Fibroadenom nedir?
Fibroadenom nedir?
Fibroadenom kistten sonra memede en sık rastlanan ikinci lezyon olarak bilinmektedir. Kadınlar da en sık görülme yaş aralığı 20-40 yaş arasıdır. Hormonların da etkisi ile hamilelik ve regl dönemlerin de fibroadenomların boyutlarında artış görülmektedir. Buna karşılık menopoz dönemin de ise azalma görülmektedir. Meme de yaygın bir ödem olduğunda buna Fibrokistik meme dokusu denilebilir. Fibroadenomların en sık klinik bulgusu memede ele gelen kitledir. Kitle muayene yaparken hareketlidir. Bu kitle sıklıkla 40 yaş altındaki kadınları etkilediği için tanıda ilk kullanılan görüntüleme metodu ultrasonografidir. Ultrasonda fibroadenomlar iyi sınırlı, oval ve homojen olarak görülebilirler. Mamografide de yine aynı şekilde iyi sınırlı bazen de lobüle konturlu kist olarak görülebilirler. Menopozdan sonra mamografide kitle içerisinde sıklıkla patlamış mısır tarzında kalsif kalson izlenir. Bazen de kitlenin tamamen kalsifiye olduğu görülmektedir. Kontrastlı Mr görüntüleme de Fibroadenom da iyi huylu meme kitlesine özgü sinyal yoğunluğu devamlı artan kontrast eğrisi görülür.
Tüm görüntüleme bulguları Fibroadenomlara özgü tipik bulgulardır. Bu bulguları gösteren vakalarda Fibroadenomun takibi ilk 2 yıl 6 ay ara ile ultrasonografi ile yapılabilmektedir. 2 yıldan sonra kitlenin boyutunda herhangi bir artış yok ise takip aralığı 1 yıla çıkarılabilir. Atipik görüntüleme bulguları olan şüphe duyulan kistlerde ise kitleye biyopsi yapmak gerekebilir. Bununla birlikte ilk tanı da Fibroadenomun çapı 2,5 cm üzerinde ise kitleye biyopsi yapılabilir.
Fibroadenom kansere yol açar mı?
Normal şartlarda Fibroadenomların kanserleşmesi beklenmemektedir. Ancak iyi huylu olduğu konusunda emin olmak adına yakın takipte tutmak ve belirli aralıklar ile takip etmek gerekmektedir. Normal şartlarda büyümeyen herhangi bir sorun oluşturmayan Fibroadenomlar için bu noktada cerrahi tedavi önerilmemektedir. Fakat bu kitleler şekil bozukluğu oluşturursa, aşırı derece de büyüme eğilimine girerse bu kitleler alınabilirler. Ama Fibroadenom kistler yapısı gereği iyi huylu kistler olarak düşünülebilirler. Kötüye dönüşme riskleri bulunmamaktadır.
Tanı ve tedavi seçenekleri nelerdir?
Fibroadenomların tanı aşamasında hastanın ayrıntılı muayenesi ile beraber, sahip olduğu hastalıklar değerlendirilir. Özellikle 1 cm ve üzeri Fibroadenomlardan doku tanısı almak gerekebilir. Ultrasonografi, mamografi ve Mr görüntüleme yöntemleri kullanılabilmektedir.
Benzer Yazılar
Oğluna Böbreğini Vermek İstedi Kanser Olduğunu Öğrendi!
Doğuştan veya sonradan fark etmeksizin işlevini yitirmiş dokulara uygulama yaparak tekrar fonksiyonel görünüm elde etmektir.
Okan Üniversitesi Hastanesi Meme Sağlığı Merkezi, meme kanserinin tedavisinde hastalarına dünya standartlarında
Kanser ve tedavi süreci, cinsel birliktelikte gerekli olan; arzuyu, uyarılma duygusunu ve orgazm hazzını etkileyebilmektedir.
Meme onarım cerrahisi, meme kanseri tedavisi sırasında plastik cerrahi ilkelerinin uygulandığı cerrahi yöntemdir.
Erkeklerde görülen meme büyümesi olarak bilinmektedir. Erkeklerde en çok görülen dönem ergenlik dönemidir