Hamilelik Döneminde Nefes Egzersizlerinin Önemi
![Hamilelik Döneminde Nefes Egzersizlerinin Önemi](/upload/icerik/hamilelik-doneminde-nefes-egzersizlerinin-onemi_20220418084154.jpeg)
Gebelikte uygulanan nefes egzersizlerinin önemi
Gebelik esnasında gözlemlenen nefes darlığı, en sık rastlanan şikayetlerden bir tanesidir. Aylar geçtikçe; rahimdeki büyümeye bağlı karın ve göğüs boşluklarını ayıran diyafram kası yukarı doğru itilir, bunun sonucunda göğüs boşluğu sıkışabilir. Sık sık nefes darlığı ve nefes nefese kalma gibi sorunu olan birçok anne adayına rastlanabilmektedir. Gebelikte nefes egzersizlerinin önemi tam da bu noktada daha belirgin olmaya başlar.
Nefes egzersizi yapan anne adayları gevşemeyi öğreniyor
Solunum egzersizlerinin anne adayındaki nefes kontrolünü sağlamasıyla sağlıklı bir şekilde ıkınabildiğini söyleyebiliriz. Gevşeme egzersizleri; doğumun ağrısız döneminde, anneye nasıl gevşeyeceğini öğretir, bebeğinin doğumunda gereken enerjiyi sağlayarak, gücünü kontrollü ve yararlı bir şekilde kullanmasına destek olur.
Nefes egzersizleri duruş bozukluklarını önlüyor
Anne adayında kilo artışına bağlı vücudun duruşu da değişiklik gösterebilir. Duruşun değişmesi; bel ve sırt ağrılarını da beraberinde getirebilir. Nefes egzersizleri şu maddeler sebebiyle önemlidir:
- Hamilelik döneminde gelişen duruş bozukluklarını önlemek
- Sırt ağrılarını azaltmak
- Doğum esnasında gereken solumayı ve gevşetmeyi öğrenmek
- Karın kaslarının elastikiyetini ve kuvvetini artırmak
- Anneyi ruhsal yönden doğum olayına hazırlamak
- Anne adayının doğuma bilinçli bir şekilde yardımcı olmasını sağlamak ve doğumunu kolaylaştırmak
Egzersizlere ne zaman, kiminle başlanmalıdır?
Hamileliğin 3. ayından sonra egzersiz programı planlanmalıdır. Günde 1 kez, 5’er tekrar şeklinde başlanmalı ve doğum anına kadar devam ettirilmelidir. Kadınlar psikolojik ve fiziksel açıları düşündüğümüzde her biri birbirinden farklıdır. Bu yüzden, her gebenin bir fizyoterapist tarafından değerlendirilmesi ve bu şekilde egzersiz programının planlanması gerekir.
Doğum öncesi yapılan egzersizler nelerdir?
- Solunum egzersizleri: Derin karın solunumu, derin göğüs solunumu ve gırtlak solunumudur.
- Gevşeme egzersizleri: Sırt ve bel ağrılarını azaltmak amacıyla planlanan egzersizlerdir.
- Kegel egzersizleri: İdrar kesesi, rahim ve kalın bağırsağın son bölümünü desteklemekte olan kas grubunun çalıştırılmasına yönelik uygulanan egzersizlerdir.
Benzer Yazılar
Beta-HCG hormonu seviyesinden yararlanılarak kan ve idrar incelemesi ile yapılan testler, hamilelik hakkında kesin bilgi verse de bu gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlediği anlamına gelmez.
Prolaktin, halk arasında süt hormonu olarak da bilenen, gebelik sürecinde anne vücudunun süt üretmesini sağlayan önemli bir hormondur.
Tıp alanındaki gelişmeler sayesinde klasik cerrahi uygulamaları yerini; daha küçük yara izi ve daha az ağrı ile sonuçlanan laparoskopik cerrahiye bıraktı.
Sütüm gelmiyor endişesiyle hemen mamaya başlamak doğru değil.
Genital estetik, dış genital organların kendi içerisindeki bölümlerinin birbirine daha uyumlu hale getirilmesi işlemidir. Bölümlerin birbirine olan uyumsuzlukları, hastalarda sıklıkla estetik açıdan sorunlar yaratabilmektedir. Oluşan bu sorunlar genital estetik ile düzeltilebilmektedir.