Karın Şişliği ve Ağrı Mide Tembelliğine İşaret Ediyor
Gastroparezi (mide tembelliği) nedir?
Midenin besinleri normal süresinde sindirememesi sonucu mide boşalmasında oluşan gecikmeye mide tembelliği denir. Mide tembelliği hazımsızlık, şişkinlik, doygunluk hissi, acıkmama ile kendini belli eder ve kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.
Gastroparez olarak da bilinen mide tembelliğinin sebebi ise tam bilinmemekle beraber sorun mide duvarını oluşturan kasların; kasılma gevşeme, mide içeriğini karıştırma-parçalama-depolama ve mideden ince barsağın ilk kesimine atma fonksiyonlarını tam yapamamasıdır. Bu fonksiyonun sağlanmasında beyin, beyinden mideye gelen sinirler, mide kasları, kanda bulunan çeşitli maddelerin etkin, uyum içinde çalışması gereklidir. Bu düzen bozulduğunda gastroparezi oluşabilir.
Mide tembelliği genellikle yetişkinlerde görülse de bazı viral enfeksiyonlar sonucunda çocuklarda da görülebilir. Yetişkinlerde büyük kısmının nedeni bilinmez, mide ameliyatlarından sonra görülebilir, şeker hastalığının bir sonucu olarak görülebilir.
Mide tembelliği nasıl tedavi edilir?
Tanısı için gastroskopinin yanı sıra; mide boşalma zamanını görebilmek için ilaçlı filmler (baryumlu grafiler), sintigrafi kullanılır. Tedavisi zordur, kişiye özel yaklaşım esastır.
Benzer Yazılar
Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.
Midenin besinleri normal süresinde sindirememesi sonucu mide boşalmasında oluşan gecikmeye mide tembelliği..
Ortak kullanılan havuzlar; ishal, mantar, idrar yolları, kulak ve göz enfeksiyonlarına sıklıkla sebep olur.
Kişiler arasında oldukça sık karşılaşılan rahatsızlıklardan birisi olan karın ağrısı; bademcik iltihabından, apandiste kadar pek çok önemli hastalığın belirtisi olabilir. Bu bölgede hissedilen ağrıların tümüne karın ağrısı diyor olsak da asıl ağrının kaynağı; bazen karnın içindeki, bazen de karnın dışındaki organlar olabilir.
Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi olarak açılan ERCP; karaciğer, safra kesesi, safra kanalı ve pankreas gibi alanlardaki sorunları tespit etmek ve tedaviye yön vermek için uygulanmaktadır. Radyolojik ve endoskopik bir işlemdir, Gastroenteroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Vücutta kesi açılmaz, sindirim boşlukları kullanılır.
Polipler hücrelerin, normale oranla daha fazla arttığı kitlelerdir. Polipler, kalın bağırsakta en sık karşılan tümör çeşitleridir. Ancak vücudun diğer kısımlarında da görülebilmektedirler.
Kurban kesimini takiben, eti en azından 1 gün buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketin.
Salmonella, insanlarda şiddetli ishal ve ateşe sebebiyet veren oldukça zararlı bir bakteridir.
Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri boğazımızdan mideye kadar giden yemek borusunda