Halluks Valgus Nedir?

Halluks valgus nedir?
Halluks valgus, ayak başparmağında görülen şekil bozukluğuna denilmektedir. Ayakta başparmağın hemen yanında, dışarı doğru bir çıkıntının ya da şişliğin görülmesi ile oluşur. Estetik olarak hoş bir görüntü değildir, kişiler bu nedenle rahatsızlık duyabilmektedir. Estetik görüntünün yanı sıra; günlük yaşamı da oldukça kısıtlayan bir durumdur. Tedavi edilmez ise tüm ayağı kapsayan bir sorun haline gelebilir. Kadınlara nazaran, erkeklerde daha sık görülmektedir.
Halluks valgusun belirtileri nelerdir?
Halluks valgusun en önemli belirtisi, ayakta başparmağın yanında görülen çıkıntı şeklindeki şişliktir. (İlk zamanlar şişlik çok küçüktür) Ayağın görünümünün bu şekilde değişmesiyle birlikte, bu şişlik üzerinde ağrılar da seyreder. Ayakkabı giyildiği zaman bu ağrılar artar. İlk etapta belki bu ağrı, umursanmayabilir ancak ilerleyen zamanlarda ağrı artarak devam eder. Şişlik ve başparmak bölgesinde kızarmalar görülür. Bu kızarmalar, daha sonra kendisini kemik çıkıntısı ile belli eder. Gerekli kontrolleri yaptırıp önlem alınmazsa; başparmak içe doğru girerek diğer parmakların yapısını bozar. İlerleyen durumlarda ise, tüm ayağı kapsayan bir sorun haline gelir.
Neden olur?
Ailede birisinin ayağında kemik çıkıntısı mevcut ise ihmal edilmeden kontrolleri yaptırılmalıdır. Çünkü genetik faktörler halluks valgusta önemlidir. Ayağınızı basış şekliniz ayak kemik çıkıntısını tetikleyebilmektedir. Halluks valgusun kadınlarda görülmesinin en büyük nedeni, yanlış ayakkabı seçimleridir. Sivri burunlu ve yüksek topuklu ayakkabılar bu ayak çıkıntılarının nedeni olabilmektedir.
Halluks valgusta tedavi yöntemleri nelerdir?
Halluks valgusu düzeltmek için 3 tane yöntem mevcuttur.
- Aparatlar ile düzeltme
- Çeşitli ayak egzersizleri yapma
- Ameliyat yöntemi
Aparat tedavisinde ayak için çeşitli aygıtlar kullanılır. Bu takılan aparatlar genellikle gece kullanımı içindir. Ama gün içerisinde kullanmanız da mümkündür. Düzenli kullanıldığında bu aparatlar, ayağın şekil almasını sağlayarak mevcut kemik eğriliğini düzeltebilir.
Egzersizler işe yarıyor!
Çeşitli egzersizler ile de ayak deformasyonlarından kurtulabilirsiniz. Bu sayede ağrılardan kurtulmak mümkündür. Doktor kontrolünde belirlenen bu egzersizleri TV karşısında ya da otururken bile yapabilirsiniz.
Erken teşhis önemli!
Ayak kemiği çıkıntısında erken teşhisin önemi büyüktür. Bu nedenle geç kalmadan bir Ortopedi ve Travmatoloji doktoruna görünmenizde fayda vardır. Kemiğin çıkıntısı ve ağrının şiddeti ne kadar az ise tedavisi de ona göre şekillenir. Tedaviye geç kalındığında ameliyat kaçınılmazdır. Ameliyat ile genellikle kesin çözüme kavuşmak mümkündür.
Benzer Yazılar
Osteoporoz, diğer adı ile kemik erimesi; zamanla kemik kalitesinin
Çocuklarda kalça eklemlerinde gelişimler sorunların görüldüğü bir rahatsızlıktır. Daha gevşek bir eklem ile dünyaya geldiklerinde görülür.
Kişi adımını atarken, vücudun ağırlık merkezini kontrol altında tutmalıdır.
Osteomiyelit; enfeksiyon nedeniyle kemik iliği ve çevresindeki kemiğin iltihaplanmasına verilen isimdir.
Herhangi bir spor dalı ile uğraşmak; yaşanabilecek kas ve eklem rahatsızlıklarından korunmak
Skolyoz konusunda anne babaların çok dikkatli olmaları gerekir. Erken tanı için çocukların aileleri tarafından çok sıkı ve düzenli kontrol edilmeleri çok önemlidir.
Doğru ayakkabı ile çocuğunuzun ayak sağlığını koruyarak, sakatlanma riskini de en aza indirebilmeniz mümkün.
Eğer hemen fark ettiyseniz; doktorunuzun da önerdiği egzersizlerle, 6 ay kadar bir süreyle boyun eğriliklerini düzeltebilirsiniz.
Hareketsizliğin yol açtığı sağlık sorunları, spor yaparak önlenebilir. Ama bu esnada kazaların meydana gelmemesi için birtakım tedbirler alınmalıdır.
“Hiçbir ekipman gerektirmeyen, evde veya dışarıda yeni başlayan herkesin rahatlıkla yapabileceği denge egzersizleri; yalnızca kas-iskelet sistemi değil, tüm sağlığımız için faydalıdır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaya Hüsnü Akan, denge ile alakalı merak edilenleri açıkladı.