Herpes Nevraljisi Nedir?

Herpes nevraljisi nedir? Neden olur?
Nevralji, bir veya daha fazla sinirde hissedilen ağrıyı tanımlar. Bazı tür nevraljiler, Herpes enfeksiyonu yani zona hastalığı sonucu ortaya çıkabilir. Halk arasında gece yanığı olarak da bilinen ve şiddetli ağrılara yol açan zona; su çiçeği hastalığına neden olan “varisella zoster” adlı virüsün meydana getirdiği sinir iltihabıdır. Suçiçeği enfeksiyonu sonrasında etken virüs kişinin sinir sistemine yerleşerek uzun yıllar pasif şekilde yaşayabilir. Vücut savunma sisteminde olan herhangi bir zayıflama sonucu uykudaki bu virüsler aktif hale geçerek kaşıntılı ağrılı lezyonlara sebep olurlar.
En yaygın olarak 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülmekle birlikte daha önce suçiçeği geçirmiş olan her yaştan insanda bir ya da daha fazla kez ortaya çıkabilir. Henüz sulu aşamada iken zona ile temas eden suçiçeği geçirmemiş kişilere de bu hastalık bulaşabilir. Zonayı ortaya çıkaran en önemli etmenler bağışıklık sistemini zayıflatan grip, zatürre, ameliyatlar, güneş yanıkları, travma, kanser, kemoterapi, radyoterapi tedavisi almak ve aşırı stres gibi durumlardır.
Ağrı ortaya çıkan ilk bulgudur!
Herpes zoster, zona hastalığının tıp dilindeki adıdır. Zona başlangıcında hissedilen semptomlar genelde ilgili bölgede ağrı ve yanma hissi şeklindedir. Ağrı hissi, vücudun tek bir bölgesinde, küçük alanlarda meydana gelmekte olup yarım kuşak tarzındadır. Daha sonra bu ağrı bölgesinde küçük içi sıvı dolu sivilcemsi (veziküller) yapılar ortaya çıkar. Aynı bölgede şiddetli ağrı yanma ve kaşıntı da olur. Varisella zoster virüsünün yol açtığı bu veziküller, aslında içi su dolu küçük keseciklerin olduğu bir enfeksiyondur. Ağrı ilk ortaya çıkan ve ne yazık ki son kaybolan bulgudur. Bu dönemde zona ağrısı; kalp ağrısı, apandisit, migren gibi hastalıklarla karışabilmektedir. Ağrıya, deride duyarlılık, ateş ve halsizlik de eşlik edebilir. Uçuk virüsünün yaptığı deri döküntüleri de meydana gelebilir.
Zona virüsü, uçuk ağrısı olarak da kendini gösterebilir. Sırt, göğüs, karın, kalça, kol, bacak, boyun, baş ve yüz bölgeleri zona hastalığının en çok etkilediği bölgeler olup bu bölgeler arasında en çok göğüs ve baş bölgesinde görülür. İlk 24-48 saat içinde anti-viral tedavi erken iyileşmeyi sağlayabilmekte, komplikasyonları önleyebilmekte ve sonrasındaki gözlenebilecek ağrı süresini azaltabilmektedir. Deri döküntüsünün doktorun önereceği şekilde bakımı gerekebilir. İstirahat ve sıvı alınması iyileşmeye katkıda bulunmaktadır.
Zona hastalığı tedavisi nasıldır?
Zona hastalığının sebep olduğu şiddetli ağrı tedavisinde ilk seçenek tabi ki ilaç tedavisidir. Ancak, ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda omurilik pili oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Omurilik pili tedavisi öncesi yapılacak test uygulaması girişimin başarı şansını arttırmaktadır. Zona ağrısı tedavisinde oldukça başarılı olan omurilik pili hakkında daha ayrıntılı bilgi için Nöromodülasyon Merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
Benzer Yazılar
Beyin tümörlerinde, doktora en sık başvuru sebebi baş ağrısıdır.
Genel olarak daha önce bel fıtığı omurilik darlığı veya kaması nedeniyle ameliyat olan kişilerin şikayetlerinin belirli süre içerisinde geçmemesi veya daha kötüye gitmesi olarak açıklayabiliriz.
Bel ve sırt bölgesinde ağrı, uyuşma hissizlik gibi belirtilerle kendisini gösteren belde omurilik kanalı daralması neden olur? Omurlarımız; omurilik ve sinir lifleri adı verilen yapılarının korunmasını sağlayan kemik yapılardır.
İdrar kaçırma her türlü kontrol edilemeyen ve istenmeyen idrar tutamama durumuna genel olarak verilen isimdir.
Baklofen pompası; çeşitli sebeplerle uzuvlarda (kollarda bacaklarda) ve/veya gövdede gelişen ve ilaç tedavisine yanıtsız istemsiz katılık ve kasılmalarda (spastisite) kullanılan bir tür otomatik ilaç salınımı sağlayan bir cihazdır.
Buerger hastalığı atardamarların yapısında tıkanma ve hasar oluşumu ile ortaya çıkan bir hastalıktır.
Pelvik bölge, kadınlarda üreme fonksiyonları için oldukça önemli organların bulunduğu bir bölgedir. Bu bölgede meydana gelen problemler pelvik ağrı olarak nitelendirilmektedir.
Kanser tedavisi gören hastalarda şiddetli ağrı görülebilir. Kanser hastalığının ileri evlerinde veya tekrarlamış kanser hastalıklarında hastanın hissettiği ağrı oldukça yükselebilir.
Beyni saran zarların neden olduğu, yavaş büyüyen ve çoğu zaman iyi huylu olan tümörlere meninjiyom adı verilmektedir. Beyin içinden kaynaklanmadığından dolayı, teknik olarak beyin tümörü değillerdir. Fakat, büyüyerek beynin üzerinde baskı yaratıp bazı belirtilerin görülmesine yol açabilir.
Hipofiz bezi birçok hormonun salgılanmasından sorumlu olup, beyinde yer almaktadır.