Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Göbeğiniz Çok Mu Şiş Nedeni Fıtık Olabilir!

Göbeğiniz Çok Mu Şiş Nedeni Fıtık Olabilir!

Fıtık nedir?

Karın içerisinde bulunan organları saran bir zar vardır. Burada bulunan destek dokuların sonradan oluşacak bir delik ile dışarıya doğru çıkması ve deri altında şişkinlik oluşturması fıtık olarak adlandırılmaktadır. Göbek bölgesinde bu şikayetin duyulması, göbek fıtığına işarettir. Ortalama 100 kişiden yaklaşık 5’i fıtık rahatsızlığına sahiptir ve bunların %8 kadarı göbek fıtığıdır.

Göbek fıtığının belirtileri nelerdir?

Göbek fıtığının gözle görülebilir derecede şişlik ve şekil bozuklukları şikayetleri vardır. Oluşan şişlik içeriye doğru itilebilir ve bu şişliğe neden olan şikayetler hareketlilik ile artış gösterebilir. Bunların yanı sıra; kişi göbeğinde bir baskı hissi duyar.

Aşırı ağır kaldırmayın!

Karın içi basıncın artmasına neden olan; kronik öksürük, kabızlık, fazla ağırlık kaldırma, idrar yaparken zorlanma ve birçok kez anne olma gibi durumlar göbek fıtığı tehlikesini artıran faktörlerdir. Göbek fıtığı rahatsızlığına önlem olarak; beslenmenize dikkat ederek kilonuzu koruyabilir, aşırı ağırlık kaldırmaktan kaçınabilirsiniz.

Birçok defa anne olmuş kilolu kadınlar risk altında!

Göbek fıtığı, doğum itibariyle her yaşta ve cinsiyette görülebilmektedir. Özellikle birden fazla anne olmuş ve kilolu olan kadınlarda bu hastalığa çok daha sık rastlanılmaktadır.

Erken tanı için geç kalmayın…

Göbek fıtığının içerisinde; çoğu zaman, karın içine ait yağ dokusu ve ince bağırsak bulunur. Göbekte oluşan şişlik; içeriye doğru baskılanamıyor ve duyarlılığı artmış, tuvalete çıkamama başlamış, bulantı ve kusma oluyorsa; sıkışan organın canlılığı kaybedilmeden acilen ameliyat kararı alınmalıdır. Çünkü dışarıya çıkan karın içi organları fıtık deliğinde sıkışarak; dolaşımın bozulmasına ve doku hasarlarının oluşmasına neden olabilir.

Yetişkin evrede göbek fıtığı için tek tedavi yöntemi; cerrahidir. Göbek fıtığının zamanla büyümesi ve kilolu bireylerde daha pek çok soruna neden olabileceği için henüz başlangıç aşamasındayken ameliyat kararı alınması ve yapının onarılması gerekir. Böylece ilerleyen süreçlerde karşılaşılabilecek sorunlar azaltılmış olur ve başarılı sonuçlar elde edilir.

Operasyon öncesinde kilolu hastaların kilo vermesi ve ideal bir kiloya kavuşmaları gerekir. Bunun yanı sıra; karın içi basıncını artıran birtakım olumsuz faktörlerin, örneğin; kronik öksürük, kabızlık gibi; tedavi edilerek ortadan kaldırılması gerekir. Ameliyat esnasında ise; göbek çukuru muhakkak korunur.

Benzer Yazılar

Kreatinin nedir?
Kreatinin nedir?

Kişiler kan tahlili yaptırdıklarında, zaman zaman kreatinin kelimesini görmektedirler. Bu kan testi sonuçlarından, kişinin sahip olduğu kas miktarını ve böbreklerinin sağlıklı olup olmadığı öğrenilebilmektedir. Kreatinin seviyesine kan testlerinin haricinde idrar numuneleri ile de bakılabilmektedir.

Devamı

Organları 3 Kişiye Can Oldu!
Organları 3 Kişiye Can Oldu!

Organları 3 Kişiye Can Oldu!

Devamı

Pankreas Kanserinin Tedavisinde Wipple Ameliyatı
Pankreas Kanserinin Tedavisinde Wipple Ameliyatı

Whipple ameliyatında safra yolları, pankreas başı ve 12 parmak bağırsağı tümörleri odak alanına girmektedir. Genel Cerrahi branşının en önemli operasyonları arasında yer alan Wipple tekniğinde işlemi gerçekleştirecek ekibinn deneyimi çok önemli ve değerlidir.

Devamı

Memede Görülen Her Kitle Kanser Midir?
Memede Görülen Her Kitle Kanser Midir?

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır.

Devamı

25 Yıllık Eşine Böbreğini Verdi!
25 Yıllık Eşine Böbreğini Verdi!

Kronik böbrek yetmezliği nedeni ile nakil olması gereken Sibel Türkoğlu’na; 25 yıl evvel önce yollarını birleştirdiği eşi Tolga Türkoğlu’ndan hayat kurtaran bağış geldi.

Devamı

Pankreas Ameliyatı
Pankreas Ameliyatı

Pankreas kanserinde, ameliyat ile tedavi yöntemi az sayıda hastada mümkün olabilmektedir.

Devamı

Onkoplastik Cerrahi ile Memenizi Kaybetmezsiniz!
Onkoplastik Cerrahi ile Memenizi Kaybetmezsiniz!

Meme kanseri memenin süt kanalı ve lobüller hücrelerinin anormal ve kontrolsüz çoğalması

Devamı

Endoskopide Yeni Yöntem: Kapsül Endoskopi
Endoskopide Yeni Yöntem: Kapsül Endoskopi

Sindirim kanalının üst bölgesi; yani yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağı endoskopi; alt kısmı olan kalın bağırsaklar ise kolonoskopi ile incelenebilmektedir.

Devamı

Adenokarsinom Nedir?
Adenokarsinom Nedir?

Adenokanser kısaca vücudun mukus üreten glandüler hücrelerinde görülen kanserlere verilen bir isimdir. Vücutta salgılanan mukus bedenin sağlıklı şekilde çalışması için oldukça önemli rol oynar.

Devamı

Mastektomi Nedir?
Mastektomi Nedir?

Mastektomi Nedir?

Devamı