Göbeğiniz Çok Mu Şiş Nedeni Fıtık Olabilir!
Fıtık nedir?
Karın içerisinde bulunan organları saran bir zar vardır. Burada bulunan destek dokuların sonradan oluşacak bir delik ile dışarıya doğru çıkması ve deri altında şişkinlik oluşturması fıtık olarak adlandırılmaktadır. Göbek bölgesinde bu şikayetin duyulması, göbek fıtığına işarettir. Ortalama 100 kişiden yaklaşık 5’i fıtık rahatsızlığına sahiptir ve bunların %8 kadarı göbek fıtığıdır.
Göbek fıtığının belirtileri nelerdir?
Göbek fıtığının gözle görülebilir derecede şişlik ve şekil bozuklukları şikayetleri vardır. Oluşan şişlik içeriye doğru itilebilir ve bu şişliğe neden olan şikayetler hareketlilik ile artış gösterebilir. Bunların yanı sıra; kişi göbeğinde bir baskı hissi duyar.
Aşırı ağır kaldırmayın!
Karın içi basıncın artmasına neden olan; kronik öksürük, kabızlık, fazla ağırlık kaldırma, idrar yaparken zorlanma ve birçok kez anne olma gibi durumlar göbek fıtığı tehlikesini artıran faktörlerdir. Göbek fıtığı rahatsızlığına önlem olarak; beslenmenize dikkat ederek kilonuzu koruyabilir, aşırı ağırlık kaldırmaktan kaçınabilirsiniz.
Birçok defa anne olmuş kilolu kadınlar risk altında!
Göbek fıtığı, doğum itibariyle her yaşta ve cinsiyette görülebilmektedir. Özellikle birden fazla anne olmuş ve kilolu olan kadınlarda bu hastalığa çok daha sık rastlanılmaktadır.
Erken tanı için geç kalmayın…
Göbek fıtığının içerisinde; çoğu zaman, karın içine ait yağ dokusu ve ince bağırsak bulunur. Göbekte oluşan şişlik; içeriye doğru baskılanamıyor ve duyarlılığı artmış, tuvalete çıkamama başlamış, bulantı ve kusma oluyorsa; sıkışan organın canlılığı kaybedilmeden acilen ameliyat kararı alınmalıdır. Çünkü dışarıya çıkan karın içi organları fıtık deliğinde sıkışarak; dolaşımın bozulmasına ve doku hasarlarının oluşmasına neden olabilir.
Yetişkin evrede göbek fıtığı için tek tedavi yöntemi; cerrahidir. Göbek fıtığının zamanla büyümesi ve kilolu bireylerde daha pek çok soruna neden olabileceği için henüz başlangıç aşamasındayken ameliyat kararı alınması ve yapının onarılması gerekir. Böylece ilerleyen süreçlerde karşılaşılabilecek sorunlar azaltılmış olur ve başarılı sonuçlar elde edilir.
Operasyon öncesinde kilolu hastaların kilo vermesi ve ideal bir kiloya kavuşmaları gerekir. Bunun yanı sıra; karın içi basıncını artıran birtakım olumsuz faktörlerin, örneğin; kronik öksürük, kabızlık gibi; tedavi edilerek ortadan kaldırılması gerekir. Ameliyat esnasında ise; göbek çukuru muhakkak korunur.
Benzer Yazılar
Hastalarımız nakil olduktan sonraki ilk dönemlerde bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçları yüksek dozda almaları nedeniyle şekersiz
Meme kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen kanserdir!
Hayır, asla satılamaz. Beyin ölümü gerçekleşen kişinin organlarının bağışlanması durumunda
Türk Nefroloji Derneği’nin yaptığı CREDIT çalışması; ülkemizdeki yetişkin bireylerin yaklaşık olarak %16’sında farklı seviyelerde kronik böbrek yetmezliğinin olduğunu ortaya koymuştur.
İki doku ya da iki organ yüzeyi arasında genelde bulunmayan bir kanalın olması durumuna fistül denilmektedir.
Bağırsağın ön kısmı ve son kısmı arasında bir bağlantı noktası söz konusudur.