Karbondioksit Anjiyografi İle Hayata Tutundu
Aort atar damarında ciddi genişleme olan 64 yaşındaki Ziya H., böbrek fonksiyonları çok yüksek olduğu için anjiyo olamıyordu. Gittiği hastanelerde bir şey yapılamaz denilerek kaderine terkedilen Ziya H. şifayı Okan Üniversitesi Hastanesi’nde buldu. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Burçak Gümüş tarafından Türkiye’nin sayılı yerlerinde yapılan Karbondioksit Anjiyografi işlemiyle böbrek fonksiyonları bozulmadan tedavi edilen Ziya H. şifa ile taburcu oldu.
65 yaşındaki iş adamı Ziya H. bir seyahat dönüşü karın ağrısı ve kusma şikayetiyle doktora gitti. Vücudun en büyük atar damarı olan aortunda genişleme olduğu belirlenen Ziya H., tehlike arz eden bir damar yırtılması riski ile karşı karşıyaydı. Bu genişlemenin sebep olduğu baloncuklaşma, eğer tedavi edilmez ise, en ufak bir yırtılmada hastaların direkt ölümüne sebep olabiliyor. Evli ve bir çocuk babası Ziya H’nin ise böbrek fonksiyon değerleri çok yüksekti. Bu sebepten normal anjiyo yapılamıyordu. Çünkü anjiyografi işlemlerinde, hastaların böbrek fonksiyon testinin normal olması gerekiyor. Bu kadar yüksek fonksiyon değerleri ile klasik anjiyo yapıldığında hasta ömür boyu diyaliz tedavisine mecbur kalabilir. Gittiği bütün hastanelerde buna bir şey yapılamayacağı söylenen Ziya H., çareyi Okan Üniversitesi Hastanesi’nde buldu.
“Karbondioksit Anjiyografiyi Türkiye’ye Öğretiyoruz”
Burada yapılan karbondioksit anjiyografi yöntemiyle böbrek fonksiyonları bozulmadan atar damarındaki baloncuklaşması tedavi edilen H, yeniden hayata tutundu. Okan Üniversitesi Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Burçak Gümüş, “Başka hastanelerde buna hiçbir şey yapılamaz diye söylenmiş hastaya. Kendi kaderine terketmişler. Hasta bize geldiğinde biz karbondioksit anjiyo yaptık. Karbondioksit anjiyografi böbrek fonksiyonlarını hiç bozmuyor. Bunu yapan çok az yer var. Biz zaten bunu Türkiye’ye öğretiyoruz. Başka girişimsel radyologlar da buraya gelip bu özel anjiyografiyi öğrenmeye çalışıyor. Biz de Türkiye’de başka üniversitelere öğretmek için gidiyoruz. İlk başta yaptığımız karbondioksit anjiyo işlemi ile sol böbreğinin fonksiyonel işlevini kaybetmiş olduğunu gördük. Ama sağ böbrek damarında çok kritik tıkanmak üzere olan darlık saptadık. Oraya da stent koyduk. Normalde hastanın kreatin dediğimiz böbrek fonksiyonlarını gösteren testi 4 mg/dL’ydi. Biz taktıktan sonra direk 1.7 mg/dL’ye düştü. Hastanın ameliyattan önce tansiyonu 180/120 mm/Hg’yken, ameliyattan bir gün sonra 130/80 mm Hg’e düştü. Yaklaşık 10 gün sonra ise hastanın o aort damarındaki baloncuklaşmayı da yine karbondioksit kullanarak tedavi ettik ve hasta şifa ile taburcu edildi” dedi.
“Eskisinden Çok Daha İyiyim”
Eskisinden çok daha iyi olduğunu söyleyen Ziya H, “Burçak Hoca harikalar yarattı. Umutsuzduk, umudumuz oldu. Günlük fiziksel aktivitelerim yerine geldi. Burçak Hocayı ve Okan Üniversitesi Hastanesi’ni herkese öneriyoruz” şeklinde konuştu.
Birçok Damar Hastalığı Ameliyatsız Tedavi Edilebiliyor
Birçok damar hastalığının tedavisinin günümüzde açık ameliyata gerek kalmadan anjiyo yöntemiyle tedavi edilebildiğini belirten Doç. Dr. Gümüş, bu işlemlerde kullanılan damarı görünür hale getiren kontrast maddelerin böbrek fonksiyonu bozuk hastalarda fonksiyonları daha da kötüleştirebileceği ve bazı hastalarda hastayı diyaliz tedavisine muhtaç hale getirebileceğini vurgulayarak bu hastaların tedavisinde böbrek fonksiyonlarına hiçbir yan etkisi olmayan karbondioksit ile yapılan anjiyonun hastalarda hayat kurtarıcı bir prosedür olabileceğini söyledi.
Benzer Yazılar
Okan Üniversitesi Hastanesi’nin sağlık sponsoru olduğu Mete Gazoz, 18. Akdeniz Oyunları okçuluk branşı klasik yay erkekler kategorisinin şampiyonu oldu.
Herkesin merak ile beklediği Hekimoğlu, İstanbul Okan Üniversitesi ve İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nde çekilecek.
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanımız Yrd. Doç. Dr. Başak Bostancı ile bir araya gelen hekimlerimiz Lazer Operasyonları üzerine bilgilendirildi.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nde aynı hafta içerisinde 3 kronik böbrek yetmezliği hastası, annelerinden alınan böbrekler ile hayata tutundu.
Okan Üniversitesi Hastanesi, meme kanserinin tedavisinde, hastalarına dünya standartlarında sağladığı tedavi olanakları
Zor zamanlar geçiren Anıl, İstanbul Okan Üniversite Hastanesi’ne geldikten sonra uygulanan tedaviler ile hayata yeniden tutundu.
Milli sporcumuz Mete Gazoz, Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen 2019 Okçuluk Dünya Kupası’nın 4. Ayağında klasik yay erkekler bireysel ve takım kategorilerinde çifte madalyanın sahibi oldu!
Hastanemizin Genel Müdürü Alper Tunga Demirarslan’ın konuşması ile başlayan toplantıda, Genel Müdür Yardımcısı Semra Baysan, tanıtım sunumumuz ile özel sigorta temsilcilerini kurumumuzla ilgili bilgilendirdi.
Giresunlu Hacı Ali Cebeci 67 yaşında, Evli, 6 çocuk babası ve İstanbul’da yaşıyor. 1980 yılında karın ağrısı şikayetiyle hastaneye giderek yapılan tahlil ve tetkikler sonucunda mide de ur olduğu ortaya çıktı ve midenin bir kısmı alındı.
Milli Okçumuz Mete Gazoz, 2018 Avrupa Gençler ve Kadetler Şampiyonası’nı 3 altın madalyayla kapatarak şampiyonanın birincisi oldu.