Hamilelikte Plasenta Previa Hayati Tehlike Taşıyor!

Plasenta previa nedir?
Plasenta previa, bebeğin eşi olarak bilinen plasentanın rahim içinde doğum kanalını kapatacak şekilde yerleşmesi durumudur. Plasenta previa anne ve bebek için önemli ve hayati tehlike arz edebilecek kadar ciddi bir durumdur. Normal şartlarda bebeğin beslendiği kordonun bir ucu bebeğin göbeğinden vücuduna girerken bir diğer ucu da bir tabak şeklinde annenin rahmine yapışır. Bu şekilde bebeğin beslenmesini sağlar. Bu normal şartlarda rahmin ağzı değil diğer bölgelerine yapışması gerekir. Bazen istenmeyen şekillerde rahmin ağzına yapışmış olabilir. Bu da gebeliğin büyümesi, sancıların başlaması, bebeğin çıkmak için rahim ağzını zorlaması ile birlikte ciddi kanamalara yol açabilir. Böyle bir durumda annenin ve bebeğin hayati tehlikesi artar.
Plasenta previanın tanısı
Plasenta previa, ultrason ile mutlaka tanısı konulabilecek bir durumdur. Plasenta previanın kaç haftada çıktığı oldukça önemlidir. Çünkü plasenta previanın çeşitleri vardır. Rahim ağzının tamamen tıkanması, bebeğin plasentasının aşağı yerleşimi ve bir kısmının sadece rahim ağzındaki açıklığın bir kısmını kapadığı gibi durumlar vardır. Öncelikle mutlaka uzman bir Kadın Hastalıkları ve Doğum doktoru tarafından tanısının konulması gerekir. Anne adayında böyle bir rahatsızlığın tanısı konuldu ise normal doğum yapma olasılığı mümkün değildir.
Plasenta previa hastalığının risk faktörleri
Daha önce 2-3 kez sezaryen geçirmiş veya bir miyom ameliyatından dolayı rahimde bir cerrahi işlem yapılmış ise Plasenta previa için bir risk faktörü yaratmış olunuyor. Bu durumda olan hastaların daha dikkatli incelenmesi gerekir. Plasenta previa hem rahim ağzını tıkayabilir aynı zamanda o damarlar normalde doğum ile birlikte kolayca ayrılması gerekirken bazı durumlarda halk değimi ile rahim içine yapışmış olabilir. Bu durumların hepsinde gebelikten önceki ultrason incelemeleriyle mutlaka ortaya konulmalıdır. Ayrıca, sezaryen olacak hasta için mutlaka gerekli önlemler alınmalıdır.
Benzer Yazılar
Hemen hemen kadınların çoğunluğunda görülen vajinal enfeksiyonlar; koku, yanma ve akıntılar ile kendini belli ediyor.
Kemik sağlığı için düzenli olarak, kemik mineral yapısını destekleyici multivitaminler kullanın.
Birçok kadın günümüzde doğum kontrol yöntemi olarak doğum kontrol haplarını kullanmaktadır.
Kısaca AMH olarak bilinen Anti Müllerian Hormonu kadınlardaki yumurtalık rezervinin kalitesini gösteren bir hormondur.
Birçok farklı neden bulunmakla birlikte en sık karşılaşılan durum doğumsaldır.
Hamilelik döneminde, vücudun ihtiyacının arttığı minerallerden birisi de kuşkusuz ki magnezyumdur!
Hamilelikte çok sık görülen komplikasyonlardır. Kadınlar, hamile olduğunun farkında
Epidural doğum, normal doğum planlanan gebeliklerde anne adayının doğum işleminde duyduğu ağrıları ciddi anlamda azaltarak doğum eyleminin gerçekleşmesini sağlayan destekleyici anestezi yöntemidir.
Prolaktin, halk arasında süt hormonu olarak da bilenen, gebelik sürecinde anne vücudunun süt üretmesini sağlayan önemli bir hormondur.