Hamilelikte İdeal Kilo Alımı Ne Kadar Olmalı?

Hamilelikte İdeal Kilo Alımı Ne Kadar Olmalı?
Hamilelikte ideal kilo alımı olarak bir değerlendirme yoktur. Annenin kilo alma durumu kişiye bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Kısacası, her anne adayının başlangıçtaki kilosuna bağlı olarak değişebilmektedir. Kişinin hamilelik döneminin başında boyun kiloya olan oranına göre hesaplanmaktadır. Buna vücut kütle indeksi denilmektedir.
Vücut kütle indeksinin hesaplaması; kilogram olarak kilonun, metre olarak boyunun karesine bölümüdür. Örneğin; kişi 55 kilo, boyu 1.60 metredir. 55 / 1.60 x 1.60 şeklinde hesaplanmaktadır. 55’i 160’ın karesine bölündüğünde sonuç olarak 21 çıkmaktadır. Bu sonuç, ortalama bir kiloda hamile kaldığını göstermektedir.
- 18.5’ten vücut kitle indeksin düşük ise; kişi çok düşük kiloda hamile kalmış demektedir. Buna bağlı olarak hamilelik süresince ortalama olarak 12 ile 18 kilo aralığında alması gerekmektedir.
- Vücut kütle endeksin 18.5’tan az ise; düşük kilo ile hamile kalmışsın demektir. Bu yüzden hamileliğin boyunca ortalama 13 ila 18 arasında kilo alman gerekir.
- Vücut kütle endeksin 18.5 ila 26 arasında ise ortalama kilo ile hamile kalmışsın demektir. Bu yüzden hamileliğin boyunca ortalama 11 ila 16 kilo alabilirsin.
- Vücut kütle endeksin 26 ila 29 arasında çıktıysa kilolu hamile kalmışsın demektir. Bu yüzden hamileliğin boyunca 7 ila 11 aralığında kilo alman uygundur.
- Vücut kütle endeksin 29’dan büyük çıktıysa fazla kilolu hamile kalmışsın demektir. Bu yüzden hamileliğin boyunca en az 6,8 kilo alman gerekebilir. Üst sınır için doktoruna danışmalısın.
En Çok Hangi Ayda İştah Artar?
Yaklaşık 5. ayda hormonların etkisiyle iştah açılmaya başlar. Hamilelik tamamen kişiye özgü özellikler barındırır, fakat herkes için ortalama derecede geçerli olan bazı durumlar vardır. Bunlardan biri pek çok anne adayında görülen mide bulantıları, kusma ve buna paralel olarak ortaya çıkan iştahsızlıktır. Mide bulantısı ve kusma genellikle ilk 3 ayda yaşanır, bu bulantılar sabahları ortaya çıkar, bazı hamilelerde gün boyu devam edebilir. Bu dönemde anne adayının koku almayla ilgili duyuları hassaslaşır ve genelde kötü koku aldığını düşünür. İkinci 3 aylık dönemdeki iştahsızlık ise sindirim sisteminde meydana gelen yavaşlamadan kaynaklanır. Sindirim sistemi hızlı çalışmadığından anne adayı sık yemek yemek istemez. Son 3 aylık dönemde yaşanan iştahsızlık bebeğin mideye baskı yapmasından kaynaklanır. Bebek devamlı mideye baskı yaptığı için anne adayı az da yese doymuş gibi hisseder. Genel olarak 5. ayın tamamlanmasıyla anne adayının artık yemek yeme isteği normale döner. Ancak bu dönemde kontrolsüz yemek yeme isteği de ortaya çıkabilir.
Benzer Yazılar
Kanser ve tedavi süreci, cinsel birliktelikte gerekli olan; arzuyu, uyarılma duygusunu ve orgazm hazzını etkileyebilmektedir.
Birçok farklı neden bulunmakla birlikte en sık karşılaşılan durum doğumsaldır.
Gebelik kolestazı, çok sık görülmemek ile birlikte anne adaylarında yaygın kaşıntı şikayetiyle ortaya çıkmaktadır.
Sütüm gelmiyor endişesiyle hemen mamaya başlamak doğru değil.
Kadın bireylerde ilk adet kanaması, genellikle 12 yaşında görülür. Menstrüasyon döneminde, uterus kendisini yeniler ve vajinadan dışarıya atar. Ortalama 2 ila 4 gün devam eden bu süreç, iç yüzeyi hamilelik için hazırlar.
Genital bölgedeki kuruluk ve temizlik enfeksiyonu önlemek yolunda yardımcı olacaktır.
Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer.