Her 3 Kadından Birinde Aynı Sorun Var
Her Üç Kadından Birinde Aynı Sorun Var!
Rahimde bulunan genellikle iyi huylu halde seyir eden miyom; kadınlarda yaygın olarak sık görülüyor. 3 kadından biri miyom olma riskinde. Belirti vermeyen miyomlar ileriki seviyelerde diğer bazı organlara da zarar verebiliyor. Miyomların oluşma nedenleri kesin olarak bilinmese de, orta yaşlı kadınlarda daha sık görüldüğü gözlemlenmiştir. Rahim içinde veya rahim dışı bölgede oluşabiliyor.
Miyomlar Tedavi Edilmezse Sorunlar Büyüyebiliyor!
Miyomlar alınmadığında büyüyebiliyor veya hastanın diğer organlarına baskı yapabiliyor. Bu durumda karında oluşan baskı ile bağırsaklarda işlevler bozulabiliyor. Bu işlevler ile birlikte idrar torbasında sıkışma oluyor. Hastada sık sık idrara çıkma isteği uyanıyor.
Cerrahi İşlemler Hangi Aşamada Gerekiyor?
Önce hastanın şikayeti dinlenir, gerekli tetkikler yapılır; ultrason ile tanı konulur. Bu tanı ile hastanın cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyup duymadığı değerlendirilir. Hastaların şikayette bulunduğu birtakım konular var. Bunlar:
Düzensiz olarak ilerleyen adet kanama döngüsü. Çok ileri kontrol edilemeyen kanamalarda cerrahi işlemler gerekebiliyor.
Rahim içine yakın olarak büyümüş miyomlar ileri seviyede hamile kalmada sıkıntı yaratabiliyor. Bu yüzden erken tanı ile cerrahi işlemle tedavi edilebiliyor.
Hamilelikte Miyom Tedavisi
Hamilelikte dönemindeki annede eğer miyom teşhisi konmuşsa ; sayı yoğunluğuna, büyüklük oranına ve konumuna göre erken doğum veya sezeryan annede kanama riskini çoğaltıyor. Miyomlar hormonlar hamilelikte gelişen hormonlar nedeniyle büyüyebilir. Bu büyüme ağrılara sebep olabilir. Hamilelik sırasında miyomlar alınabilir. Fakat kanama riskini daha çok arttırırsa miyom alımı daha sonra tedavi edilebilir.
Miyom Kısırlık Yapar Mı?
Rahim içerisinde olan miyomlar kısırlığa sebebiyet verebilir. Genellikle çocuk sahibi olamayan kadınların yüzde 2 sinde kısırlığın nedeni miyomlardır. Miyomlar yumurtanın rahimde kalmasını ve tutunmasını veya spermin yumurtaya gelmesini engelleyebilir.
Miyomlar Düşüğe Neden Olur Mu?
Miyomu bulunan kadınlarda düşük olma ihtimali yüzde 40 gibi oranlara erişebilir. Rahmin kanlanmasında ve dokusunda oluşan bozukluklar hamileliğin erken dönemlerinde düşüğe neden olabilirler. Düşüşün sebebi olarak miyomların büyümesiyle bebeğin gelişimini engellemesini gösterebiliriz. Miyom sebepli düşüş yaşayan hastaların büyük oranı cerrahi müdahaleler sonrasında sağlıklı bir şekilde çocuk sahibi olabilirler.
Benzer Yazılar
Hamilelik Döneminde Nefes Egzersizlerinin Önemi
Gebelik takibinde çok sık kullanılan bir testtir. Bebeğin anne karnındaki iyilik halini değerlendirmede kullanılan teste nonstress test denir.
Bazı durumlarda kadınlar hamile olmamalarına rağmen kendilerini hamile gibi hissetmektedir. Bu durumda gebelik belirtileri aynı şekilde yaşanmaktadır. Çok ilginç bir hastalık olan yalancı gebelik yaşayanlar gebelik belirtilerini aynı şekilde hissetmektedir.
Riskli gebelik, anne ve bebek hayatlarını tehdit eden çok önemli bir problemdir. Bazen gebelik takibinde riskli bir hale gelir, bazen de anne adayının daha önceki sağlık problemlerinden dolayı en başında gebelik riskli başlar.
Tıp alanındaki gelişmeler sayesinde klasik cerrahi uygulamaları yerini; daha küçük yara izi ve daha az ağrı ile sonuçlanan laparoskopik cerrahiye bıraktı.
Cerrahi müdahale olmadan bebeğin dünyaya gelmesidir. Bebeğin yaklaşık dünyaya gelmesi 14 saat sürmektedir.
Gebelik sürecinde hızla büyüyen bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması ve anne adayının doğum esnasındaki kan kaybına karşı direncinin artırılması amacıyla kalp ve dolaşım sisteminde bazı değişiklikler gözlemlenir
Döllenen yumurtanın yerleştiği, büyüdüğü ve doğum zamanına kadar gelişmesini sağlayan organa rahim denir.