kısırlığa sebep olan tıkanıklıklar; özel mikrocerrahi ve endoskopik yöntemler sayesinde birçok vakada başarı ile tedavi edilerek, kadının hamile kalması sağlanabilmektedir.
Erkek kısırlığında tedavi nasıldır?
Başlangıç aşamasında; nedene yönelik tedaviler planlanır. Sorun saptanmış ise bu soruna yönelik ilaç tedavileri uygulanıp, tıkanıklar gibi düzeltilebilir nedenler iyileştirilerek; kadının birliktelik sonucunda hamile kalması amaçlanır. Bu planlamalar ile elde edilen sperm sayısının artırılması ve kaliteli olması sağlanıldığı için; aşılama ya da tüp bebek uygulamalarındaki başarı oranı yükselecektir.
Benzer Yazılar
Testisi saran zarların içerisinde bulunan sıvı miktarlarının artarak, testis torbalarında çok fazla su birikmesine denir.
Afrodizyak besinleri tüketmenin yanı sıra cinsel isteği arttırmak için; düzenli besin tüketmek, stresten uzak durmak, spor yapmak ve özgüven gerekmektedir.
Günlük yaşamın telaşı, iş hayatındaki ağır stres, sağlık sorunları ve bunun gibi olaylar… Bunların tümü duygularınızın yanı sıra cinsel hayatınızı da olumsuz yönde etkiliyor.
Prematür ejakülasyon, cinsel birlikteliğin 1 ila 3 dakikadan daha kısa bir süre içerisinde bitmesi, orgazmın kontrol edilip geciktirilememesi durumudur.
Sertleşme sorunsalı, penisin kadın cinsel organına girişine yeterli olmayan sertleşme ve bunun sürdürülebilmesinin yetersiz olduğu durumlardır.
Kadınlar ve erkeklerin ürogenital sistemlerinde, çeşitli mikroorganizmalardan kaynaklanan enfeksiyonlar görülebilir.
Gonore; gonokok adı verilen bakterinin yol açtığı bir enfeksiyon çeşididir. Cinsel yol ile bulaşan hastalıkların en sık görülenidir.
Erkeklerde sertleşme problemi her ne kadar ileriki yaşlarda ortaya çıkan bir problem olarak bilinse de genç yaşta da görülebilmektedir.