Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?

Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?

Gaita kaçırma (inkontinans) nedir?

Boşaltım, insanın temel fizyolojik gereksinimlerinden biridir. Besinlerin sindirilmesi sonucu oluşan ve sindirim kanalıyla atılan atık maddeler halk arasında büyük abdest, dışkı, kaka (gaita) olarak adlandırılır. İnkontinans ise, gaz çıkarma veya dışkılamayı kontrol yetisinin bozulmasına denmektedir. Hafif şeklinde; gaz kaçırma görülürken, ileri şeklinde ise sıvı veya katı gaita kaçırma görülebilmektedir.

Bağırsak hareketlerini kontrol edebilme yeteneğinin kaybolması, büyük abdesti yetiştirememe sorununa neden olmaktadır. İnsanların dışkılama kontrolünün olmayışı hayal kırıklığı, öfke ve depresyona yol açar. Bu duruma engel olmak için hastalar asosyal bir yaşam tarzı benimser. Kadınlarda erkeklerden, erişkinlerde çocuklardan daha sık görülür. Özellikle, karın içi basıncının arttığı ağır yük kaldırma, çekme hareketi, öksürme, hapşırma gibi durumlarda gaz ve dışkı kaçırma durumunun kolaylaştığı bilinmektedir.

Kişilerin utanma duygusu nedeniyle hekime başvurmaması nedeniyle sıklığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak tahmin edilenin üzerinde hasta da mevcuttur. Kişileri fiziksel ve psikososyal olarak çok fazla etkilemektedir. Tahminlere göre hastaların %60-70’i bu yakınmalarını doktorlara iletmemektedir. Dışkı tutamama hali, anüsteki, rektumdaki, preanal bölgede apse veya iltihap arkasından da görülmeye başlamış olabilir. Ayrıca bu bölgede yapılmış ameliyatlardan sonra da görülebilir. Doğum sonrasında meydana gelebilecek bir yara da, gene gaita kaçırmasının bir nedeni olabilir.

Dışkı kaçırma tedavisi

Hekime başvurulduğunda öncelikle sorunun sebebi araştırılmalıdır. Bu amaçla değişik testler uygulanarak sonuçlar incelenir ve bu testlerin sonuçlarına göre değişik tedaviler uygulanabilmektedir. Bu tip sorunlarda test sonuçlarına göre öncelikle destek ve medikal tedavi denenmesi gerekmektedir. Destek tedaviye bölgenin hijyeniyle başlanır, ayrıca durumu daha kötü hale getirebilecek olan yiyecek (lifli gıdalar), içeceklerden (kafein, früktoz, laktoz) uzak durmak gerekir. İshal durumu zorlaştıracağı için ishale müsaade edilmemelidir. İnkontinans tedavisinde eğer kaslarda yırtık varsa onarım yapılmalıdır. Belirgin bir yırtık yoksa öncelikle ameliyatsız yöntemler (makata enjeksiyonlar, biofeedback, sakral sinir stimülasyonu gibi) denenebilir. Fayda sağlanamayan durumlarda hastanın bacağından alınan bir kasın makat çevresine sarılması işlemi ile makat kasları güçlendirilebilir.

Gaita yani dışkı, kaka inkontinansında, sakral stimülasyon etkili bir tedavi yöntemi olup tecrübeli ellerde başarı şansı oldukça yüksektir. Gaita kaçırma tedavisinde oldukça başarılı bir tedavi yöntemi olan mesane pili hakkında daha ayrıntılı bilgi için Nöromodülasyon Merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Omurilik Pili Tedavisi Nedir?
Omurilik Pili Tedavisi Nedir?

Halk arasında omurilik pili olarak bilinen spinal kord stimülasyonu tedavisi, omurilik zarının üzerine konulan bir elektrot (elektrik kablosu) aracılığıyla uygulanan elektrik akımının ağrının hissedilmesini engellemesi mantığına dayanmaktadır.

Devamı

Tremor (Titreme) Rahatsızlıkları Beyin Pili Ameliyatı İle Son Buluyor!
Tremor (Titreme) Rahatsızlıkları Beyin Pili Ameliyatı İle Son Buluyor!

Tremor; titreme anlamına gelmektedir ve çeşitli hastalıklarda görülebilir. Titreme, vücudun bir kısmının veya bir uzvun davranışın kontrol edilememesi halidir.

Devamı

İdrar Kaçırma Başka Hastalıkların Habercisi Olabilir!
İdrar Kaçırma Başka Hastalıkların Habercisi Olabilir!

İdrar kaçırma her türlü kontrol edilemeyen ve istenmeyen idrar tutamama durumuna genel olarak verilen isimdir.

Devamı

Epilepsi Hastalarına Müjde, Vagus Pili ile Nöbetlere Son!
Epilepsi Hastalarına Müjde, Vagus Pili ile Nöbetlere Son!

İlaç tedavisine dirençli epilepsi yani sara hastalarının cerrahi tedavisi için vagal sinir stimülasyonu öneriliyor.

Devamı

Vagus Pili Nedir?
Vagus Pili Nedir?

Halk arasında Vagus Pili, Sara Pili veya Epilepsi Pili olarak bilinen Vagal Sinir Stimülasyonu ülkemizde ilaç tedavisine dirençli yani ilaç kullanmasına rağmen sara nöbetleri devam eden hastalarda başarıyla uygulanan bir ameliyat yöntemidir.

Devamı

Derin Beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Ameliyatı Nedir?
Derin Beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Ameliyatı Nedir?

Halk arasında “beyin pili” olarak bilinen derin beyin stimülasyonu; beynin bazı özellikli bölgelerinin elektrotlar ve bir pil aracılığıyla uyarılması ve bu sayede beynin ürettiği anormal sinyallerin baskılanması mantığına dayanmaktadır.

Devamı

Fantom Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Fantom Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Fantom ağrısı; kişinin daha önceden kesilmiş eli, kolu ya da bacağının sanki hiç kesilmemiş gibi ağrıdığını hissetmesi olarak özetlenebilir.

Devamı

Takıntılarınız Sizi Esir Almasın!
Takıntılarınız Sizi Esir Almasın!

Takıntılar, hayatımızı zorlaştıran yapmadan kesinlikle rahat edemediğimiz davranışlar! Birçok kişi takıntılarının farkında bile değildir, çünkü bu durum onlar için oldukça normaldir.

Devamı

Spastisitenin Neden Olduğu Sorunlar Baklofen Pompası ile Çözülüyor!
Spastisitenin Neden Olduğu Sorunlar Baklofen Pompası ile Çözülüyor!

Kasların sürekli olarak kasılması olarak adlandırılan spastisite terimi, istemsiz kasılma anlamına gelmektedir. Halk arasında; kasılmalı felç ya da spastik felç olarak da bilinmektedir. Spastisite, kasların şiddetli derecede kasılı halde kalmasına denilmektedir.

Devamı

Başarısız Bel Cerrahisi Nedir? En Çok Kimlerde Görülür?
Başarısız Bel Cerrahisi Nedir? En Çok Kimlerde Görülür?

Genel olarak daha önce bel fıtığı omurilik darlığı veya kaması nedeniyle ameliyat olan kişilerin şikayetlerinin belirli süre içerisinde geçmemesi veya daha kötüye gitmesi olarak açıklayabiliriz.

Devamı