Genetik Testi Nedir?

Genetik Nedir?
Genetik, biyolojinin bir dalıdır. Canlı organizmaları incelemede büyük faydası vardır. Canlıların her özelliğini bu özelliklerin aktarımını inceler. Genetik bilimi birçok hastalığın incelenmesi ve araştırılmasında yardımcı olur.
Kalıtsal Hastalıklar Nelerdir?
Kalıtsal hastalıklara; hemofili, down sendromu, renk körlüğü, albino, orak hücreli anemi olarak örnek verebiliriz.
Hemofili: Kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinler bulunmaktadır. Bu proteinlerin üretilememesi durumunda hemofili ortaya çıkar.
Down Sendromu: Normal insanlarda kromozom sayısı 46’dır. Fakat down sendromu bulunan bireylerde bu sayı 47 adettir. Bu durum farklılıklara yol açabilmektedir. Bu hastalık genetik yapı bozukluğundan kaynaklanmaktadır.
Renk Körlüğü: Renk körlüğünde beyin bazı renkleri algılayamaz. Mavi, yeşil ve kırmızı renkleri algılanamaz.
Albino: Melanin pigmentinin zayıflığı nedeni ile ortaya çıkar. Deri ince ve beyaz olur.
Orak Hücreli Anemi: Alyuvarların orak şeklini alması oluşur. Damar tıkanıklığı ile birlikte kan dolaşımını engeller.
Genetik Testi Nedir?
Genler, kromozomların üstünde yer almaktadır. Normalde her hücre içinde 46 tane kromozom bulunur. Bulunan kromozomların 23 adeti anne diğer 23’ü ise babadan gelir. Bazı durumlarda ise mutasyon meydana gelebilir. İşte bu gibi durumlarda değişimlerin tanımı için kan ya da doku testleri yapılabilir. Bu testlerin oluşumuna genetik testi denmektedir.
Genetik Testler Nelerdir?
Genetik rahatsızlıkların nedeni ve aileden gelip gelmediğinin saptanması için genetik tanı testleri uygulanmaktadır. Bu testler hastalığın erken teşhisi için oldukça önemlidir. Doğum öncesinde ve sonrasında da bu testler uygulanabilmektedir. Doğum öncesinde uygulanan testler anne karnında yapıldığında; amniyon sıvısı, kordon kanı, fetüs DNA’sında yapılır. Eğer genetik hastalık varsa genetik teşhis yapılarak en sağlıklı embriyo seçilebilir. Kanserler için ise genetik testler ile mutasyon araştırması yapılarak akıllı ilaçlar geliştirilebilir.
Genetik Açıdan Kimler Risk Taşır?
Anne ya da babasında kalıtsal hastalıkları bulunan kişilerde bu risk yüksektir.
Alerjik Hastalıklar Genetik Midir?
Alerjik hastalıklarda genler ve çevresel olaylar etkin rol oynarlar. Ailede alerjik hastalık öyküsü çoksa, doğacak olan çocukta da görülme olasılığı artacaktır. Erken tanı ve teşhis ile birlikte ilerlemesi önlenebilir. Mutlaka bu gibi durumlarda uzman bir hekime muayene olmayı aksatmayın.
Benzer Yazılar
Çocuk sahibi olmak isteyen aileler, tüp bebek konusunda toplumda doğru bilinen yanlışlar ve bilinçsiz uygulamalar nedeniyle endişe ya da hayal kırıklığı yaşayabiliyor.
Bir de hamileliğiniz içerisinde bulunduğumuz bu döneme denk geldiyse, normalden biraz daha zorlanacaksınız demektir.
Doğuma Hazırlık: Yeni Annelerin Mutlaka Bilmesi Gerekenler
Lohusalık döneminde anne sütünü arttıran besinler nelerdir?
Hamileliğin bazı dönemlerinde nezle oldukça sıkıntılı yaratır. Hamileliğin üçte birinde alerjik reaksiyonlar görülmediği gibi burun tıkanıklıkları görülebilir.
Normalde bebek gelişimi için hazırlanan rahim duvarının döllenmenin olmaması halinde adet görme dediğimiz kanama meydana gelir. Rahim, bir kas dokusudur. Bu kas dokusu iç tarafı çevreleyen yumuşak duvarı atmaya yardımcı olmak için kasılır. Prostaglandin olarak bilinen hormon, rahmin bu kasılmasını tetikler.
Hamilelikte ideal kilo alımı olarak bir değerlendirme yoktur.