Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Fıtık Nedir? Neden Olur?

Fıtık Nedir? Neden Olur?

Fıtık Nedir? Neden Olur?

Bir organın onu yerinde tutan kas ya da dokulardaki boşluklardan faydalanarak dışarı kaymasına fıtık denir. Fıtık genelde batında gözükse de üst kalçada, göbek deliğinde ve de kasık bölgesinde de sıkça görülebilmektedir. Fıtık çeşitleri ilk etapta hayati tehlike arz etmez ama kendiliğinden de geçmez. Halk arasında yaygın görülen fıtığın tek tedavisi cerrahi ameliyatlardır. Daha tehlikeli komplikasyonları önlemekte cerrahi işlemler önem taşımaktadır.

Fıtık Çeşitleri Nelerdir?

Görüldüğü bölgeye göre fıtığın çeşitleri farklıdır. Fıtık insan vücudunun her yerinde görülebilir. Yaygın olarak ise kasık fıtığı, mide fıtığı, göbek fıtığı ve kesi yeri fıtığı olmak üzere 4’e ayrılır.

Kasık Fıtığı: En sık görülen fıtık türüdür. Toplumdaki vakaların büyük kısmını kasık fıtıkları oluşturmaktadır. Bu fıtık çeşidi; bağırsakların, içerisinde bulunduğu dokudan çıkıp oradaki dokuyu yırtarak ilerlemesine denilmektedir. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülür.

Mide Fıtığı: Midenin yükselerek diyaframdan yukarı doğru çıkmasına ve göğüs boşluğunu doğru gitmesine mide fıtığı denir. Bu fıtık türü daha çok 50 yaş üzerinde görülür. Bazen doğuştan çocuklarda da görülebilir. mide fıtığı reflüye de sebep olabilir. Reflüsü olan kişiler bu nedenle mide fıtıkları olup olmadığını doktora kontrol ettirmelidirler.

Göbek Fıtığı: Çoğunlukla çocuklarda ve 6 aydan büyük bebeklerde görülür. Göbek deliği etrafında abdominal duvardan ilerleyen bağırsaklar, göbek fıtığı nedenidir. Bu fıtık türü genellikle, bebek veya çocuk ağlarken karnında oluşan yumrudan tespit edilir. Abdominal duvar güçlendirilirse göbek fıtığı kendiliğinden ortadan kalkabilir. Çoğunlukla bebek yaşına girdiğinde ortadan kalkar fakat, yine de düzelmediyse cerrahi işlem gerekebilir.

Kesi Yeri Fıtığı: Ameliyat fıtığı olarak da bilinen kesi yeri fıtığı genellikle; ameliyat sonrası kesi açılan yerinin zamanla hissizleşip güçsüz kalmasından dolayı oluşmaktadır. Kesik sebebiyle zayıflayan kas dokusu, zamanla organları yerinde tutmak da zorlanarak fıtığa neden olabilir.

Cerrahi Fıtığın En Kesin Çözümü!

Fıtığın yerine, türüne ve seviyesine göre tedavisi değişmektedir. Buna ancak, hekim karar verebilir. Yaşam şeklini değiştirme ve ilaçlar ağrıları geçirmeyi sağlasa da fıtığın en kesin çözümü genellikle cerrahi işlemlerdir. Doktorlar çeşitli tedavilerden sonra ameliyatı en son seçenek olarak değerlendirirler. Fıtık ameliyatlarında, ilerleyen doku yerine itilerek zayıflayan kas dokusu dikilir. Fıtığın boyutuna göre bu işlemler, küçük bir kesiden girilerek laparoskopik yöntem ile de yapılabilmektedir. Laparoskopik fıtık tamirinden sonra hasta ameliyattan bir gün sonra ve hatta bazen aynı gün içerisinde evine yürüyerek gidebilir. Hastalar bu sayede günlük hayatlarına kısa sürede devam edebilmektedirler.

 

Benzer Yazılar

Kuru İğne Tedavisi Nedir?
Kuru İğne Tedavisi Nedir?

Kuru iğne yöntemi, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

Devamı

Alfa Lipoik Asit Nedir?
Alfa Lipoik Asit Nedir?

Alfa Lipoik Asit Nedir?

Devamı

Kayropraktik Tedavi Nedir?
Kayropraktik Tedavi Nedir?

Kayropraktik tedavi, yüksek hız ve düşük basınç ile kas-iskelet sinir sitemi üzerine uygulanan, yapılan müdahale ile sinir yollarının açıldığı doğrudan düzeltme yöntemidir.

Devamı

Belde Kanal Darlığı Neden Olur?
Belde Kanal Darlığı Neden Olur?

Bel ve sırt bölgesinde ağrı, uyuşma hissizlik gibi belirtilerle kendisini gösteren belde omurilik kanalı daralması neden olur? Omurlarımız; omurilik ve sinir lifleri adı verilen yapılarının korunmasını sağlayan kemik yapılardır.

Devamı

Fibromiyalji Sendromu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Fibromiyalji Sendromu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Fibromiyalji sendorumunda ağrılar çoğunlukla; basıya duyarlılık, ellerde-yüzde-ayaklarda tutukluk ve şişmeler, yorgunluk ve uyku bozuklukları ve diğer şikayetlerle seyredebilir.

Devamı

Bel ve Sırt Ağrısı Yaşayan Kişiler İçin Uyuma Pozisyonları
Bel ve Sırt Ağrısı Yaşayan Kişiler İçin Uyuma Pozisyonları

Bel veya sırt omurlarında meydana gelen bir rahatsızlık, boyun omurgasını da etkiler. Omurganın etrafındaki kaslar birbirleriyle iç içe geçmiş durumdadır. Bel ve sırt sağlığı için oturuş, duruş ve uyuma pozisyonlarına bu yüzden dikkat edilmesi önemlidir.

Devamı

Fıtık Nedir? Neden Olur?
Fıtık Nedir? Neden Olur?

Bir organın onu yerinde tutan kas ya da dokulardaki boşluklardan faydalanarak dışarı

Devamı

Fibromiyalji Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Fibromiyalji Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyalji, genellikle duyulan kas ağrıları ve vücudun belirli noktalarındaki kronik ağrı ile birleşen yumuşak bir doku romatizmasıdır. Belirtiler subjektik olup, herhangi bir test ile ölçülememektedir.

Devamı

Kas İskelet Sistemi Ağrılarında Proloterapi Tedavisi
Kas İskelet Sistemi Ağrılarında Proloterapi Tedavisi

Proloterapi; iyileşmeyi tetikleyen vücudun iyileşme mekanizmalarını kullanan bir tedavi yöntemidir. Bağların güçleri zayıfladığında yıprandığında özellikle bağların kemiğe tutunduğu noktalara yapılan bir enjeksiyon tedavisidir.

Devamı

İnme Rehabilitasyonu Nedir?
İnme Rehabilitasyonu Nedir?

İnme, beyin damarlarında tıkanıklık (pıhtı atması ya da zamanla yavaş yavaş damar çapının daralması) ya da kanama sonucu, beynin bir bölgesinin kanlanmasının bozulması sonucu beyin dokusunda meydana gelen travmatik olmayan harabiyettir.

Devamı