Göz Hastalıklarında Erken Teşhisin Önemi Nedir?

Göz tembelliği nedir? Göz tembelliği erken teşhis ile önlenebilir mi?
Toplumda sıkça konuşulan fakat hakkında az şey bilinen göz tembelliğinin farkedilmesi zordur. Göz tembelliği fark edilebildiğinde ise tedavi için geç kalınmıştır. Ancak göz tembelliği doğru zamanda teşhis konulabildiğinde tedavisi mümkün olan rahatsızlıklardandır. Gözün sinir yollarını ve gözün sinir tabakasını tutan belirgin bir rahatsızlık olmamasına rağmen, kişinin görmesini herhangi bir yolla arttıramaması olarak tanımlanabilen rahatsızlık göz tembellidir. Kişinin görme potansiyelinin olmasına rağmen görme sisteminin normal gelişimini sağlayamaması tembelliktir ve ortalama olarak her yüz kişiden dördünde göz tembelliği bulunmaktadır. Göz tembelliği erken teşhis edilebildiğinde tedavisi mümkündür. Yani hayatın ilk sekiz ile dokuz yıllık döneminde tedavisi mümkün olabilen bir rahatsızlıktır.
Göz tansiyonunda erken teşhisin önemi nedir?
İlerleyen yaş ve genetik faktörlere bağlı olarak yükselen göz tansiyonu ile birlikte gelişen glokom erkem teşhis sayesinde önlenebilmektedir. Fakat göz tansiyonunda şijayetler önemsenmez ve tedavisi ihmal edilirse görme kayıplarının yanı sıra körlüğe kadar varabilen sonuçlar doğurmaktadır. Çok faktörlü genetik bir rahatsızlık olan glokom için uygulanan tedavilerde görme alanında yeni kalıcı alan kayıplarının ve körlük oluşmasının engellenmesi sağlanmaya çalışılır. Fakat çoğunlukla eskiden oluşmuş olan kayıpların geri döndürülmesi mümkün olmamaktadır.
Erken teşhis edilebildiğinde kolaylıkla tedavi edilebilen glokom, özellikle migren hastalarını, ailesinde glokom hastalığı olanları, kortizon tedavisi görenleri, düşük ve yüksek tansiyonu olanları ve kırk yaşını geçmiş olanları tehdit etmektedir. Çoğunlukla sinsi bir şekilde seyreden ve görme sinirinde ciddi görme kaybına ve hasara yol açan glokom, dünya üzerindeki en önemli ikinci körlük sebebi olarak kabul edilmektedir. Glokom sinsi seyirli bir hastalık olup, çoğunlukla erken evrelerde belirti vermediği gibi hiçbir şikayete de yol açmıyor. Maalesef ki sinirler de oluşan hasar erken evrede tespit edilemezse geri dönüş olmuyor. Glokom krizi ise, çok yüksek ve çok ani değerlere ulaşan göz tansiyonu değerleri olup, ciddi göz ağrısı, kusma, bulantı, kızarıklık ve görme kaybı şikayetleri ile kişinin acil servise başvurmasına neden olabiliyor. Glokom krizi yaşandığında şayet erken müdahale edilemezse, bu acil durum da görme kaybı ile sonuçlanmaktadır.
Benzer Yazılar
Dijital ekranların artık yaşamımızın vazgeçilmezi olduğu bir gerçek. Telefon, tablet ve bilgisayar karşısında geçirdiğimiz zaman arttıkça bu tür ekranların kullanımına bağlı gelişebilen sağlık problemleri de literatürde tanımlanmaya başlandı.
Katarakt göz içerisindeki merceğin saydamlığını kaybederek bulanıklaşıp
Glokom Sessizce İlerliyor! Erken Teşhis ile Görme Kaybının Önüne Geçebilirsiniz! 5 Soruda Glokomu Tanıyın!
Öğrenme Performansı Göz Problemlerinden Kaynaklı Olabilir! Okan Üniversitesi Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Başak Bostancı çocuklarda göz sağlığını anlattı.
Kişiler, ilk tanıştıkları insanların öncelikli olarak gözleri ile iletişim kuruyorlar.
Stres ile GStres birçok hastalığın açığa çıkmasında önemli bir paya sahipken, göz sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Genellikle stres altındayken meydana gelen retinada sıvı birikmesi olayı, görme kaybına kadar gidebiliyor. örme Kaybının İlişkisi
Yüzme havuzları, sıcak ve nemin etkisiyle bazı enfeksiyonların yayılımını kolaylaştırır.
Birçoğumuz duygulandığımız veya ağladığımız zaman, yüzümüzden küçük gözyaşları akmaya başlar. Ancak aynı zamanda, gözyaşlarımızı burun yoluyla boşaltan gözyaşı kanallarımız da vardır.
Birçok hasta lazer göz ameliyatı sonrasında iyileşme sürecinde herhangi bir sorun yaşamadığı ..