İdrarda Kan Görülmesinin Nedenleri Nelerdir?

İdrarda görülen kan, mesane kanserinin habercisi olabilir!
Pek çok sağlık sorununun kaynağı olabilecek idrardaki kan, mesane kanserinin en önemli belirtisidir. İlk belirtisi idrarda kan olan mesane kanseri öncesi kanama, çoğu zaman sancısızdır. Bu kanamalar; idrarın tamamında olabileceği gibi kan pıhtısı şeklinde de olabilir. Gözle görülmeyen, fakat idrar tahlili ile tespit edilen kanamaların da mesane kanseri belirtisi olabileceğini söyleyebiliriz. Kanamaya eşlik eden diğer durumlar ise şunlardır:
- Sık idrara çıkma ihtiyacı.
- İdrarı tutamama ve acillik hissi.
- Pıhtıdan dolayı idrar yaparken zorlanma ve idrar yapamama durumu.
- Daha ilerleyen mesane tümörlerinde; ağrı ve kilo kaybı.
Erkek bireyler daha fazla risk altında!
Mesane kanseri, kadınlara göre erkeklerde daha çok görülür. Genellikle 50’li yaşlardan sonra gelişen mesane kanserinin; sigara içen bireylerde, içmeyen bireylere göre yaklaşık 2,5 kat daha fazla görüldüğünü söyleyebiliriz. Tütün ürünlerini kullanmanın yanı sıra; kimya ve boya sanayi gibi meslek gruplarında çalışan bireylerin de mesane kanserine yakalanma risklerinin yüksek olduğu unutulmamalıdır.
Mesane kanserinden korunmak için neler yapılmalıdır?
Mesane kanserinden korunmak için öncelikli olarak tütün ürünlerinden uzak kalınmalıdır. Bunun yanı sıra; yaşam tarzını hareketlendirmek ve olabildiğince sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. İşlenmiş ve katkı içeren maddelerden uzak kalınması ve bol sıvı alımı ile idrarı vücutta tutulmayarak atılması çok önemlidir.
Böbreklerden süzülen idrarı vücuttan uzaklaştıran mesane, idrarın son durağıdır. Tuvalete gitmeyi bekletmek; vücuttan uzaklaştırılması gereken idrarın mesanede daha çok kalmasına ve toksik maddeler ile temasına neden olur. Bu sebeple; idrara çıkma ihtiyacı ertelenmemelidir.
Düzenli olarak idrar tahlili yaptırın…
Mesane kanserinin en önemli belirtisi olduğunu söylediğimiz idrarda görülen kan; gözle görülebiliyor olmanın yanı sıra, gözle görülemeyecek kadar mikroskobik boyutta da olabileceği için rutin idrar tahlilleri ihmal edilmemelidir. Şüphe uyandıran durumlarda ultrason ve diğer görüntüleme yöntemlerinden de yararlanılarak, mesane tümörünün olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Kanaması mevcut, ancak radyolojik görüntüleme yöntemleri ile tümörü tespit edilemeyen hastalarda ise sistoskopi uygulanır. Bu yöntem ile idrar yolu ile prostat bölgesi kontrol edilir; eğer gerekli görülürse de parça alınır.
Benzer Yazılar
Halk arasında su fıtığı olarak bilinen hidrosel; torbaların şişmesi ve su toplaması anlamına gelir. Özellikle yeni doğan bebeklerde yaygın bir şekilde görülür.
Testisler anne karnında gelişirken böbrek bölgesinde oluşur. Testisin damar ve sinirleri böbrek bölgesinden gelir. Yani uzun bir sap ile aşağıya iner. Bu yerleşme tam anlamıyla olmayabilir. Herhangi bir yerde takılı kalır.
Böbreküstü bezleri böbreklerin üzerinde yer alan sarımsı endokrin sistem hormonlarını üreten bezlerdir.
Testisi saran zarların içerisinde bulunan sıvı miktarlarının artarak, testis torbalarında çok fazla su birikmesine denir.
Prostat hastalığı genellikle ilerleyen yaşlarda idrar yollarında görülen, idrar kesesinin alt kısmında mesane çıkışanda bulunan idrar kanalının etrafına..
Tifo, sistemik bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalığa Salmonella typhi bakterisi sebep olur. İnsanlara özgü olan bu hastalıkta; karın ağrısı, yüksek ateş, şuur bulanıklığı, baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkar.
Orta yaşların sonuna doğru erkeklerde görülme riski artmaya başlayan prostat büyümesi, zamanında tedavi edilemezse böbrek yetmezliğine kadar giden bir dizi sağlık problemine neden olabilir.
Prostat ameliyatları sonrasında idrar kaçırma olayları olasıdır. Prostat tedavilerinde önemli olan hücrenin kanserli olup olmadığı veya bu tedavi boyunca uygulanan tedavilerdir.