Erken Doğum Riskinizi Belirlemek İçin Geç Kalmayın!

Erken doğum riskinin belirlenmesinin önemi nedir?
Hamilelik; 37 ila 40 hafta arasında değişiklik gösteren bir süreçtir. Bu süreçte; anne adaylarını kaygılandıran en önemli konulardan biri; planlanın aksine erken doğum riski ile karşı karşıya kalınmasıdır. Bebeğinizin dünyaya erken gelmesi, onu bir an önce kollarınıza almanız; sizde güzel düşünceler uyandırıyor olsa da; erken doğum, bebeğinizin sağlığını olumsuz olarak etkileyecek birçok olumsuz faktörü beraberinde getirir. Bu nedenle; hamilelik süresinde, erken doğum riskinin belirlenmesi ve bu bağlamda ilgili tedavinin uygulanması oldukça önemlidir. Özellikle; rahim uzunluğu ölçümü, bu riskin belirlenmesinde etkin rol oynar.
Erken doğum nedeniyle birçok bebek ilk yaşını görmeden kaybediliyor…
Dünyanın genelinde; her yıl 13 milyon prematüre bebek doğmakta ve yaklaşık 1 milyon bebeğin henüz ilk yaşı görülmeden kaybedilmektedir. Anne karnındaki bebek ile yeni doğan bebeğin ilk 28 gününde görülen tüm ölümlerin yaklaşık %80 gibi bir oranı ne yazık ki erken doğumdan kaynaklanmaktadır.
Erken doğum riski nasıl belirlenir? Bu riski önleyen tedaviler var mıdır?
Yapılan araştırmalar ile gebelerde rahim uzunluğu için yapılan ölçümün, erken doğumun tahmin edilmesinde önemli rol oynadığı tespit edilmiştir. Rahim uzunluğu ne kadar kısa ise erken doğum riski de bir o kadar artmaktadır. Bu yüzden rahim uzunluğu testinizi muhakkak yaptırmalısınız.
Yakın zaman içerisinde izlenen yaklaşımlardan biri de; anne adaylarına progesteron tedavisi uygulanmasıdır. Bu tedavi ile erken doğum riskinin azaltılabilmesi mümkündür.
Erken doğumun getirebileceği olumsuzluklar nelerdir?
Tüm serebral palsi hastalıklarının yaklaşık %50’si ve çocukluk çağı körlüklerinin yaklaşık %30’u erken doğumdan kaynaklanmaktadır. Anne ve bebek sağlığı için erken doğum riskini erkenden tanımak, tahmin etmek ve önlemeye çalışmak; bu rahatsızlıkların görülmemesi açısından çok önemlidir.
Prematüre bebekleri bekleyen en önemli riskler şu şekildedir;
- Solunum rahatsızlıkları
- Beyin içi görülebilecek kanamalar
- Yeni doğan retinopatisi olarak adlandırılan; körlük
- Zeka bozuklukları
- Bağırsak rahatsızlıkları
Unutmayın!
Erken doğum riski; rahim uzunluğu ölçümü ile tespit edilebilir ve progesteron tedavisi ile önemli derecede en aza indirilebilir.
Benzer Yazılar
Rahim ağzı kanseri daha çok gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde daha sık görülen kanser türüdür.
Yalancı sancılar normal kabul edilirken gerçek sancıların varlığı erken doğumun habercisi olabilmekte, bazı durumlarda hastanede yatış gerektirebilmektedir.
Annenin içgüdüsel olarak çocuğunu koruyup kollaması, gebe kalındığı anda başlayıp hayat boyu devam eder. Bebek ana rahmine düştüğü andan itibaren bütün ihtiyaçlarını plasenta ve göbek kordonu yolu ile annesinden karşılar.
Bir sene boyunca korunmadan cinsel ilişkiye girilmesine rağmen çocuk sahibi olamama durumuna kısırlık denilmektedir.
Kız çocuklarında labial füzyon % 1.8 ile % 3 oranında görülmektedir. Kız çocukların cinsel organlarındaki küçük dudaklar olarak adlandırılan ve iki yanda yer alan yapıların birbirlerine yapışarak giriş kısmının, hatta bazen idrar çıkış deliğinin de önünün beyaz ve mavimsi, ince bir doku ile kapanması durumudur.
Vajinismus, cinsel ilişki esnasında kadınların istemsiz olarak kasılması, bu kasılmaların genital bölgede yoğunlaşması ve kadının erkeği kendinden iterek uzaklaştırmasıdır.
Cerrahi müdahale olmadan bebeğin dünyaya gelmesidir. Bebeğin yaklaşık dünyaya gelmesi 14 saat sürmektedir.
Rahimde bulunan genellikle iyi huylu halde seyir eden miyom; kadınlarda yaygın olarak sık görülüyor.
Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer.