Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Kalp Romatizması Hakkında Merak Edilenler!

Kalp Romatizması Hakkında Merak Edilenler!

Kalp Romatizması Nedir?

Kalp romatizması, üst solunum yollarında görülen hastalıklardan sonra eklemlerde oluşan iltihaplanmanın kalbe ulaşarak kalp kapağında iltihaplanmaya yol açması ile oluşur. Bu iltihaplanma sonucunda kalp kapağı daralır ve kalp romatizması meydana gelir.

Kalp Romatizmasının Nedeni Nedir?

Kalp romatizması genellikle ve bademcik ve boğaz gibi üst solunum yollarında meydana gelen hastalıkların iyi tedavi edilememiş olmasından kaynaklanır. Eklemlerde meydana gelen romatizmaların da tedavisi iyi sağlanamaz ise iltihap, kalp kapakçığına ulaşarak rahatsızlığa neden olur.

Belirtileri Nelerdir?

Kalp romatizması yavaş ilerleyen ve kendisini hemen belli etmeyen bir hastalıktır. Morarma şikayetleri, eller ve ayaklarda üşüme, nefes darlığı, öksürük ve yorgunluk hissi olarak sıralanabilir. Bunların haricinde kişilerde mide bulantısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, düşük ya da yüksek kan basıncı, düşük ya da yüksek nabız kalp romatizmasının belirtilerindendir. Erken dönemde bu belirtiler hastalarda kaybolabilir. Ancak tedavisi iyi sağlanmaz ise, kalp harabiyetine sebep olarak yıkıcı sonuçlara neden olabilir.

Kalp Romatizması Daha Çok Kimlerde Görülür?

Kalp romatizması genellikle, çocuklarda görülür. Enfeksiyon çocukluk yaşlarında yani 5-15 yaş aralığında sık gözlemlenmektedir. Çocuklardan sonra ise, en çok kadınlarda görülür. Ancak akut romatizmal hastalık geçiren bireylerde cinsiyet ayırmaksızın yüzde 50 oranında görülmektedir.

Ciddi Hastalıklara Neden Olabilir!

Kalp romatizması teknolojinin ve sağlık hizmetlerini iyi gelişmediği ülkelerde hala, kalp kapağı hastalıklarına neden olmaktadır. Nefes darlığı, morarma, çarpıntı gibi belirtiler ile kendisini gösteren kalp romatizması büyük eklemlerde ağrı, şişlik ve kızarıklıklar olarak devam eder. Artrit diye geçen bu eklem hasarları iyileşebiliyor olsa da kalp ve beyinde tutulmalarından sonra kalıcı hasarlar görülebilir.

Önleminizi Alın!

Toplu alanlarda enfeksiyonların ve hastalıkların yayılması daha kolaydır. Üstü solunum yollarına bağlı olarak gelişen bu hastalık, hava yolu ile bulaşabilmektedir. Kalabalık alanlarda bulunmamanız veya bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmanız hastalığa yakalanmamanız açısından önemlidir. Sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonlarının tedavisi ihmal edilmemelidir. Doktor kontrolünde hastalığın kesin çözümü sağlanmalıdır.

Tedavisi Nedir?

Uzman doktor kontrolünde yapılan bir muayene sonrasında, gerekli tetkikler yapılarak tanı konur. Hastalığın tedavisi bu test, tahlil ve ultrasonlar sonrasındaki bulgulara göre şekil alır. Tedavide erken teşhis önemlidir. Erken dönemde doktora gittiğiniz takdirde kullanacağınız ilaçların dozu ve süresi daha kısa olacaktır. Erken dönemde yapılacak koruyucu tedaviler sayesinde, kalp kapak harabiyetinden daha az hasarla kurtulmak mümkün olacaktır. Bu nedenle belirtilerini hissettiğiniz anda doktora gitmeyi ihmal etmeyin.

 

 

 

Benzer Yazılar

Kalp Romatizması Hakkında Merak Edilenler!
Kalp Romatizması Hakkında Merak Edilenler!

Kalp romatizması, üst solunum yollarında görülen hastalıklardan sonra eklemlerde oluşan

Devamı

Grip Aşısı Kalp Krizi Riskini Azaltıyor!
Grip Aşısı Kalp Krizi Riskini Azaltıyor!

Grip aşısı gribe yakalanma riskini azaltarak grip olsak da hastalığı hafif geçirmemize olanak sağlar.

Devamı

Doğumsal Kalp Hastalıklarının Çeşitleri Nelerdir?
Doğumsal Kalp Hastalıklarının Çeşitleri Nelerdir?

Anne karnındaki bebeğin organları; gebeliğin ilk 8 haftasında gelişirken, doğumsal kalp hastalıkları da bu süreçte ortaya çıkar.

Devamı

Kawasaki Hastalığına Dikkat!
Kawasaki Hastalığına Dikkat!

Kawasaki hastalığı, ilk kez 1967 yılında Japonya’da genç bir doktor, Tomisaku Kawasaki tarafından keşfedildi. Başta Japonya olmak üzere hastalık en sık Asya ülkelerinde görülmektedir.

Devamı

“Güneş Yanıkları Çocuklarda Cilt Kanseri Riskini Arttırır”
“Güneş Yanıkları Çocuklarda Cilt Kanseri Riskini Arttırır”

Güneş yanıkları çocuklarda dahi, cilt kanseri riskini arttırır, bu nedenle güneşte her 2 saatte bir güneş kremini tekrar sürünüz.

Devamı

Sıcak Havalarda Kalbe Dikkat!
Sıcak Havalarda Kalbe Dikkat!

Hava çok sıcak olduğunda vücudumuzu soğutmak için terleriz, bu nedenle her zamankinden daha fazla sıvı kaybederiz.

Devamı

Tilt Testi Nedir?
Tilt Testi Nedir?

Bilincin kısa süreli olarak kaybolmasına bayılma denir.

Devamı

Miniklerin Kalbini Koruyun
Miniklerin Kalbini Koruyun

Kalp hastalıkları, her ne kadar ileri yaş hastalığı olarak bilinse de çocuklarda da kulak arkası edilmeyecek kadar fazladır.

Devamı